Štvrtok 19. septembra, 2024
Ilustračný obrázok (14995841/Pixabay)

Od 4. septembra bude sedieť v školských laviciach viac ako 720 000 žiakov

V školskom roku 2023/2024 bude základné školy navštevovať asi 507 000 žiakov a stredné školy cca 215 000 žiakov. Prvákov bude tento školský rok 60 058. Minister školstva Daniel Bútora otvoril nový školský rok na základných školách v Brezovej pod Bradlom a vo Zvolene.

„Od septembra sa začína od prvého ročníka postupne zavádzať nový Štátny vzdelávací program (ŠVP) na 39 základných školách. Zavádzanie nového ŠVP znamená aj využívanie nových metód a foriem výučby pre nový obsah vzdelávania a vytváranie podpornej a motivujúcej klímy školy, ktorá sa môže týkať všetkých ročníkov,“ uviedli z odboru pre komunikáciu a marketingu Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR.

Komunikačný odbor ďalej oznámil, že vznikne 16 nových Regionálnych centier podpory učiteľov (RCPU), celkovo už 32 RCPU. Slúžiť majú učiteľom s prechodom na novú formu vzdelávania po zavedení kurikulárnej reformy. Financované sú z Plánu obnovy a odolnosti SR.

Zároveň sa  od septembra začne zavádzať nový systém opatrení pre zvýšenie kvality procesu inklúzie, zníženie rizika možnej segregácie a prevencie na podporu fyzického i duševného zdravia a prevencie výskytu rizikového správania.

Ďalej začnú platiť nové pravidlá ospravedlňovania neprítomnosti detí a žiakov v škole. Lehoty sa predĺžili na základnej škole na päť po sebe nasledujúcich vyučovacích dní. V materskej škole pre deti plniace povinné predprimárne vzdelávanie je to po novom sedem po sebe nasledujúcich vyučovacích dní.

Čo sa týka školského stravovania boli ministerstvom vydané nové Materiálno – spotrebné normy a receptúry pre diétne stravovanie. Nie je povinné pre školské jedálne takto variť, je to len odporúčanie a propagovanie tohto typu stravovania.

Prečítajte si aj