Sobota 6. júla, 2024
Ilustračná fotografia (foto: freepic.diller / freepik.com)

Odkiaľ tento rok utečie najviac milionárov? Druhé miesto prekvapilo

Očakáva sa, že v tomto roku sa presťahuje rekordný počet milionárov. Celkovo 128 000 ľudí s investovateľným majetkom vo výške aspoň 1 milión dolárov (cca 934 000 eur) plánuje zmeniť krajinu svojho pobytu.

Najviac „boháčov“ (15 200) tento rok opustí Čínu. Tá sa drží na prvom mieste už mnoho rokov, jedinou výnimkou bol len rok 2022, keď ju v dôsledku vojny na Ukrajine predbehla „cunami“ ruských milionárov. Správu o migrácii súkromného majetku spoločnosti každoročne zverejňuje spoločnosť Henley and Partners a ide o odhad založený na údajoch za posledných šesť mesiacov. Spoločnosť monitoruje len tých, ktorí žili vo svojich nových krajinách dlhšie ako polovicu daného roka.

Tohtoročný rebríček bol zverejnený 18. júna a ukázal, že druhé miesto v odchode milionárov patrí trochu prekvapujúco Veľkej Británii. Kedysi atraktívna krajina pre túto skupinu ľudí stráca od brexitu svoj lesk, pričom tohtoročný „útek“ bohatých predstavuje podľa správy „bezprecedentnú čistú stratu“, ako uvádza správa.

V roku 2024 sa má z britských ostrovov odsťahovať 9 500 milionárov. Nasledujú India, Južná Kórea a Rusko (pozri graf).

Odkiaľ sa bohatí sťahujú najviac. Graf znázorňuje počet dolárových milionárov, ktorí sa podľa prognóz v roku 2024 presťahujú z danej krajiny (zdroj: Henley & Partners)

Prečo bohatí ľudia opúšťajú Britániu

Podľa spoločnosti Henley and Partners žije v Spojenom kráľovstve približne 602 500 milionárov. Podľa Andrewa Amoilsa, vedúceho výskumného pracovníka spoločnosti New World Wealth, ktorá sleduje trendy pohybu majetku, je ich pokles viditeľný od brexitu, ale tohtoročný rekord je „ešte znepokojujúcejší“.

Podľa jeho analýzy títo milionári smerujú do miest, ako sú Paríž, Dubaj, Amsterdam, Monako, Ženeva, Syndey a Singapur. Medzi dôchodcami sú zase obľúbené destinácie ako Florida, Algarve, Malta a Talianska riviéra.

Amoils poukazuje na nasledujúce príčiny: meniaca sa daňová politika krajiny, zhoršujúca sa zdravotná starostlivosť, rozmach hi-tech odvetví v Ázii a USA a zlepšenie vzdelávania v iných anglicky hovoriacich krajinách.

Konzervatívna vláda Spojeného kráľovstva zaviedla 40 %-nú daň z drahých nehnuteľností, narástla aj daň z kapitálových výnosov a okrem toho ministerstvo financií oznámilo zrušenie štatútu „non-dom“ (rezidenta Spojeného kráľovstva, ktorého trvalé bydlisko je na daňové účely mimo Spojeného kráľovstva, pozn. prekladateľa). Tento daňový režim znamenal, že bohatí ľudia boli vo Veľkej Británii zdaňovaní len z toho, čo tam zarobili, zatiaľ čo ostatné príjmy mohli byť zdanené inde, napríklad v štátoch s nízkymi daňami alebo bez daní.

Riaditeľka Inštitútu pre vládu Hannah Whiteová v správe pripisuje exodus milionárov aj zmenám v daňovej úprave vrátane dedičskej dane či ukončenia štatútu non-dom. Ďalším odraďujúcim faktorom je podľa nej zrušenie oslobodenia od DPH pre súkromné školy. To plánuje zaviesť stredoľavicová Labouristická strana, ktorá by mala vyhrať nadchádzajúce voľby začiatkom júla.

Kam najčastejšie emigrujú bohatí

Rebríček zostavovaný od roku 2013 mapuje aj krajiny, do ktorých sa sťahujú bohatí ľudia. Medzi hlavné destinácie svetových milionárov patria Spojené arabské emiráty s odhadovaným čistým prírastkom 6 700 ľudí, nasledujú Spojené štáty americké, Singapur, Kanada, Austrália, Taliansko alebo Švajčiarsko.

Kam najčastejšie emigrujú bohatí. Graf znázorňuje počet dolárových milionárov, ktorí sa podľa predpokladov plánujú presťahovať do danej krajiny v roku 2024 (zdroj: Henley & Partners)

Spojené arabské emiráty lákajú milionárov nulovou daňou z príjmu, zlatými vízami, luxusným životným štýlom a strategickou polohou. Dubaj a spol. sú obľúbené najmä u bohatých Indov, Rusov, Afričanov a obyvateľov Blízkeho východu. Ako však uvádzajú autori správy, sú čoraz obľúbenejšie aj u Európanov.

Počet dolárových milionárov (osôb s vysokým čistým majetkom) dosiahol v minulom roku na celom svete takmer 23 miliónov a stále rastie.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj