Sobota 21. septembra, 2024
Na snímke ministerka kultúry Martina Šimkovičová. (Zdroj: Ministerstvo kultúry SR)

Odvolávanie Šimkovičovej sa ešte nezačalo, neprišlo dosť poslancov

Poslanci Národnej rady (NR) SR neboli uznášaniaschopní ani pri návrhu na odvolanie ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej (nominantka SNS). V utorok dopoludnia sa ich v rokovacej sále prezentovalo len 61. Podpredseda NR SR poverený riadením parlamentu Peter Žiga (Hlas-SD) preto odložil začiatok schôdze o 30 minút, čiže ďalší pokus bude krátko po 11.00 h. Podobná situácia nastala v utorok ráno pri pokuse o odvolávanie ministra spravodlivosti Borisa Suska (Smer-SD). Neprezentovalo sa dostatok poslancov.

Mimoriadnu schôdzu s návrhom na odvolanie Šimkovičovej iniciovali opoziční poslanci. Vyčítajú jej okrem iného personálne zmeny v Slovenskom národnom divadle (SND) a Slovenskej národnej galérii (SNG). Ministerka deklaruje, že na svoje kroky má právo a koná zákonne. Vo funkcii ju podporuje aj premiér Robert Fico (Smer-SD).

NR SR nebude v utorok odvolávať ani Šimkovičovú, ďalší pokus bude v stredu

Ministerka deklaruje, že na svoje kroky má právo a koná zákonne. Stojí si za opodstatnenosťou svojich krokov v prípade odvolania riaditeľov kultúrnych inštitúcií. Dôvod na jej odvolanie nevidí ani premiér Robert Fico (Smer-SD).

Prečítajte si aj