Štvrtok 19. septembra, 2024
Ilustračný obrázok (Foto: Anikó Hanzlová)

Odborníci odhadujú opätovný nárast cien bytov na Slovensku

Podľa najnovšieho prieskumu ekonomických expertov (EES) uskutočneného Inštitútom Ifo a Inštitútom pre švajčiarsku hospodársku politiku (IWP) sa v priebehu nasledujúcich desiatich rokov očakáva celosvetový nárast cien nehnuteľností. Odborníci odhadujú až 9 %-nú priemernú svetovú mieru nárastu.

Mnohé krajiny zaznamenali v uplynulých desiatich rokoch prudký nárast cien nehnuteľností a nájomných bytov. Medzi rokmi 2012 a 2022 vzrástli ceny nehnuteľností podľa údajov Banky pre medzinárodné zúčtovanie (BIS) v priemere o 5,4 % ročne.

Podľa expertov sa výrazné rozdiely vo vývoji cien nehnuteľností v najbližších desiatich rokoch odzrkadlia najmä v Európe. 

Priemerný rast cien v západnej Európe by mal podľa odhadov dosahovať 6,4 % a vo východnej Európe, kde sa nachádza aj Slovensko, by mali ceny ročne stúpať až o 14,9 %.

V severnej Európe bude nárast dosahovať 9,9 %, pričom v južnej to bude až 18,4 %.

Existujú krajiny, v ktorých sa očakáva viac ako 20 %-ný nárast cien nehnuteľností. Medzi tieto krajiny patrí východná Afrika (52,6 %) a južná Ázia (25,1 %).

Najnižší priemerný rast sa odhaduje vo Švédsku (3,2 %).

Prieskum ekonomických expertov (EES) je štvrťročný prieskum, na ktorom sa zúčastnilo 1 405 ekonomických expertov zo 133 krajín sveta. Zachytáva hodnotenie súčasnej hospodárskej politiky a skúma inflačné očakávania ekonómov na globálnej úrovni.

Za zvyšovaním cien stojí mnoho faktorov, najväčšia časť odborníkov však uvádza vyšší dopyt, zvyšujúce sa príjmy, prácu z domu, menší počet stavebných pozemkov a tiež zvyšujúci sa počet obyvateľov.

Prečítajte si aj