Piatok 20. septembra, 2024
Pred horiacou koncertnou sálou Crocus City Hall vidno vozidlá záchrannej služby po streľbe v Krasnogorsku pri Moskve 22. marca 2024. Ozbrojenci spustili paľbu na koncertnú sálu na moskovskom predmestí. Útok si vyžiadal desiatky mŕtvych a zranených. Budovou sa rozšíril veľký požiar, informovali moskovský starosta a ruské tlačové agentúry. (Foto: STRINGER/AFP via Getty Images)

Odborníci diskutujú: Kto stojí za teroristickým útokom v Moskve?

22. marca došlo počas koncertu v Crocus City Hall na predmestí Moskvy k šokujúcemu útoku teroristickej skupiny ISIS. Viacerí útočníci spustili paľbu, ktorá podľa ruských úradov viedla k 144 potvrdeným úmrtiam a zatiaľ viac ako 340 zraneným.

Rusko zatklo viac ako 10 osôb vrátane štyroch útočníkov. K zodpovednosti za útok sa prihlásila ISIS. Ruský prezident Vladimir Putin sa však zameral na tých, ktorí operovali v pozadí a využili teroristov na zorganizovanie útoku.

NTD, nezávislá čínska televízna sieť so sídlom v Spojených štátoch, odvysielala o teroristickom útoku v Moskve 26. marca diskusiu s odborníkmi pod názvom „Pinnacle View“. Moderátor relácie Ši-šan a traja účastníci diskusie diskutovali o útoku a jeho politických dôsledkoch. Diskusie sa zúčastnili Li Jün, nezávislý čínsky televízny producent, Kuo Ťünová, šéfredaktorka hongkonského vydania denníka The Epoch Times, a Hen Che, čínsky redaktor spravodajstva.

Obvinenia

ISIS sa k útoku nielenže priznala, ale poskytla aj nahrávku z miesta činu, uviedol Li Jün a dodal, že približne 24 hodín po útoku vystúpil V. Putin s prejavom, v ktorom povedal, že útočníci utiekli smerom na Ukrajinu a že Ukrajina im mohla poskytnúť bezpečný priestor. V. Putin uviedol, že útok vykonali islamskí militanti, ale naznačil, že to bolo v prospech Ukrajiny.

Ukrajina poprela akúkoľvek účasť a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj obvinil Putina, že sa snaží „preniesť vinu“ za teroristický útok na Kyjev.

Deň po útoku hovorkyňa americkej Národnej bezpečnostnej agentúry (NSC) Adrienne Watsonová vo vyhlásení uviedla: „Za tento útok nesie výhradnú zodpovednosť ISIS. Ukrajina sa na ňom vôbec nepodieľala.“

Li Jün uviedol, že 7. marca, dva týždne pred útokom, vydalo veľvyslanectvo USA v Rusku varovanie pred možnými teroristickými útokmi a odporučilo americkým občanom v Rusku, aby boli ostražití, vyhýbali sa verejným miestam vrátane koncertov a hudobných podujatí a podľa možnosti opustili Rusko do 48 hodín.

Ďalej uviedol, že 19. marca, len niekoľko dní pred útokom, Putin odmietol varovanie USA ako psychologickú vojnu proti Rusku.

Po útoku hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Maria Zacharovová spochybnila tvrdenia, že za útoky je zodpovedný výlučne ISIS.

„Aby odvrátili podozrenia Západu, potrebovali súrne niečo vymyslieť, a tak to hodili na ISIS, vytiahli eso z rukáva a doslova niekoľko hodín po teroristickom útoku začali anglosaské médiá šíriť práve tieto verzie,“ uviedla podľa dostupných informácií M. Zacharovová.

Riaditeľ ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) 26. marca obvinil Ukrajinu spolu so Spojenými štátmi a Veľkou Britániou z účasti na teroristickom útoku v Moskve.

Hen Che uviedol, že „niet pochýb“ o tom, že teroristický útok v Moskve vykonala ISIS-K, keďže sa prihlásila k zodpovednosti, ale kľúčovou otázkou je zvláštne načasovanie incidentu.

