Štvrtok 19. septembra, 2024
Nový prezident SLK MUDr. Jaroslav Šimo (Foto: FB / Slovenská lekárska komora/Slovak Medical Chamber)

Novým prezidentom Slovenskej lekárskej komory sa stal Jaroslav Šimo

Novým prezidentom Slovenskej lekárskej komory (SLK) sa stal doterajší viceprezident Jaroslav Šimo. Rozhodol o tom snem SLK, ktorý sa konal v sobotu v Bratislave. Informovala o tom manažérka pre komunikáciu a médiá SLK Nancy Závodská.

„Volebný snem zároveň prijal uznesenie, v ktorom žiada vládu SR, aby zvýšila odvody za poistencov štátu do zdravotných poisťovní minimálne na úroveň šiestich percent z vymeriavacieho základu štátu a navýšila tak prostriedky do rezortu zdravotníctva,“ uviedla SLK.

Zároveň snem SLK vyjadril podporu ministerstvu zdravotníctva v rokovaniach o zvýšení rozpočtu v rezorte zdravotníctva.

J. Šimo bol dočasne poverený vedením komory po tom, ako v októbri na mimoriadnom sneme odvolali z funkcie vtedajšieho prezidenta SLK Pavla Oravca.

ANS žiada v budúcom roku viac financií

Asociácia nemocníc Slovenska (ANS) žiada viac financií z budúcoročného rozpočtu. Upozorňuje, že zvyšovanie mzdových nákladov, ktoré vyplývajú z platnej legislatívy, a inflácia spôsobia nemocniciam nárast nákladov o 120 miliónov eur oproti tomuto roku.

ANS podotkla, že finančné prostriedky pre zdravotníctvo sa musia radikálne zvýšiť pre celý sektor. „Považujeme za nevyhnutné, aby sa platba za poistencov štátu v rozpočte na rok 2024 zvýšila na úroveň 86 eur, ktorá je aktuálne platná v Českej republike, čím dosiahne úroveň minimálne 6,6 percenta priemernej mzdy,“ uviedla.

Pretrvávanie súčasného stavu a nedostatočne nastavených podmienok financovania zdravotníctva podľa nej ohrozuje poskytovanie zdravotnej starostlivosti. „Zároveň dostávajú poskytovateľov zdravotnej starostlivosti do vážnych finančných problémov a prehlbujú ich stav bez akejkoľvek vízia lepšej budúcnosti,“ dodala ANS.

Prečítajte si aj