Sobota 5. októbra, 2024
Na snímke čelný pohľad na novú budovu Slovenského národného divadla. (Foto: Matus Benza / wikipedia)

Novým riaditeľom Opery SND sa od 15. októbra stane Rastislav Štúr

Novým riaditeľom Opery SND sa stane Rastislav Štúr. Na post ho k 15. októbru vymenuje generálna riaditeľka Slovenského národného divadla (SND) Zuzana Ťapáková. Riaditeľom Umelecko-dekoračných dielní SND sa stal Peter Čanecký. Informovala o tom tlačová tajomníčka SND Izabela Pažítková.

„Som nesmierne rada, že obaja páni, významné umelecké osobnosti, prijali moju ponuku a vracajú sa do SND, kam svojím pôsobením určite patria. Verím, že aj vďaka nim bude SND ako hrdá a elegantná inštitúcia prosperovať a prinášať ľuďom čoraz kvalitnejšie umelecké zážitky,“ uviedla Ťapáková.

Štúr patrí podľa SND k výrazným umeleckým osobnostiam Slovenska a v Opere SND debutoval v roku 1996. „Odvtedy naštudoval desiatky operných diel, za ktoré získal niekoľko významných ocenení vrátane Ceny Frica Kafendu či Krištáľové krídlo za rok 2017,“ priblížila Pažítková. Doplnila, že Štúr sa predstavil na koncertných pódiách Európy i Ameriky, realizoval aj operné turné v Japonsku. Diriguje zahraničné orchestre, je častým hosťom v Národnom divadle v Prahe.

„Zaujímavým projektom bolo pod jeho taktovkou uvedenie Dvořákovej opery Rusalka v NCPA Opere v Pekingu ako historicky prvé uvedenie českej opery v Číne a prvé uvedenie opery s použitím 3D technológie na svete,“ povedala Pažítková s tým, že Štúr bol dirigentom i šéfdirigentom Opery SND a v rokoch 2018 až 2021 aj riaditeľom tohto umeleckého súboru.

Čanecký je scénograf a kostýmový výtvarník, ktorý sa vracia na post riaditeľa Umelecko-dekoračných dielní SND. Jeho výtvarné návrhy poznajú diváci z mnohých slovenských aj zahraničných divadiel, tvrdí Pažítková. Čanecký tvorí pre činohru, operu, balet i muzikály. Na konte má podľa SND vyše 250 inscenácií a tiež desiatky televíznych inscenácií a filmov.

V Slovenskom národnom divadle dochádza aj k ďalším zmenám na riadiacich postoch. Za riaditeľa Úseku generálneho riaditeľa bol k 1. októbru vymenovaný Ladislav Mackanič a riadením útvaru ekonomiky je poverená Božena Horná.

Prečítajte si aj