Piatok 18. októbra, 2024
(Zľava) Novozvolený predseda Hlasu Matúš Šutaj Eštok a bývalý predseda strany nastupujúci prezident SR Peter Pellegrini (Foto: FB / Matúš Šutaj Eštok)

NZK: Rozhodnutie, že minister Šutaj Eštok neporušil v kampani zákon, je absurdné. Obraciame sa na prokuratúru

Nadácia Zastavme korupciu považuje za absurdné rozhodnutie Okresného úradu v Bratislave, že platené príspevky ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka v prezidentskej kampani neboli porušením volebného zákona. Obráti sa preto na prokuratúru, aby preskúmala jeho zákonnosť.

„Odôvodnenie, ktorým úradníci podržali svojho ministra, považujeme za nelogické a neprimerané,“ konštatoval analytik Nadácie Martin Suchý. Podnet na ministra podala Nadácia Zastavme korupciu ešte v apríli. Dôvodom bolo, že konal podľa nej v rozpore s ustanovením zákona, ktorý zakazuje kampaň tretích strán v prospech alebo neprospech kandidáta.

Minister natočil video s názvom Dôležitý odkaz pre kandidáta vojny – Ivana Korčoka, ktoré bolo na sociálnych sieťach sponzorované, aby ho videlo čo najviac ľudí. Rovnako ako aj ďalšie statusy, v ktorých sa vyjadroval v neprospech I. Korčoka a za jeho protikandidáta Petra Pellegriniho.

Nadácia upozorňuje, že minister v platených príspevkoch tvrdí, že Korčokovým cieľom je „škodiť Slovensku za každú cenu, ohovárať ho v zahraničí a tešiť sa z jeho problémov“. Minister ďalej hovorí, že verí, že takéhoto kandidáta si Slováci nikdy nezvolia.

Podľa rozhodnutia Okresného úradu v Bratislave minister svojimi sponzorovanými príspevkami, neporušil zákon, pretože vraj nemal úmysel ovplyvňovať voličov. „Konštatovanie úradu je nepochopiteľné, keďže do propagácie týchto postov boli investované tisíce eur a mohli zasiahnuť až milión ľudí,“ dodal M. Suchý.

Okresný úrad patrí pod rezort vnútra. O Šutajovi Eštokovi, tak rozhodovali jeho vlastní podriadení. “Ide o systémový problém, kontrola nefunguje, je zjavné, že úradníci, ktorí posudzovali konanie svojho šéfa, nemohli jednať nezávisle,” poznamenala riaditeľka Nadácie Zuzana Petková.

Ak by úrad rozhodol opačne, minister mohol dostať pokutu až do 30 tisíc eur. Nadácia sa obráti na prokuratúru, ktorá môže preskúmať postup úradníkov. V prípade, ak došlo k pochybeniu, môže vydať takzvaný protest prokurátora a vykonať nápravu. „Zákon musí platiť rovnako pre všetkých, vrátane najvyšších predstaviteľov štátu,“ dodala Z. Petková.

Prečítajte si aj