Najskôr Spojené štáty vydali varovanie a potom došlo k útoku, povedal a dodal, že to pripomína predpoveď amerických spravodajských služieb z februára 2022 o invázii Ruska na Ukrajinu, ktorú mnohí na začiatku odmietli ako nepodloženú.

„Po 11. septembri majú Spojené štáty silné spravodajské kapacity na zhromažďovanie informácií medzi teroristickými organizáciami, ktoré sú schopné monitorovať rôzne zdroje informácií a analyzovať ich, aby predvídali potenciálne útoky na verejných miestach,“ povedal Hen Che.

„Hoci Rusko môže verejne odmietnuť americké varovania ako psychologickú vojnu alebo zastrašovanie, v skutočnosti by ich nepochybne bralo vážne.“

Po druhé, počas útoku teroristi 15 minút strieľali. Vzhľadom na bezpečnosť Moskvy, najmä počas vojny, sú bezpečnostné opatrenia zvyčajne prísne, ale teroristi napriek tomu páchali masaker pätnásť minút, kým sa stiahli. Ruské bezpečnostné sily podozrivých zadržali až stovky kilometrov od Moskvy na ich únikovej ceste, uviedol Hen Che.

Tento incident môže podľa neho ešte viac posilniť Putinove snahy o potlačenie opozície a posilnenie ruskej jednoty, čo znamená, že Ukrajina z tohto incidentu nič nezíska. Neoslabí to ruskú bojovú schopnosť.

„Ak by za útokom stála Ukrajina, iba by sa dostala do nevýhody,“ zdôraznil.

„V súčasnosti sa Ukrajina zúfalo usiluje o západnú pomoc. Ak by bola Ukrajina zapletená do útoku, stratila by podporu Západu, najmä zo strany Spojených štátov, ktoré sú už teraz v neistej pozícii. Spustenie teroristického útoku na civilistov neprinesie ukončenie vojny ani nezvýši pomoc Západu pre Ukrajinu. Ukrajina má preto najmenší dôvod na uskutočnenie takéhoto útoku.“

ISIS a Rusko

Hen Che ďalej vysvetlil, že za zapojením ISIS je niekoľko faktorov. Islamskí extrémisti prechovávajú dlhodobé nepriateľstvo voči Rusku. Počnúc vojnou v Afganistane v roku 1979, keď Sovietsky zväz napadol Afganistan, Sovieti bojovali proti islamským extrémistom. Títo extrémisti sa postupne vyčlenili z odbojových organizácií, ktoré sa postavili proti sovietskej invázii, a neskôr sa stali súčasťou rôznych teroristických skupín.

Tieto skupiny mali určité prepojenie so Spojenými štátmi, keďže Spojené štáty ich vyzbrojovali v boji proti Sovietskemu zväzu, povedal.

Tie isté teroristické skupiny neskôr bojovali proti Rusku v Čečensku. Počas občianskej vojny v Sýrii Rusko podporovalo sýrskeho diktátora Bašára al-Asada pri potláčaní niektorých povstaleckých frakcií, z ktorých niektoré patrili ISIS. ISIS preto skutočne pociťuje nepriateľstvo voči Rusku.

ISIS patrí k sunnitským extrémistom, dodal Hen Che.

„Vzhľadom na úzke väzby Ruska s Iránom, v ktorom dominuje šiitský islam… nemôžu zanechať svoju hlboko zakorenenú nenávisť,“ povedal. „Preto sa domnievam, že za týmto teroristickým útokom stojí ISIS, ale je možné, že Rusko o tom vopred niečo vedelo.“

Bývalé záujmy USA v regióne 

Šéfredaktorka Kuo Ťünová uviedla, že mnohí ľudia sa snažia pochopiť, prečo by ISIS, ktorý nenávidí Spojené štáty a Západ, útočil na Rusko, keď Rusko, Čína, Irán a niektoré ďalšie sily na Blízkom východe vytvorili tzv. „os zla“, aby čelili Západu.

