Štvrtok 19. septembra, 2024
Generálny riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus (R) počas prejavu v úvodný deň 77. Svetového zdravotníckeho zhromaždenia v Ženeve 27. mája 2024 (FABRICE COFFRINI/ AFP via Getty Images)

Očkovací preukaz bol v Ženeve schválený, WHO sa stále nechce vzdať Pandemickej dohody

Na Svetovom zdravotníckom zhromaždení (WHA), ktoré sa konalo v Ženeve od pondelka do soboty, delegáti nakoniec odsúhlasili len zmeny Medzinárodných zdravotných predpisov (IHR). Schválenie návrhu Pandemickej dohody (PD) bolo odložené.

Pandemická dohoda by mohla byť schválená do konca roka 2024

WHA rozhodlo o predĺžení mandátu Medzivládneho vyjednávacieho orgánu (INB) s cieľom dokončiť rokovania o PD. INB po takmer dvoch rokoch analyzovania rôznych aspektov návrhu PD a jeho finalizácie neuspel, keď sa niektoré štáty postavili proti nemu ešte pred začiatkom zhromaždenia.

INB by sa mal stretnúť už budúci mesiac, aby sa pokúsil dosiahnuť potrebný konsenzus.

WHA preto naplánovalo hlasovanie o ďalšej verzii dokumentu na mimoriadnom zhromaždení WHA, ktoré by sa malo konať do konca roka 2024. Prípadným ďalším pokusom o schválenie návrhu PD by mohlo byť 78. Svetové zdravotnícke zhromaždenie v roku 2025.

Členské štáty WHO by mohli od cestujúcich vyžadovať vakcináciu alebo izoláciu

Členské štáty však schválili zmeny v IHR, ktoré by mohli zásadným spôsobom ovplyvniť napríklad cestovanie počas zdravotnej krízy.

V článku 31 schválených IHR sa uvádza, že ak existuje dôkaz o hroziacom riziku pre verejné zdravie, môže členský štát WHO v rámci národných zákonov donútiť cestujúcich, aby sa podrobili lekárskemu vyšetreniu, očkovaniu alebo izolácii a karanténe.

V rovnakom prípade môže vyžadovať aj očkovací preukaz. Ten však nemusí byť v digitálnej forme. V prípade nesplnenia vyššie uvedených podmienok by mohol byť cestujúcim zamietnutý vstup do krajiny.

V prílohe 4 nových IHR sa tiež uvádza, aby sa cestovné a dopravné spoločnosti primerane pripravili na možnú implementáciu uvedených opatrení.

Ďalším dôležitým aspektom schválených IHR je napríklad vytvorenie rôznych finančných mechanizmov (články 44 a 44a), ktoré by zaistili pripravenosť najmä rozvojových krajín v prípade budúcej pandemickej krízy.

IHR automaticky nadobudne platnosť a stane sa záväzným pre všetky členské štáty WHO v prípade, ak do 10 mesiacov neoznámia ich odmietnutie. Po uplynutí tejto lehoty sa už členská krajina nemôže odhlásiť a akékoľvek výhrady alebo odmietnutia sa neberú do úvahy.

Cez víkend sa proti krokom WHA konali demonštrácie

V sobotu sa v Ženeve zhromaždili stovky ľudí, aby vyjadrili svoj nesúhlas s navrhovanými dokumentmi WHA. Na akcii vystúpilo mnoho známych osobností.

Medzi nimi bol napríklad Dr. Robert Malone, vedec a vynálezca technológie, ktorá sa neskôr stala základom mRNA vakcín.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj