Utorok 22. októbra, 2024
Ilustrácia Epoch Times zobrazujúca asteroid obiehajúci okolo Zeme (Sergey Nives, vencavolrab/Getty Images, Epoch Times)

Okolo Zeme obieha „druhý Mesiac“, ktorý je uväznený v gravitácii našej planéty. Odkiaľ sa vzal?

Zdá sa, že planéta Zem prevzala úlohu strážiť malý vesmírny objekt, ktorý sa dostal príliš blízko k nášmu svetu a rozhodol sa tu zostať niekoľko týždňov. Cestujúci objekt spadol na obežnú dráhu Zeme v septembri a zostane tam až do konca novembra. Skalnaté teleso s veľkosťou približne autobusu je asteroid, vedci ho však nazývajú „druhým Mesiacom“.

Ako sa stalo, že Zem má dva mesiace

Tento asteroid, ktorý sa pohybuje slnečnou sústavou po dráhe v tvare podkovy, je klasifikovaný ako blízkozemský objekt (NEO). Vo vesmíre sa nachádza mnoho NEO. Podľa štúdie, ktorú uverejnila Americká astronomická spoločnosť, gravitačná energia tohto konkrétneho objektu dočasne klesla na zápornú hodnotu, keď prechádzal blízko Zeme. To znamená, že sa nachádzal na obežnej dráhe Zeme.

Dňa 29. septembra to bolo oficiálne oznámené. NEO vstúpilo na obežnú dráhu Zeme, čím sa technicky stalo druhým Mesiacom. Dostal názov 2024 PT5. Nebude to však trvať dlho; vesmírne teleso ani raz neobletí Zem a o niekoľko týždňov odletí preč.

Hoci ide technicky o „Mesiac“, tento objekt meria na dĺžku len 10 metrov, čo je približne 345 000-krát menej ako naša stála družica. Väčšina ľudí ho neuvidí, pretože bude príliš malý na to, aby ho mohli vidieť ľudské oči alebo amatérska technika. Astronómovia ho budú môcť pozorovať pomocou výkonných teleskopov, uvádza Live Science.

„Objekt je príliš malý a nejasný pre typické amatérske teleskopy a ďalekohľady,“ povedal autor štúdie Carlos de la Fuente Marcos, profesor na Universidad Complutense de Madrid, pre Space.com. „Objekt je dostatočne jasný pre typické teleskopy, ktoré používajú profesionálni astronómovia.“

Dňa 25. novembra opustí obežnú dráhu okolo Zeme a vydá sa na cestu späť do hlbokého vesmíru.

Odkiaľ sa vzal?

V priebehu rokov preletelo okolo Zeme nespočetné množstvo iných vesmírnych objektov. Predpokladá sa, že tento NEO pochádza z Arjuna, sekundárneho pásu asteroidov v slnečnej sústave, ktorý sa nachádza v tesnej blízkosti Zeme. V tomto zoskupení sa nachádzajú množstvá NEO a niektoré z nich už predtým navštívili Zem. Najnovší prelet je veľmi podobný predchádzajúcemu preletu s názvom 2022 NX1, ktorý okolo Zeme obiehal v rokoch 1981 a 2022, než sa s ňou rozlúčil.

Keď 2024 PT5 povie v novembri svoje „sayonara“, vráti sa, aby nás opäť pozdravila, až v roku 2055.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj