Piatok 20. septembra, 2024
Traktory lemujúce Ulicu 17. Júna v Berlíne, 8. januára 2024. (Photo by Sean Gallup/Getty Images)

O čo ide pri masívnych protestoch farmárov v Nemecku? (Komentár)

Uplynulý týždeň priniesol obrovské protesty farmárov v najväčšej krajine Európskej únie. Začali v pondelok 8. januára, prebiehajú po celom Nemecku a majú vyvrcholiť zajtra v Berlíne. Pridali sa k nim vodiči kamiónov, remeselníci, stredné podniky, lesníci, poľovníci, rybári, obchodníci, a dokonca aj deti. Očakáva sa, že pri Brandenburskej bráne sa v pondelok 15. januára zhromaždí okolo 5000 traktorov a ďalších poľnohospodárskych strojov z celej krajiny.

Do centra pozornosti sa opäť dostali malé rodinné farmy, ktoré sú, podobne ako v Holandsku, „na pokraji vyhynutia“. Kvôli stále sa zvyšujúcim nákladom a daňovému zaťaženiu totiž musia ustupovať veľkým priemyselným spoločnostiam. Rastúce požiadavky na ochranu životného prostredia, dobré životné podmienky zvierat a riadenie podnikov vytvárajú na farmy stále väčší tlak.

Predseda Nemeckého zväzu farmárov Joachim Rukwied k protestom uviedol, že ide o „budúcnosť našich farmárskych rodín“ a tiež o potravinovú bezpečnosť a teda „budúcnosť našej krajiny“.

„Pripravujú poľnohospodárstvo o jeho budúcu životaschopnosť. Predovšetkým sa nakoniec ohrozujú bezpečné dodávky miestnych, vysoko kvalitných potravín,“ dodal. „Spoliehame na to, že berlínska vláda pochopí naše dôvody a zníži toto neprimerané zaťaženie poľnohospodárstva. To je náš hlavný cieľ demonštrácií.”

„Vymieranie“ fariem v Nemecku trvá už desiatky rokov. Podľa DZ Bank existovalo v roku 1949 takmer dva milióny poľnohospodárskych podnikov, teda zhruba 7-krát viac ako v roku 2022. Počet fariem, ktorých bolo v roku 2022 okolo 256 000, podľa expertov zrejme do roku 2040 ďalej klesne na približne 100 000. 

Tak ako to bolo aj v Holandsku, môžeme dnes z Nemecka počuť skandovanie „Bez farmárov nebude jedlo“. Po boku farmárov protestujú aj majitelia reštaurácií a pohostinských zariadení, ktorí nesúhlasia s vysokým zdanením ich služieb. Angela Inselkammerová, prezidentka Nemeckej asociácie hotelov a reštaurácií (DEHOGA) v Bavorsku, hovorí: „Jedlo musí zostať cenovo dostupné. Bez farmárov jedlo nebude. Ale jedlo nebude ani bez prevádzok.“

„Naše rodinné podniky sú systematicky ničené. Boli to však malé a stredné firmy, ktoré spravili z Nemecka skvelú krajinu a viedli ho cez všetky krízy,“ dodává regionálny manažér DEHOGA v Bavorsku Thomas Geppert.

Vždy, keď sa začínajú búriť majitelia malých a stredných podnikov, je na čase zbystriť pozornosť. Pripravujeme slovenské titulky k dokumentu americkej redakcie Epoch Times „Vojna proti farmárom“ a mimoriadne vám odporúčame si tento film pozrieť. Verím, že vám pomôže vidieť protesty nemeckých farmárov v širšom kontexte.

Prečítajte si aj