Pondelok 16. septembra, 2024
Medúza "volské oko". (Foto: Fredski2013/Wikimedia)

Obrovské množstvo medúz nazývaných „volské oká“ sa objavili pri plážach Azúrového pobrežia

Koncom augusta sa obyvatelia Azúrového pobrežia stretli v blízkosti svojich pláží so zvláštnymi javmi: v Saint-Jean-Cap-Ferrat a Saint-Raphaël boli spozorované medúzy „volské oká“ – na prvý pohľad lákavé živočíchy.

Nie, váš obed vám z taniera neutiekol. Počas posledného augustového víkendu mnohí obyvatelia Azúrového pobrežia hlásili, že v blízkosti pobrežia videli veľké množstvo medúz tzv. „volské oká“. Pierre Gilles, vedúci projektu oceánskej politiky v Oceánografickom inštitúte v Monaku, hovorí, že to bolo „šťastie.“ Pre Nice-Matin povedal, že tieto plaché tvory zvyčajne žijú na mori, „vo veľkých hĺbkach, od 200 do 800 metrov“.

Cotylorhiza tuberculata, ktorá naozaj vyzerá ako volské oko ochutené horčicou, má stovky chápadiel s fialovými, modrými alebo belavými koncami, dlhé až dva metre. Napriek tomu je tento fascinujúci tvor oveľa menej pŕhlivý ako jeho príbuzná, obávaná Pelagia noctiluca.

Endemické živočíchy

Tieto morské živočíchy s priemerom až 30 cm patria k najpestrejším v Stredozemnom mori. Ich prítomnosť v blízkosti pobrežia možno čiastočne vysvetliť ich „vertikálnou migráciou“, ako vysvetľuje Pierre Gilles. Tieto živočíchy endemické pre Stredozemné more sa ľahšie pozorujú za súmraku, keď sa z veľkých hĺbok dostávajú na hladinu. Morské prúdy sa potom postarajú o zvyšok a tlačia ich k pobrežiu, pričom ich niekedy vyplavia na pláže.

Ich pozorovanie blízko pláží tak zostáva výnimočné. Tieto zázraky prírody, ktoré patria do čeľade planktónových, sú súčasťou jednej z najväčších migrácií, aké pozná živočíšna ríša. Ich osud v rukách prírodných živlov a predátorov pripomína ich krehkosť. Títo strážcovia mora, ktorí sa na súši vyskytujú milióny rokov, sú vzácnym kľúčom k pochopeniu tajomstiev oceánu.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj