Sobota 5. októbra, 2024
Sebaobrana je hlavným motívom súkromného vlastníctva zbraní v Rakúsku. Ilustračná fotografia (Foto: Kelly / pexels)
»

„Ochrana a obrana“: zvýšený dopyt po súkromných strelných zbraniach v Rakúsku

10 % Rakúšanov vlastní strelnú zbraň a tento trend má stúpajúcu tendenciu. Zlé správy o vojne, krízach a rastúcej kriminalite zvyšujú potrebu sebaobrany. To v súčasnosti poháňa nákup zbraní v Rakúsku.

Počet nákupov strelných zbraní u súkromných osôb v Rakúsku už niekoľko rokov neustále rastie. V súčasnosti je registrovaných viac ako 1,45 milióna súkromných strelných zbraní, čo predstavuje nárast o viac ako 70 % za posledných desať rokov.

Rakúsko, krajina „bohatá“ na zbrane a pištole

Podľa rakúskeho experta na strelné zbrane I. Wiesera je kľúčovým faktorom, ktorý viedol k tomuto prudkému nárastu, subjektívny pocit neistoty. Najmä v krízových obdobiach, ako bola utečenecká kríza v roku 2015, pandémia COVID-19, vojna na Ukrajine a najnovšie aj konflikt na Blízkom východe, sa ľudia čoraz častejšie obracajú k pištoliam alebo podobným zbraniam. Dôvod je jasný: „ochrana a obrana“.

Švédsky minister obrany chce, aby sa občania lepšie pripravili na prípadnú mobilizáciu

Nová štúdia: obrana v núdzových situáciách

Tomu zodpovedajú aj výsledky nedávneho prieskumu inštitútu „Marketagent“ v Dolnom Rakúsku, v rámci ktorého oslovili 932 ľudí vo veku od 20 do 75 rokov.

Podľa prieskumu sú hlavnými motívmi vlastníctva zbraní sebaobrana a zvyšujúca sa kriminalita. Obavy z rastúcej kriminality vyjadrujú najmä ženy (43 %), zatiaľ čo muži pociťujú najmä potrebu chrániť svoju rodinu (34 %). „Hlavným motívom vlastníctva zbraní pre občanov Rakúska je sebaobrana, t. j. potreba vedieť sa brániť v prípade núdze,“ uviedol Thomas Schwab, výkonný riaditeľ spoločnosti Marketagent.

Kríza a pocit bezpečia

Približne jeden zo štyroch respondentov uviedol ako dôvod kúpy zbrane zvýšenú krízovú situáciu, zatiaľ čo 20 % respondentov uviedlo, že sa so zbraňou v dome cítia bezpečnejšie.

Každý druhý zástanca zbraní uviedol, že by neváhal vytiahnuť zbraň, ak by bol sám ohrozený zbraňou, a v krajnom prípade by dokonca stlačil spúšť. Každý tretí by strieľal aj v prípade lúpeže.

Celých 68 % respondentov si však stále nevie predstaviť, že by zbraň vôbec vlastnilo. Viac ako polovica odporcov zbraní tvrdila, že strelné zbrane nemajú miesto v súkromných domácnostiach.

Generálmajor Gershon HaCohen: Každý občan, ktorý spĺňa základné podmienky, musí mať možnosť nosiť zbraň

Dve strany jednej mince: bezpečnosť je vecou názoru

Zatiaľ čo každý štvrtý majiteľ zbrane uviedol, že sa so zbraňou doma cíti bezpečnejšie, každý štvrtý odporca zbraní uviedol, že sa so zbraňou v dome bezpečne necíti. Až 18 % vyjadrilo obavy, že by sa k puške alebo pištoli mohli dostať deti.

Väčšina majiteľov zbraní uvádza, že v prípade núdze dokážu svoju zbraň presne použiť, hoci len necelá polovica z nich má so streľbou akú-takú prax. Väčšina (61 %) navštívi strelnicu maximálne trikrát ročne.

Bez ohľadu na výcvik sa v štúdii ukázali rodovo špecifické rozdiely: muži sú veľmi sebavedomí pri narábaní so zbraňou, zatiaľ čo ženy sú pri zaobchádzaní so zbraňou striedmejšie.

Pripravení použiť v prípade nevyhnutnosti? Bezpečne uzamknuté

90 % opýtaných uviedlo, že svoje strelné zbrane uchovávajú uzamknuté a zabezpečené proti vlámaniu v súlade s predpismi. Podľa Thomasa Schwaba z rakúskeho inštitútu pre prieskum trhu „Marketagent“ to však vyvoláva otázku, ako rýchlo by bola zbraň pripravená na použitie v prípade núdze.

Nemecko je v otázke zbraní rozdelené

Aj v Nemecku sa zbrane nachádzajú približne v 10 % domácností. Spolkový štatistický úrad však uvádza len mierny, aj keď kontinuálny nárast počtu súkromne vlastnených strelných zbraní za posledné roky. Podľa Národného registra zbraní (NWR) ich bolo v roku 2022 približne 5,45 milióna. To znamená, že počet súkromne vlastnených zbraní alebo ich častí sa v porovnaní s predchádzajúcim rokom mierne zvýšil, a to aj v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi. V roku 2016 bolo približne 5,33 milióna zbraní alebo ich častí.

Polícia nemeckej spolkovej republiky v roku 2022 zaznamenala prudký nárast trestných činov súvisiacich so zakázaným držaním zbraní a výbušnín. V roku 2022 bolo v štatistikách spolkovej polície zaznamenaných o 1 009 priestupkov (celkovo 4 472) viac ako v predchádzajúcom roku.

Väčšinu priestupkov v oboch rokoch tvorili priestupky proti § 52 ods. 3 č. 1 zákona o zbraniach v Nemecku. Tento paragraf upravuje tresty za zaopatrenie, držanie, nosenie, výrobu, spracovanie a opravu celého radu zbraní a obchodovanie s nimi.

Martina Rennerová, hovorkyňa pre vnútornú politiku parlamentnej ľavicovej frakcie v Bundestagu, vidí dôvod na znepokojenie v náraste počtu zaznamenaných trestných činov súvisiacich so zbraňami: „Trend k sebazbrojeniu, ktorý je už roky na vzostupe, je nebezpečným prejavom súčasnej sociálnej krízy.“


Pôvodný článok

Prečítajte si aj