V islamskom svete existuje dlhodobý náboženský konflikt medzi šiitskými a sunnitskými islamskými skupinami. Šiitský islam dominuje v Iráne, ako aj v niektorých častiach Iraku a Sýrie, pričom k tejto odnoži patria skupiny ako Hizballáh a Húsíovia. Sunnitský islam prevláda v arabskom svete vrátane Saudskej Arábie, Spojených arabských emirátov a severnej Afriky, uviedla.

Keď boli sunnitské extrémistické skupiny v Iraku a Sýrii najsilnejšie, založili ISIS, uviedla K. Ťünová. Po tom, ako ISIS získal na sile, začal vykonávať teroristické aktivity na Západe a nakoniec bol zlikvidovaný počas vlády prezidenta Donalda Trumpa.

Problémom je, že Rusko od začiatku podporuje sýrsky režim a zameriava sa predovšetkým na teroristov z ISIS, dodala. Rusko poskytlo lietadlá a rakety a dokonca nasadilo do bojov v Sýrii špeciálne jednotky vrátane skupiny Wagner. ISIS utrpel v dôsledku ruskej intervencie veľké straty, takže medzi ISIS a Ruskom existuje hlboko zakorenené nepriateľstvo.

Okrem toho skupina, ktorá sa prihlásila k zodpovednosti za útok v Moskve, bola ISIS-K, afganská verzia ISIS, uviedla. „K” znamená „Chorásán“, región, ktorý zahŕňa časti dnešného Iránu, Turkménska a Afganistanu.

ISIS-K sa objavila koncom roka 2014 vo východnom a severnom Afganistane a po tom, ako Spojené štáty stiahli svoje jednotky, režim Talibanu ich nebol úplne schopný kontrolovať, povedala. Afganistan má spoločné hranice s Tadžikistanom a žije tam veľa Tadžikov. Všetci teroristi, ktorí zaútočili na Moskvu, boli z Tadžikistanu.

Šéfredaktorka uviedla, že existuje dôvod, prečo majú Spojené štáty veľmi presné spravodajské informácie o ISIS. Pred vznikom ISIS mali USA za cieľ bojovať proti rozširovaniu šiitského vplyvu v tomto regióne. Po páde Saddámovho režimu v Iraku sa výrazne zvýšil vplyv šiitských frakcií s väzbami na Irán, takže vznik sunnitského ISIS bol z pohľadu Ameriky vyvažujúcou silou v regióne.

„Samozrejme, existovala aj konšpiračná teória, že ISIS bolo v začiatkoch podporované Spojenými štátmi, napríklad tvrdenia, že väčšina prvých zbraní ISIS bola americkej výroby“. „Niektoré z týchto (zbraní) boli v skutočnosti ukoristené z Iraku. Napriek tomu po nástupe Trumpa do funkcie v roku 2016 bol ISIS-u zasadený smrteľný úder a ISIS v Sýrii a Iraku bol v podstate zlikvidovaný.“

Na záver dodala, že uskutočňovanie takýchto teroristických útokov proti Rusku nijako nepomáha americkým strategickým cieľom. Nezabráni Rusku v pokračovaní invázie na Ukrajinu, ani nezmení vnútropolitickú situáciu v Rusku.

„Posilňuje to ruský nacionalizmus, čo Spojeným štátom neprospieva,“ povedala. „Preto tento útok zjavne nesúvisí so Spojenými štátmi, na rozdiel od toho, čo hovoria ruskí propagandisti.“

Okrem toho v rusko-ukrajinskej vojne USA vždy brzdili Ukrajinu a nedovolili jej použiť americké zbrane na boj proti Rusku na ruskom území, pretože sa obávali eskalácie vojny, dodala.

„Povedzme to takto: Spojené štáty majú značný balík nástrojov na riešenie situácie s Ruskom a nepoužijú metódu, ktorá nemá vôbec žiadny pozitívny účinok, “ uzavrela Kuo Ťünová.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj