Nedeľa 8. septembra, 2024
Ilustračná fotografia (Foto: pch.vector on Freepik)
,

Od júna majú všetky ženy právo na bezplatnú prítomnosť sprevádzajúcej osoby pri pôrode

Vďaka novele zákona sa ženy viac nemusia obávať pôrodu bez blízkej osoby. Priznalo sa im právo zvoliť si blízku osobu k pôrodu v nemocnici.

1. júna 2024 nadobudla účinnosť novela zákona o zdravotnej starostlivosti, službách súvisiacich s poskytovaním zdravotnej starostlivosti, ktorá bola poslancami Národnej rady SR schválená 27. 9. 2022.

„Návrh zákona priznáva žene – rodičke právo na to, aby pri pôrode bola prítomná ňou určená osoba, prítomnosť viacerých ňou určených osôb sa žene umožní, ak to budú umožňovať podmienky zdravotníckeho zariadenia,“ uvádza sa v dôvodovej správe.

Vo vyspelých krajinách je bežnou praxou, že si môže rodiaca žena k pôrodu prizvať sprevádzajúcu osobu. Slovenské mamičky museli doteraz nemocničný personál o túto možnosť požiadať, ten im však nevyšiel vždy v ústrety. Každá nemocnica mala upravené podmienky účasti sprevádzajúcej osoby zvlášť, neexistoval jednotný model.

Od júna tohto roka môžu rodiace ženy zabudnúť na strach z pôrodu, pri ktorom by boli v cudzom prostredí pôrodnice sami a bez opory. Do platnosti totiž vstúpil zákon povoľujúci prítomnosť sprevádzajúcej osoby v každej pôrodnici. Či už si žena zvolí mať pri sebe manžela, matku, kamarátku alebo dulu, blízka osoba po jej boku môže prispieť k jej psychickej pohode, čo v konečnom dôsledku pozitívne ovplyvní priebeh pôrodu, dojčenie a zníži popôrodnú depresiu. 

Poslanecký návrh bol vypracovaný z dôvodu chýbajúcej právnej úpravy zabezpečujúcej právo rodičiek na prítomnosť osôb pri pôrode a vypracovali ho poslankyne NRSR Vladimíra Marcinková, Romana Tabák, Jana Bittó Cigániková, Anna Záborská, Eva Hudecová a Zuzana Šebová.

Zároveň platí určité obmedzenie. Ošetrujúci lekár bude mať právo v nevyhnutnej miere a na nevyhnutný čas obmedziť prítomnosť sprevádzajúcich osôb, pokiaľ by bola ich prítomnosť nezlučiteľná s povahou poskytovaného výkonu.

Zákon tiež vymedzuje, že sprevádzajúcou osobou nemôže byť osoba vo väzbe, vo výkone trestu odňatia slobody alebo vo výkone detencie.

V čom môže byť sprevádzajúca osoba nápomocná?

„Vyniesol som tašky na oddelenie, komunikoval s personálom, pomáhal manželke s vyzliekaním, pri sprche s podávaním uteráku a papúč. Podával som jej tekutiny, robil spoločnosť a celú dobu som kontroloval, či je v poriadku. Na pôrodnej sále som ju držal za ruku a nášmu dieťatku som odstrihol pupočnú šnúru. Chcel som byť súčasťou príchodu nášho dieťaťa na svet,“ hovorí Pavol H., ktorému sa narodila dcérka v roku 2021.

Mnohé ženy si k pôrodu volia práve manžela, pretože pre ne predstavuje určité bezpečie a ochranu. Zároveň ako otec dieťaťa môže mať rovnako krásne a jedinečné spomienky na túto udalosť. Ženy si však často k pôrodu volajú aj mamu, kamarátku alebo dulu. Sú aj ženy, ktoré prítomnosť otca na pôrodnej sále nechcú, pretože si bolesťami prajú prejsť sami. 

Počas covidu bola prítomnosť sprevádzajúcej osoby na pôrodnej sále zakázaná. „Po príchode do nemocnice mi najprv urobili test na covid a napriek tomu, že bol negatívny, musela som rodiť v rúške. Keď som si počas pôrodu stiahla masku z nosa na ústa, upozornili ma, aby som si ju nasadila späť. Manžela na sálu nepustili, ale po pôrode mu naše dieťa ukázali,“ povedala pre Epoch Times Erika V., ktorá rodila v dunajskostredskej nemocnici v decembri 2020.

Ďalšie ohlasy mamičiek uvádzame nižšie. 

(Zdroj: modrykonik.sk)

Prečítajte si aj