Štvrtok 19. septembra, 2024
ilustračná fotka VideoPart z Pixabay

Nový zákaz parkovania na chodníkoch bude platiť od októbra 

Od 1. októbra tohto roku bude na celom území Slovenska zakázané parkovať vozidlá na chodníkoch. Nový predpis ustanovuje výnimku iba pre označené parkovacie plochy. Za porušenie tohto pravidla bude vodičom hroziť pokuta v rozpätí od 50 do 100 eur. 

Pôvodný termín zavedenia zákazu parkovania na chodníkoch bol stanovený na február tohto roku. Avšak niektoré samosprávy sa proti tomuto opatreniu postavili a požiadali o dodatočný čas na prípravu. Niektoré z nich dodnes nevyriešili otázku náhradných parkovacích miest. V Bratislave sa zatiaľ nevie, koľko parkovacích miest bude zrušených kvôli zákazu parkovania na chodníkoch. Napríklad v mestskej časti Petržalka, kde žije približne 150 000 obyvateľov, už prebiehajú práce na označovanie parkovacích miest.

Viceprimátorka Bratislavy Tatiana Kratochvíľová uviedla, že mesto bude mať možnosť vyznačiť parkovacie plochy na chodníkoch, ak tam zostane minimálne 1,5 metra voľné pre chodcov. „Vyhodnotili sme možnosť zachovať parkovanie na chodníkoch, to znamená, že sú tam dostatočné šírkové pomery s ohľadom na bezpečnosť a kvalitu pohybu chodcov. Pripravujú sa projektové dokumentácie, na základe ktorých sa bude robiť úprava dopravného značenia,“ dodala Kratochvíľová.

Zákaz parkovania v protismere

Podľa nového zákona o cestnej prevádzke musí vodič zastaviť a stáť len vpravo v smere jazdy v jednom rade a rovnobežne s okrajom cesty, a to čo najbližšie k okraju cesty. Výška pokuty pre vodiča, ktorý odstavil vozidlo na obojsmernej ceste v protismere bude od 20 do 40 eur. Ak je cesta jednosmerná, vodič môže parkovať vpravo aj vľavo. Pri parkovaní musí ale ostať aspoň jeden pruh široký najmenej tri metre pre oba smery jazdy, za porušenie môže vodič dostať pokutu do 50 eur. 

Nová zmena v dopravnom režime má zjednodušiť situáciu pre chodcov a zlepšiť bezpečnosť na chodníkoch. 

Prečítajte si aj