Sobota 5. októbra, 2024
(Misha Vallejo Prut/ Schmidt Ocean Institute)
,

Oceánski bádatelia objavili tisíce metrov pod hladinou podmorskú horu obývanú doteraz nevidenými živočíchmi (+Foto)

Diaľkovo ovládaný hlbokomorský robot objavil háje húb a prastarých koralov tisíce metrov pod hladinou Tichého oceánu. Tento doteraz nepoznaný ekosystém na novoobjavenej podmorskej hore pri západnom pobreží Južnej Ameriky bol po prvýkrát zachytený na video.

Tím výskumníkov pod vedením Schmidt Ocean Institute, ktorý založili Eric a Wendy Schmidtovci, oznámil, že počas oceánografickej expedície objavil horu na podmorskom horskom reťazci nazývanom Nazca Ridge, 1 550 km od pobrežia Čile.

Podmorská hora má rozlohu približne 111 km². Jej základňa leží v hĺbke približne štyroch kilometrov pod morom a je vysoká približne tri kilometre. Jej najvyšší bod sa nachádza približne jeden kilometer pod hladinou.

Na palube výskumnej lode Falkor vedci spustili diaľkovo ovládané vozidlo, aby preskúmali a zmapovali podmorskú horu s vysokým rozlíšením. Vozidlo s názvom SuBastian vybavené viaclúčovými echosondami objavilo, že na podmorskej hore rastú záhrady húb a starobylých koralov, ktoré podporujú bohatý hlbokomorský ekosystém.

Okrem nového biómu podmorských hôr výprava zistila aj niekoľko ďalších prevratných skutočností. Pri predchádzajúcom ponore vedci objavili ďalšiu podmorskú horu s nedotknutou koralovou záhradou s rozlohou asi 0,5 km2, čo je približne veľkosť troch tenisových kurtov.

Pozorovali morské živočíchy, ktoré nikdy predtým neboli zaznamenané na video, vrátane jedného druhu chobotnice Promachoteuthis, ktorého jedinci sa doteraz našli len bez známok života v rybárskych sieťach. Objavili aj zaujímavého živočícha – doteraz vo vodách južného Pacifiku nikdy nevideného. Bola to roztomilo vyzerajúca chobotnica s príznačným menom Casper.

Medzi ďalšie pozoruhodné morské živočíchy počas expedícií zachytené na videu patria dva vzácne sifonofory Bathyphysa (rúrovníky). Tento druh je farbisto prezývaný ako lietajúca špagetová príšera.

A zoznam pokračuje. Počas jedného zo stoviek ponorov, ktoré tím počas expedícií absolvoval, bol zdokumentovaný veľký bambusový koral, na ktorom sa nachádzajú bentické rebrovky, fúzonôžky, morské a hadie hviezdovky.

Jedným z veľkých úspechov výskumu je identifikácia nových druhov. Najnovšia expedícia, tretia v poradí, zozbierala 20 doteraz neznámych druhov, zatiaľ čo predchádzajúce dve expedície v januári a februári ich zdokumentovali spolu 150.

„Po ukončení našej tretej expedície v tejto oblasti sme preskúmali približne 25 podmorských hôr na hrebeňoch Nazca a Salas y Gómez,“ uviedol v tlačovej správe námorný technik Schmidt Ocean Institute Tomer Ketter. „Naše zistenia poukazujú na pozoruhodnú rozmanitosť týchto ekosystémov a zároveň odhaľujú medzery v našom chápaní toho, ako sú ekosystémy podmorských hôr navzájom prepojené.“

Ketter na palube výskumného plavidla celú misiu koordinoval a spolu s Michaelom Raeom a Erin Eastonovou monitoroval diaľkovo ovládané vozidlo. Ďalší vedec na palube, Alex Rogers, si všimol neuveriteľnú biodiverzitu, ktorú tieto podmorské hory ponúkajú.

„Podmorské hory v juhovýchodnom Pacifiku sú domovom pozoruhodnej biodiverzity druhov – niektoré sa doteraz nikde inde nenašli,“ povedal Rogers. „Práca, ktorú naši taxonómovia vykonali na palube Falkoru s podporou tímu Schmidt Ocean Institute, výrazne rozšíri naše poznatky o pozoruhodných formách života na týchto podmorských horách vrátane niekoľkých, ktoré ešte doteraz neboli zmapované ani videné ľudskými očami.“

Životom prekvitajúca 2,5 kilometra vysoká podmorská hora dokázala inšpirovať predstavivosť vedcov. Výkonná riaditeľka Schmidt Ocean Institute Jyotika Virmaniová označila objav „novej podmorskej hory vysokej takmer 3,2 kilometra – takmer štyrikrát vyššej ako Burdž chalífa (najvyššia budova sveta) – so živým ekosystémom“ za „veľmi vzrušujúci“.

V súvislosti s touto kuriozitou dodala: „Len 26 % morského dna bolo zmapovaných v takomto vysokom rozlíšení. Každá expedícia Falkor nám prináša o niečo viac z neznámeho morského dna a života na našej domovskej planéte.“

Pôvodný článok

Prečítajte si aj