Streda 18. septembra, 2024
Dušan Kováčik, ilustračná fotografia (Foto: NR SR)

Odsúdený špeciálny prokurátor Kováčik je po mimoriadnom zásahu ministra Suska doma. Čo bude nasledovať?

Minulý týždeň (7. 8.) v kauze bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika mimoriadne zakročil minister spravodlivosti Susko, keď podal v Kováčikov prospech dovolanie a zároveň rozhodol o prerušení jeho výkonu trestu odňatia slobody až do rozhodnutia Najvyššieho súdu SR o dovolaní. Nasledovala vlna kritiky z radov opozície ohľadom bezprecedentnosti tohto kroku a zasahovaní exekutívy do súdnej moci. Kováčik tvrdí, že Susko konal len v medziach zákona a podobne v minulosti postupovali aj iní ministri spravodlivosti. Exministerka spravodlivosti Kolíková poukazuje na odlišnosť minulých prípadov.

Kováčik je odsúdený na 8 rokov väzenia

Bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika v máji 2022 právoplatne odsúdili na osem rokov väzenia a peňažný trest vo výške 100 000 eur. Prípad sa týkal prijatia úplatku a vyzradenia informácií zo spisov. 

„Podľa verdiktu Kováčik za úplatok 50 000 eur pomohol údajnému šéfovi zločineckého gangu takáčovcov Ľubomírovi Kudličkovi zostať na slobode a tiež vynášal informácie z vyšetrovania,“ informovala STVR.

Pôvodne bol bývalý špeciálny prokurátor neprávoplatne odsúdený Špecializovaným trestným súdom (ŠTS) v Pezinku za zločin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, za zločin prijímania úplatku, za zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa a za prečin ohrozenia dôvernej a vyhradenej skutočnosti až na 14 rokov a bol mu uložený aj trest prepadnutia majetku. V tejto fáze trestného konania rozhodovala samosudkyňa ŠTS Pamela Záleská.

Potom, čo sa Kováčik proti rozsudku odvolal, Najvyšší súd (NS) SR prvostupňový rozsudok v prípade zločineckej skupiny zrušil. V ostatných častiach obžaloby uznal Kováčika vinným. Pôvodný 14-ročný trest sa senátu najvyššieho súdu na čele s predsedom Petrom Štiftom zdal neprimeraný a znížil ho na 8 rokov.

NS vo svojom rozhodnutí nepochyboval o tom, že skutok prijímania úplatku sa stal. Kováčika po súdnom procese zobrali priamo do väzby.

Exprokurátor podal v roku 2022 vo veci dovolanie na NS.

Výkon trestu prerušil minister spravodlivosti

Začiatkom roka 2024 podal Kováčik podnet ministrovi spravodlivosti Suskovi, na základe ktorého podal dovolanie na NS aj on. „Vykonanie mojich dôkazných návrhov by celkom zjavne znemožnilo moje odsúdenie,“ napísal Kováčik v liste ministrovi Suskovi, v ktorom ho žiadal o podanie dovolania v jeho prospech. „Spomínané dôkazné a skutkové vady konania môžu byť predmetom dovolacieho prieskumu, avšak výlučne na podklade uplatnenia Vašej dovolacej právomoci,“ zdôvodňoval Kováčik.

Po takmer piatich mesiacoch po preskúmaní podnetu Susko dovolanie podal a zároveň vyhovel Kováčikovej žiadosti a prerušil výkon jeho trestu odňatia slobody až do rozhodnutia súdu o dovolaní.

„Podľa názoru ministra boli pri zisťovaní skutkového stavu závažným spôsobom porušené ustanovenia, ktorými sa má zabezpečiť objasnenie veci, respektíve právoplatné rozhodnutie vychádza zo skutkového stavu, ktorý bol na základe vykonaných dôkazov v podstatných okolnostiach nesprávne zistený, čo mohlo mať za následok porušenie práva na spravodlivé súdne konanie,“ uviedla hovorkyňa ministerstva spravodlivosti Barbora Škulová.

