Pondelok 16. septembra, 2024
Moderátor Michal Kovačič (Foto: Donio)

Odchod z Markízy a nový začiatok: M. Kovačič predstavil ambiciózny projekt 360°. Vracia sa aj známa moderátorka

Bývalý moderátor Markízy Michal Kovačič už nie je súčasťou televízie. V sobotu (31. 8.) to potvrdil na svojom Instagrame. „Dnes je môj posledný deň v Markíze. Výpoveď som síce dostal už pred letom, výpovedná doba mi ale uplynula až teraz. V televízii, v ktorej som pracoval vyše 16 rokov, tak definitívne končím,“ oznámil

Následne v nedeľu počas diskusie Denníka N „Prežije nezávislá žurnalistika?“ predstavil svoj pripravovaný projekt. Ide o internetové médium s názvom 360°, ktoré sa chce zameriavať na aktuálne spravodajstvo, reportáže z politického diania a hlbšie diskusie na rôzne témy. Obsah bude publikovaný prevažne vo forme videí, čo má prilákať najmä mladších divákov preferujúcich dynamické a vizuálne formáty. Na projekte budú spolupracovať aj ďalšie známe tváre, vrátane bývalého moderátora Markízy Adela Ghannama alebo bývalej moderátorky RTVS Barbory Šišolákovej.

Kovačič už avizoval, že chce pokračovať v tom, čo roky robil v relácii Na Telo. Jedným z cieľov projektu má byť vyvrátiť naratív, „že novinári sú protištátni“. Médium deklaruje, že chce dávať priestor rôznym názorom a pokryť čo najširšiu škálu tém. 

Na financovanie 360° výraznou mierou prispeli budúci diváci na crowdfundingovej platforme Donio. Prvý cieľ vo výške 50-tisíc eur bol dosiahnutý už v priebehu niekoľkých hodín po spustení kampane. Postupne boli v rýchlom slede dosiahnuté méty 100, 200 a 300-tisíc eur. Najnovšie si tím 360° stanovil získať 500-tisíc eur, pričom dnes už je vyzbieraných vyše 475-tisíc.

„Zo slovenských televízií sa začali vytrácať nielen moderátori politických debát, ale najmä kritické reportáže a investigatíva. Projekt 360° zakladáme, aby to, čo v televíziách už ľudia nenájdu, našli u nás. Prinesieme každý deň kvalitnú kritickú žurnalistiku, nové zistenia a odhalenia, kontext zložitých káuz, rozhovory a reportáže,“ píše novovznikajúce médium na Doniu.

Kauza okolo Michala Kovačiča začala v máji, keď v závere svojej relácie „Na telo“ skonštatoval, že v televízii Markíza prebieha dlhodobý boj o podobu spravodajstva. O niekoľko dní neskôr televízia oznámila, že relácia po eurovoľbách končí. Stalo sa tak po bojkote koalície, ktorej predstavitelia sa odmietali diskusií v relácii zúčastňovať. Nasledoval štrajk a petícia zamestnancov televízie, ktorí sa postavili na stranu moderátora. Kovačič dostal výpoveď v júni. Podľa neho televízia udelila výpoveď bez súhlasu odborov, čo vníma ako porušenie zákona. Za Kovačiča sa postavilo približne 120 zamestnancov.

Moderátor tvrdí, že výpoveď pre neho bola pripravená už dávnejšie. Odbory vrátane jeho kolegov z Markízy Viktora Vinczeho a Adela Ghannama s tým nesúhlasili a označili krok vedenia za nezákonný. Generálny riaditeľ Markízy Peter Gažík odmietol tvrdenia, že televízia podlieha vládnym vplyvom. Zmeny v televízii okrem iného vysvetlil aj transformáciou mediálneho prostredia, kde diváci prechádzajú na streamovacie platformy ako je napríklad Voyo.

Aréna Jany Krescanko Dibákovej

Podobnej situácii ešte v apríli čelila bývalá moderátorka televízie JOJ Jana Krescanko Dibáková. Jej odchod bol rovnako spojený s politickými hosťami, ktorí odmietali účasť v jej relácii Na hrane. Po 22 rokoch sa teda rozhodla svoje pôsobenie v televízii ukončiť. 

Denník SME v pondelok (2. 9.) oznámil spustenie novej diskusnej relácie Aréna, ktorej moderátorkou sa stane práve Krescanko Dibáková. Relácia sa bude zameriavať na rozhovory s politikmi, verejnými činiteľmi a odborníkmi o aktuálnych témach hýbajúcich slovenskou spoločnosťou. Aréna začne vysielať už v septembri.

„Janu Krescanko Dibákovú považujeme za jednu z najkvalitnejších televíznych moderátoriek na Slovensku a okrem jej profesionality si veľmi ceníme, že nikdy nesúhlasila so žiadnymi zásahmi do svojej práce na úkor slobody slova,“ poznamenal riaditeľ denníka Roman Krpelan.

Denník sa pri podpore nového projektu taktiež obrátil na verejnosť. Čitatelia môžu finančne podporiť technické zabezpečenie a produkciu relácie priamo na webstránke.

„Veľmi ma teší, že sa môžem stať súčasťou príbehu denníka SME, v ktorom je sloboda slova a hodnoty demokracie najvyššou prioritou. Do redakcie prichádzam s rešpektom nielen pred kolegami, ktorí tvoria najväčší spravodajský portál na Slovensku, ale aj čitateľmi, ktorí kúpou predplatného pomáhajú udržať slobodné médiá, bez ktorých nemôže fungovať žiadna moderná spoločnosť,“ uviedla moderátorka.

Prečítajte si aj