Piatok 18. októbra, 2024
Najstaršie čínske znaky sa našli na vešteckej kosti. (Wikipedia)

Objavte čaro a význam čínskych znakov: De 德 – Cnosť, morálka, mravnosť

Prastaré texty rozprávajú príbeh o Čchang-ťieovi, ktorý zostúpil z nebies, aby dal ľudstvu čínske znaky. Traduje sa, že keď Čchang-ťie dokončil svoju úlohu, pršalo z neba proso a duchovia z podsvetia nariekali a plakali.

Štyri oči: Čchang-ťie, legendárny tvorca čínskych znakov, mal vraj štyri oči a osem zreničiek. (Wikipedia.org)

V starobylej čínskej kultúre sa zastával názor, že existuje základné spojenie medzi ľudstvom a veľkým vesmírom. Verila, že práve s vynálezom čínskych znakov dostali ľudské bytosti možnosť navrátiť sa k svojmu božskému pôvodu a dostať sa tak z dosahu bytostí z podsvetia. Niet divu, že duchovia z podsvetia nariekali a plakali. Pre ľudí to bola zase príležitosť usmievať sa a velebiť šťastný osud. (1)

De – Cnosť, morálka, mravnosť

De – Cnosť, morálka, mravnosť. (Veľká Epocha)

Ľavú polovicu znaku pre cnosť, morálku a mravnosť 德 (De) tvorí ideogram, ktorý je symbolom pre nohu a symbolizuje vzpriamenú chôdzu, krok, ale aj priame konanie.

Pravú polovicu tvoria štyri znaky 十 目 一 心 (Shi mu yi xin). Prostredný znak 一 (Yi), znamená číslo jedna a predstavuje vznik vesmíru jeho rozdelením na jin a jang. 十 (Shi) je čínskym znakom pre číslo desať a znamená dokonalosť a úplnosť, pričom dokonalí a úplní sú iba bohovia. Znak 目 (Mu) predstavuje v čínštine oko a znak 心 (Xin) predstavuje ľudské srdce. Takže pravá polovica znaku symbolizuje „pohľad bohov do srdca človeka.”

Zložený znak teda znamená, že konanie človeka má zodpovedať božím zákonom, takže má byť cnostné.

V dávnej Číne ľudia často hovorili o „zhromažďovaní cnosti”. Ak majú ľudia veľké cnosti a silný cit pre morálku a mravnosť, znamená to, že budú mať pri ďalšom znovuzrodení dobré vyhliadky a veľa šťastia.

To, ako bude usporiadaný ďalší život človeka po jeho znovuzrodení, je podľa budhistickej múdrosti pevne stanovené tým, koľko cnosti 德 (De) v predchádzajúcom živote nazbieral, teda, presne povedané, koľko dobrého alebo ako málo zlého vo svojom predchádzajúcom živote urobil.

Znak 德 (De) dokazuje, ako hlboko bola kedysi čínska kultúra spätá s budhizmom a taoizmom. Mnoho Číňanov dnes bohužiaľ považuje svoje znaky za „príliš komplikované”.

Komunistická strana Číny presadila masové používanie zjednodušených znakov, ktoré úplne vytlačili tradičné znaky a väčšina Číňanov ich nepozná. Používajú sa iba na Taiwane.


Z originálneho článku českej redakcie denníka The Epoch Times preložil Vladimír Holečka.


Ďalšie zdroje:

(1) https://archiv.epochtimes.cz/200804244996/Cinske-znakove-pismo-jak-pravi-legenda.html

Prečítajte si aj