Potom, čo sa bývalý špeciálny prokurátor dostal na slobodu, ozvali sa kritické hlasy, ktoré poukazovali na zasahovanie ministra Suska do činnosti súdov. Podľa Kováčika minister do kompetencie súdov nezasiahol. „On mi iba prerušil výkon trestu, rozsudok naďalej ostáva právoplatný – to sa nezmenilo. O tomto dovolaní bude rozhodovať najvyšší súd,“ povedal v rozhovore pre YT kanál Rozhovory s Mimi Šramovou krátko potom, čo bol prepustený.

Podľa Kováčika prichádzajú do úvahy dve možnosti. Ak dovolací súd jeho dovolaniu vyhovie, naďalej ostane doma. Ak jeho dovolanie bude zamietnuté, vráti sa a bude pokračovať vo výkone trestu odňatia slobody. NS nemá zákonom stanovené lehoty, dokedy musí o dovolaní rozhodnúť. Môže ísť rádovo o niekoľko mesiacov, či dokonca rokov. Dovtedy bude teda bývalý špeciálny prokurátor mimo väzenia.

Predmetná kauza nie je jediným trestným stíhaním, v ktorej sa skloňuje Kováčikovo meno. Bol obžalovaný ešte v dvoch ďalších prípadoch. V prvom ide o obvinenie z prijímania úplatku, keď v roku 2016 mal v špeciálne upravenej knihe prijať 50 000 eur od Petra Košča. Ako protislužbu mal Kováčik údajne blokovať stíhanie v dvoch trestných veciach. V novembri 2023 bolo ukončené dokazovanie a začalo sa so záverečnými rečami. Obaja vinu popierajú.

„Čakám koncom augusta (28. 8., pozn. red.), že by mohol byť vynesený rozsudok, kde by vlastne mala odznieť už len moja záverečná reč a sudca by mal vyniesť rozsudok,“ uviedol Kováčik v rozhovore.

Ďalšie obvinenie proti špeciálnemu exprokurátorovi je vznesené v kauze Očistec. Obžalobe v tomto prípade čelia viacerí ľudia s prepojením na politikov, napríklad aj bývalý prezident polície a súčasný poslanec za Smer-SD Tibor Gašpar. „Podľa obžaloby mali vytvoriť korupčnú chobotnicu, cez ktorú nitriansky oligarcha Norbert Bödör ovládal políciu,“ popisovala obvinenie RTVS.

Kauza sa zasekla na súde, kde už stojí dva roky. Proti doterajším sudcom podali buď obžalovaní alebo prokurátori námietky zaujatosti.

Inštitút dovolania zaviedol známy prokurátor

„Dovolanie je mimoriadnym opravným prostriedkom, ktorý môže podať oprávnená osoba proti právoplatnému rozhodnutiu súdu, ktorým bol porušený zákon alebo ak boli porušené ustanovenia o konaní, ktoré mu predchádzalo, ak je toto porušenie dôvodom dovolania podľa § 371 Tr. por,“ píše sa na stránke rezortu spravodlivosti.

Touto právomocou môže generálny prokurátor a minister spravodlivosti otvoriť už právoplatne rozhodnutú vec. Inštitút dovolania pozná náš právny poriadok od zavedenia Trestného poriadku 1. januára 2006, ktorý vznikal v tom čase pod patronátom vtedajšieho ministra spravodlivosti Daniela Lipšica.

Využitie dovolania je časovo ohraničené. „Ak sa dovolanie podáva v prospech obvineného, možno ho podať do troch rokov od doručenia rozhodnutia obvinenému,“ stanovuje trestný poriadok lehotu na možnosť podania dovolania.

