Odkedy som začala pripravovať mrkvu takto, už ju nikdy nerobím inak (Recept)
Mrkva je veľmi univerzálna a tento recept ukazuje, aké chute môže mať.
Všestrannosť zeleniny je súčasťou jej pôvabu. Brokolicu možno jednoducho opiecť, zapiecť so syrom alebo z nej pripraviť príjemnú polievku. Všetci tiež vieme, že karfiol sa môže premeniť prakticky na čokoľvek, dokáže dokonca nahradiť mäso. Nezabúdajte však, že aj mrkva môže byť kulinárskym chameleónom, ktorý je predurčený na sladké aj slané recepty. Môžete ju podávať surovú, namočenú vo farmárskom dresingu, na sviatky ju pripraviť na sladko – lepkavú a glazovanú – alebo ju rozdrvenú vmiešať do koláčového cesta.
Jedným z mojich najobľúbenejších spôsobov prípravy mrkvy je jej pečenie – kým nie je mäkká a sladká s okrajmi hlboko skaramelizovanými. Ak ste ten/tá, čo vždy hľadá pečené kúsky mrkvy, ktoré majú najhnedšie okraje a najchrumkavejšie časti, nadišiel čas, aby ste vyskúšali tieto parmezánové rozdrvené mrkvy. Jemná, v pare uvarená mrkva sa roztlačí (na spôsob horúcich zemiakov), posype sa slaným parmezánom a opečie sa do zhnednutia a skaramelizovania.
Kvôli tomu ju budete milovať
Potrebujete len dve prísady. Tieto rozpučené mrkvy sú také dobré, až nebudete veriť, že jedinými ingredienciami sú mrkva a parmezán (plus soľ, korenie a olej, ktoré považujeme za doplnky)!
Má to všetko, čo máte radi na pečenej mrkve, ale je to ešte lepšie. Rozpučené mrkvy pečte v rúre, aby sa zvýšila ich prirodzená sladkosť a vytvorili sa karamelizované a chrumkavé okraje.
Kľúčové ingrediencie
Mrkva: Na tento recept budete potrebovať asi 0,33 kg stredne veľkej mrkvy alebo môžete vynechať prípravu a namiesto toho použiť vopred nakrájanú baby mrkvu.
Parmezán: Tri polievkové lyžice strúhaného alebo drveného parmezánu bohato pokryjú roztlačenú mrkvu.
Roztlačené mrkvy
Pre 2 až 4 osoby
0,33 kg stredne veľkej mrkvy (asi 4)
2 polievkové lyžice vody
1 polievková lyžica olivového oleja
1/4 čajovej lyžičky soli
1/4 čajovej lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia
3 polievkové lyžice strúhaného alebo drveného parmezánu (niečo vyše 20 gramov)
Plech na pečenie s okrajom vložte do rúry a rúru rozohrejte na 220 stupňov °C. Medzitým ošúpte všetku mrkvu a priečne ju nakrájajte na 1,5 až 2-centimetrové kúsky. Ak má priemer menej ako 2 cm, prekrojte ju pozdĺžne na polovicu, inak ju prekrojte pozdĺžne na štvrtiny.
Vložte mrkvu do veľkej misy a pridajte 2 lyžice vody. Vložte to do mikrovlnnej rúry. Tesne ju zakryte plastovou fóliou, pričom časť nechajte otvorenú na vetranie. Mikrovlnnú rúru zapnite na najvyšší výkon, kým mrkva nie je mäkká – na 5 až 6 minút. Misku opatrne odokryte, aby sa uvoľnila para.
Zvyšnú tekutinu nechajte odkvapkať. Pridajte 1 polievkovú lyžicu olivového oleja, 1/4 čajovej lyžičky kuchynskej soli a 1/4 čajovej lyžičky čierneho korenia a premiešajte.
Položte mrkvu v jednej vrstve na horúci plech. Použite dno sklenenej alebo kovovej odmerky na rovnomerné rozloženie mrkvy. Rovnomerne posypte 3 lyžicami strúhaného parmezánu.
Pražte, kým sa syr neroztopí a nezhnedne. Mrkva bude chrumkavá za 13 až 15 minút. Pred podávaním necháme 5 minút vychladnúť na plechu, aby jedlo nadobudlo ešte väčšiu chrumkavosť.
Rozpučená mrkva má najlepšiu štruktúru, keď sa podáva ihneď. Zvyšky dajte do chladničky vo vzduchotesnej nádobe a skladujte najviac tri dni.
Pôvodný článok
ZDIEĽAŤ ČLÁNOK