Piatok 18. októbra, 2024
Na snímke ministerka kultúry SR Martina Šimkovičová (Zdroj: FB / Martina Šimkovičová)

Miniterstvo kultúry tvrdí, že obavy EK z ohrozenia nezávislosti telerozhlasu sú absolútne neopodstatnené

Obavy Európskej komisie (EK) z ohrozenia nezávislosti verejnoprávnej televízie a rozhlasu sú absolútne neopodstatnené. Tvrdí to Ministerstvo kultúry (MK) SR v reakcii na výročnú správu EK v oblasti právneho štátu v členských krajinách EÚ. Komisia v oblasti médií na Slovensku konštatuje, že nový zákon o Slovenskej televízii a rozhlase (STVR) vzbudzuje obavy o nezávislosť telerozhlasu.

Rezort kultúry vníma nový zákon opačnou optikou, zdôraznil, že zákon pripravil práve s cieľom posilniť nezávislosť, objektívnosť a vyváženosť verejnoprávnych médií. „Sme presvedčení, že prijaté opatrenia sa čoskoro ukážu aj v praxi,“ uviedla za ministerstvo jeho hovorkyňa Petra Bačinská.

EK vo výročnej správe spomína v oblasti médií okrem verejnoprávneho vysielateľa aj tému pracovného prostredia a fyzickej bezpečnosti novinárov. Komisia uznáva, že Slovensko dosiahlo v tejto oblasti istý progres, napriek tomu odporúča, aby SR v tomto procese dosiahla ďalšie pokroky a posilnila tiež pravidlá a mechanizmy na podporu nezávislého riadenia a redakčnej nezávislosti verejnoprávnych médií.

EK adresovala Slovensku sedem odporúčaní v oblasti právneho štátu

Prečítajte si aj