Piatok 13. septembra, 2024
(V strede) premiér Robert Fico, (po jeho pravej ruke) minister pôdohospodárstva Richard Takáč a (po jeho ľavej ruke) minister financií Ladislav Kamenický (všetci Smer-SD) diskutujú o znižovaní cien potravín vo videu z januára. (Screenshot: FB / Robert Fico)

Nový vládny plán proti vysokým cenám potravín prinesie novú webstránku. Priamy zásah do cien sa neplánuje

Vláda Slovenskej republiky predstavila nový plán na boj proti vysokým cenám, ktorý sa bude zameriavať na monitoring, analýzu a vyhodnocovanie cenového vývoja. Ministerstvo financií tieto kroky zverejnilo v Koncepcii cenovej politiky na roky 2024 – 2027. Plán bol predložený na pripomienkovanie jednotlivým rezortom. Priamo do cien sa zatiaľ zasahovať neplánuje.

Súčasná vláda ako jednu zo svojich nosných tém deklaruje snahu o znižovanie príliš drahých cien potravín. Už začiatkom roka zverejnil na sociálnej sieti premiér Robert Fico video z porady s ministrom financií Ladislavom Kamenickým a ministrom pôdohospodárstva Richardom Takáčom (všetci Smer-SD), na ktorom diskutujú o tejto téme.

„Chcel by som zdôrazniť, že boj s vysokými cenami potravín je naša politická priorita a takto bola zadefinovaná aj v programovom vyhlásení vlády. Rok 2024 sa musí niesť predovšetkým v duchu našich aktivít, aby ceny potravín na Slovensku neboli také vysoké,“ povedal premiér vo videu z 8. januára.

Ďalej vo videu spomenul, že nechce stanovovať žiadne konkrétne méty a žiadne konkrétne čísla, ale dlhodobým cieľom má byť dosiahnutie aspoň takých pomerov, aké panujú v Českej republike. „Musíme dosiahnuť taký stav, aby na Slovensku, kde sú nižšie príjmy, nižšie dôchodky, sme nemali drahšie potraviny ako v krajinách, kde majú vyššie dôchodky a vyššie mzdy,“ poznamenal.

Webová stránka na porovnávanie cien

Jedným z kľúčových prvkov koncepcie zverejnenej minulý týždeň je vytvorenie špeciálnej webovej stránky, kde budú spotrebitelia môcť sledovať a porovnávať ceny základných potravín v rôznych obchodoch a sledovať ich vývoj. 

„Spotrebitelia nájdu na tomto mieste najlacnejšie produkty, cenovú históriu a zmeny ceny zverejnené na webovom portáli. Platforma umožní zverejňovať, porovnávať a graficky zaznamenávať vývoj cien základných potravín u jednotlivých predajcov na regionálnej úrovni,“ píše ministerstvo financií.

Podľa rezortu je tento krok inšpirovaný podobným systémom, ktorý funguje v Maďarsku. Dokonca sa uvažovalo o jeho priamom odkúpení. Platforma bude dostupná pre všetkých predajcov, pričom tí s vyšším obratom budú mať zákonnú povinnosť zdieľať ceny svojich tovarov. Zdieľať ceny svojich tovarov budú môcť z vlastnej iniciatívy aj ostatní predajcovia.

Plánovaný web na monitorovanie cien bude spočiatku porovnávať len vybrané základné potraviny, s možnosťou rozšírenia na ďalšie tovary v prípade nepriaznivého vývoja cien. Ďalšie podrobnosti o fungovaní webstránky, ani odkedy by mala začať fungovať, zatiaľ ministerstvo neuviedlo.

Do cien sa zasahovať nebude

Podľa portálu O peniazoch sa žiadne zásadné zmeny v cenovej politike štátu neplánujú. „Na aktívne ovplyvňovanie regulačnej funkcie trhu je žiaduce sústavné monitorovanie  a vyhodnocovanie činnosti jednotlivých regulačných orgánov s cieľom identifikovať procesy a faktory, ktorými možno eliminovať prípadné zlyhanie trhu,“ uvádza ministerstvo financií.

Podľa rezortu zasahovanie do tvorby cien môže mať negatívne dôsledky. Zmeny pripúšťa iba na základe dôkladnej analýzy trhu, pretože v trhovej ekonomike sú „akékoľvek zásahy do tvorby cien mimoriadne nebezpečné s rizikom negatívnych dosahov na všetky subjekty na trhu.“

„S prihliadnutím na vyššie uvedené poznatky, z hľadiska makroekonomického i mikroekonomického je aj naďalej vhodné pokračovať v nastúpenom trende, korešpondujúcom s pravidlami Európskej únie, a preto nie sú dôvody na zmenu cenovej politiky,“ uvádza sa v pripravovanom materiáli ministerstva financií.

Ministerstvo plánuje vytvoriť „cenové oddelenie“, ktoré bude zodpovedné za zber dát, ich analyzovanie a vyhodnocovanie cenového vývoja. Toto oddelenie bude zároveň zodpovedné za zverejňovanie informácií o cenách vybraných tovarov a poskytovanie odporúčaní vláde.

Okrem vysokých cien potravín sa vláda plánuje venovať aj ďalším oblastiam. Ministerstvo zdravotníctva má napríklad aktualizovať katalóg zdravotníckych výkonov, zatiaľ čo ministerstvo dopravy sa má sústrediť na reguláciu nájomného bývania. Vyššie územné celky dostali za úlohu prehodnotiť reguláciu služieb na autobusových staniciach.

Prečítajte si aj