Podľa prezidenta Petra Pellegriniho minister spravodlivosti využil kompetencie, ktoré sú už 18 rokov zakotvené v trestnej legislatíve. „Prezident SR však zdôrazňuje, že o vine a treste v demokratickom a právnom štáte vždy musia rozhodovať súdy, a to na základe ústavy a zákonov. Preto považuje za dôležité, aby v tejto veci Najvyšší súd rozhodol čo najskôr.“

Suskov predchodca a súčasný opozičný poslanec Viliam Karas (KDH) upozornil, že takýto zásah exekutívy do právoplatného rozhodnutia súdnej moci by mal byť robený veľmi citlivo a vo výnimočných prípadoch. Ak na to naozaj sú pádne dôvody, právomoc ministrovi podať dovolanie v prospech obvineného neupiera. „O tom, či tie dôvody existujú alebo nie, nakoniec rozhodne nezávislý súd. Očakával by som však, že v tak exponovanom prípade predstúpi pred verejnosť a svoje rozhodnutie zdôvodní,“ skonštatoval Karas. Keďže minister neuviedol žiadne vysvetlenia, podľa poslanca to môže pôsobiť tak, že účelom na podanie dovolania bolo prerušenie Kováčikovho výkonu trestu.

Exministerka Kolíková poukazuje na odlišnosti v minulých prípadoch

Kováčik v rozhovore len dva dni po svojom prepustení poznamenal, že minister Susko iba využil svoje zákonné kompetencie. Rovnako tak podľa neho v minulosti niekoľkokrát spravila aj bývalá ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (SaS), a teda nejde o bezprecedentný prípad.

„Je pravdou, že v minulosti sa už stalo, že minister spravodlivosti aj s podaním dovolania na súd prepustil odsúdeného na slobodu, ale stalo sa tak len výnimočne v takej situácii, že došlo k jednoznačnému pochybeniu zo strany súdov, ale nie v otázke viny, ale v otázke napr. započítania trestov alebo v otázke tzv. osvedčenia sa ohľadom výkonu trestu. To znamená, že sa jednalo len o otázku či uložený trest zo strany súdu bol v zásade technicky dobre spočítaný,“ reagovala na sociálnej sieti exministerka spravodlivosti Mária Kolíková (SaS).

Podľa jej slov minister Susko bezprecedentne zasiahol do súdnej moci tým, že vstúpil do rozhodnutia súdu o vine páchateľa trestného činu a prepustil ho bez rozhodnutia súdu na slobodu. 

„Upozorňujem, že Najvyšší súd, ktorý bude teraz rozhodovať o dovolaní ministra spravodlivosti, nemôže oslobodiť ani odsúdiť, môže len zrušiť rozhodnutie súdu a vrátiť ho na nové konanie. Prepúšťať na slobodu by mal minister len vtedy, ak je to absolútne jednoznačné,“ uviedla Kolíková.

Podľa Transparency International Slovensko (TIS) minister Susko verejnosti nepredložil žiadne zrozumiteľné argumenty, ako súdy porušili práva bývalého špeciálneho prokurátora. Prerušenie Kováčikovho trestu vysvetlil iba všeobecným tvrdením o podobných rozhodnutiach z minulosti, bez uvedenia konkrétnych čísel alebo vecného popisu prípadov, uvádza TIS. „Reakcie ministra ako aj premiéra boli namiesto toho opäť najmä o útokoch na opozíciu či médiá, vrátane označovania bývalej ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej za „právnickú príšeru“.“

„V kombinácii so zrýchlenými zmenami trestnej politiky štátu, rušením špeciálnej prokuratúry, elitnej policajnej agentúry NAKA, obviňovaním a odstavovaním policajtov a prokurátorov, ktorí v uplynulom období exponované prípady riešili, ide o kontinuálny negatívny zvrat v témach boja proti korupcii a právneho štátu. Ten spočíva nielen v oslabovaní legislatívy a inštitúcií, ale aj v evidentnej snahe vládnej koalície o zabezpečenie beztrestnosti pre svojich ľudí,“ uzavrelo TIS.

Prečítajte si aj