Utorok 1. októbra, 2024
Park miniatúr je náučným areálom vďaka zmenšeninám najznámejších historických stavieb na Slovensku (Foto: Anikó Hanzlová)

Ojedinelý náučný projekt na Slovensku: Park miniatúr v Podolí navštívi ročne vyše 30 tisíc ľudí

Za vznikom parku stojí vznešená myšlienka zachrániť hrady a dobové stavby, ktoré už nemožno vidieť. Ich zmenšeniny nám pomáhajú predstaviť si, ako mohli kedysi vyzerať.

Slovensko je krajina s bohatými kultúrno-historickými pamiatkami. Neodmysliteľnou súčasťou našich dejín sú početné hrady a zámky, z ktorých sa niektoré zachovali už len vo forme zrúcanín. V súčasnosti evidujeme okolo 180 hradov, pričom počet kaštieľov sa šplhá až k číslu 425. Ak vás láka myšlienka spoznať hrady, zámky, Veľkomoravské stavby a kostolíky vo forme, v akej existovali na svojom výslní, a to všetko v podobe malých modelov dobových rekonštrukcií, návštevu parku miniatúr určite nepremeškajte. Expozícia má potenciál osloviť všetky vekové kategórie a je vhodnou zastávkou aj pre školské výlety či rodiny domoškolákov

Zmenšeniny najznámejších historických stavieb vznikajú vďaka nadaným modelárom a predchádza im náročná vedecká práca. Na Slovensku ide o jedinečný projekt, aký nájdeme už iba v zahraničí – v Poľsku, Nemecku, Rakúsku či Belgicku.

„Park založil pán Juraj Hlatký, rodák z Nového Mesta nad Váhom. Celý život sa venoval modelárstvu a rodičia v ňom vypestovali lásku k hradom. Inšpiroval sa v zahraničí, v Rakúsku aj Nemecku, kde je tradíciou, že tieto parky vznikajú pod patronátom vlády”, hovorí pre Epoch Times Slovensko pani Mária Hlatká, manželka zakladateľa parku. 

Porozprávala nám, ako po kúpe pozemku začal pán Hlatký stavať prvý model Branč, vtedy ešte spolufinancovaný z európskych zdrojov. Postupne si našiel modelárov, ktorí mu pomáhali vyrábať zmenšeniny stavieb. 

„Pre manžela to bol najprv iba koníček, ale postupne zistil, že to už prerástlo v záľubu. Vznikla myšlienka zachrániť kultúrne dedičstvo, ktoré on celý život rád navštevuje a zachovať ho pre budúce generácie. Prepadol aj dreveným poľovníckym zámočkom, z ktorých bola za komunistov väčšina zničená, tak chcel hlavne tie unikátne zachovať,” vysvetľuje pani Hlatká a dodáva, že sa zamerali na hrady, ktoré sú už zrúcaninami a sú preto menej známe. Vďaka ich rekonštrukcii si však návštevníci vedia reálne predstaviť, ako vyzerali na svojom výslní. 

Najťažšie je získať dokumentáciu k stavbám, pretože mnohé sa nezachovali a ďalšie sú v archívoch, ku ktorým nie je jednoduché sa dostať. Prvé modely boli betónové s plastovými a drevenými detailami, ale postupne prešli na modernejšie technológie – špeciálne plasty a 3D tlač. Zaujímavá je aj expozícia rodných domov slovenských osobností ako Martina Kukučína, P. O. Hviezdoslava, J. C Hronského, Ľ. Štúra, P. Dobšinského, J. Kronera, A. Dubčeka a M. R. Štefánika.

 

Park navštívi okolo 33 tisíc návštevníkov ročne. Keďže zakladateľ parku má rád príbehy, často vyberá modely opradené legendami, z ktorých niektoré sú jeho autorské. „Manžel je veľký fanúšik Alžbety Bátoriovej, ani hrady nevyberá náhodne. Máme tu Čachtický hrad a zároveň chorvátsky hrad Velika, ktorý patril do obrovského panstva vlastneného Alžbetou a jej manželom Františkom Nádaždym. Navštívil všetky miesta, ktoré sú spojené s jej životom, kde sa narodila, vydávala, kde žila. Vznikla z toho panelová výstava, ktorej časť sa nachádza na čachtickom hrade a čo sa nepublikovalo, ostalo tu u nás”, pokračuje vo svojom rozprávaní pani Hlatká.

Spomeňme aj niektoré zaujímavosti, napríklad Holíčsky zámok, ktorého stavba trvala skoro 2 roky a váži približne 43 ton. Ak by sme podľa slov pani Hlatkej spočítali počet okien, dostali by sme sa cez číslo 800. 

Miniatúra hradu Branč váži skoro 13 ton a keď už je reč o príbehoch, unikátny je aj hrad Šivetice, ktorý patril kedysi Feliciánovi Zachovi, najbližšiemu spolupracovníkovi Matúša Čáka Trenčianskeho (model predstavuje dobovú rekonštrukciu hradu okolo roku 1320). 17. apríla 1330 zaútočil Felicián na kráľa Karola Róberta s rodinou pripravujúcou sa na obed. Zranil aj kráľovnú Alžbetu a neskôr sa kráľ za tento útok pomstil strašným spôsobom. Feliciánovu dcéru Kláru na výstrahu zmrzačil, ďalšiu dcéru dal sťať a jeho vnukov vydal johanitom. 

Park sa prvýkrát otvoril v roku 2005, kedy tu bolo asi 6-8 modelov. Zmenšeniny sú v mierke 1:50, kostoly, chaty a rozhľadne v mierkach 1:25 a 1:30. V zime sa zakrývajú a tie menšie sa schovávajú do depozitu, aby nepopraskali a neznehodnotili sa, preto je park otvorený iba sezónne – od apríla do októbra.

Prečítajte si aj