Štvrtok 19. septembra, 2024
Ilustračná fotografia (Kristin Vogt / Pexels)

Od stredy nás čakajú mrazy, na severe aj sneženie 

Pondelkové počasie nám prinieslo znova príjemné jesenné teploty, tie sa zvýšili najmä na západe, kde bolo na toto ročné obdobie prekvapivo teplo. 

Dnes teploty tiež dosahovali nadpriemerné teploty okolo 13,5 °C na juhu, čo je až o 5 °C viac ako je dlhodobý priemer. Takéto teploty tiež nie sú na našom území bežným úkazom.

V októbri sa napríklad na našom území objavila  prvýkrát od merania teplôt tropická noc. Táto anomália vznikla prenikaním tropického vzduchu nad naše územie. V noci z 20. na 21. októbra bola nameraná rekordná teplota na takmer celom území Slovenska a dosahovala až 20 °C.

Takéto teplé počasie by malo skončiť v strede tohto týždňa, kedy by malo nastať prudké ochladenie. Na Slovensko tak prídu  mrazy a na niektorých územiach aj nasneží.

Tlaková níž, ktorá sa nachádza nad Poľskom a Nemeckom, sa postupne presúva zo severu až severovýchodu na naše územie. Vlna prinesie chladné počasie. Tento chladný vzduch sa presunie aj na naše územie. Počas noci z utorka na stredu by mala pribúdať chladnejšia vzduchová hmota. 

Od stredy pocítime už naplno chladný vzduch prichádzajúci zo severovýchodu. Teploty v stredu budú nižšie na celom území. Ranné teploty by mali kolísať od -3 do +3 °C.

Na severe by sa mali teploty pohybovať pod bodom mrazu. Na juhu budú počas stredy stúpať až na +6 °C. Chladnejšie by mala byť noc  zo stredy na štvrtok, kedy teploty klesnú na -10 °C. Čakajú nás aj snehové zrážky, ktoré by sa mali vyskytovať od stredy a to hlavne na severe nášho územia.

Od štvrtka večera sa začne postupne znova otepľovať. Cez víkend sa vráti ochladenie, čo by už mohlo znamenať príchod skutočnej zimy.

Prečítajte si aj