Sobota 21. septembra, 2024
Na snímke sprava minister zahraničných vecí Juraj Blanár a nový stály predstaviteľ SR pri EÚ Juraj Nociar. (Foto: Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR)

Novým stálym predstaviteľom SR pri Európskej únii bude Juraj Nociar

Novým stálym predstaviteľom SR pri Európskej únii (EÚ) v Bruseli bude Juraj Nociar. Doteraz pôsobil ako riaditeľ kabinetu slovenského eurokomisára Maroša Šefčoviča. Pred odchodom na vyslanie ho prijal minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Blanár (Smer-SD). Informoval o tom komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR.

Šéf slovenskej diplomacie podotkol, že prioritou SR v Únii je chrániť slovenské národno-štátne záujmy a presadzovať zachovanie práva veta v oblastiach, v ktorých je ešte možné ho využiť. Kľúčovým článkom pri komunikovaní týchto záujmov je podľa neho Stále zastúpenie SR pri EÚ.

„Zástupcovia Slovenska budú na pôde Európskej únie plnohodnotne prispievať k hľadaniu spoločných riešení pre európske a globálne výzvy, no rovnako budú aktívne tlmočiť naše principiálne postoje a obhajovať slovenské záujmy,“ skonštatoval Blanár.

Nociar podotkol, že EÚ čelí viacerým bezprecedentným výzvam. „Jej schopnosť spoločne ich riešiť je zásadná tak pre stabilitu, ako aj jej celkový rozvoj a postavenie na globálnej scéne,“ uviedol s tým, že je potrebné rešpektovať všetky členské štáty a vďaka tomu posilňovať jednotu EÚ.

Prečítajte si aj