Streda 18. septembra, 2024
(Zľava) štátny tajomník ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Branislav Ondruš a minister rezortu Erik Tomáš (obaja Hlas-SD). (Foto: FB / Erik Tomáš)

Nový projekt ministerstva práce ponúka zamestnávateľom príspevok až do 753 eur. Musia prijať týchto uchádzačov

Ministerstvo práce odštartovalo nový projekt zameraný na podporu znevýhodnených uchádzačov o zamestnanie, tvoriacich až 80 % evidovaných nezamestnaných na Slovensku, a mladých ľudí do 30 rokov. Tento nástroj sa spustil začiatkom augusta a má za cieľ pomôcť nájsť a udržať si zamestnanie ľuďom, ako sú osoby so zdravotným postihnutím, starší občania, dlhodobo nezamestnaní či absolventi. Projekt ponúka príspevok pre zamestnávateľov, ktorí zamestnajú znevýhodnených uchádzačov alebo mladých absolventov a príspevok na mentora, ktorý nováčika na pracovisku zaškolí. Na tento účel je vyčlenených 317 miliónov eur.

317 miliónov eur pre 140-tisíc ľudí

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš (Hlas-SD) ešte koncom zimy informoval verejnosť o aktuálnom počte znevýhodnených uchádzačov o zamestnanie, ktorý na Slovensku predstavuje 140 tisíc ľudí. Ide o viac ako 80 % všetkých evidovaných nezamestnaných. „Venujeme im veľkú pozornosť a tento národný projekt je určený primárne pre nich a pre mladých. Máme pripravených 317 miliónov eur, aby sme ich podporili pri hľadaní zamestnania, pomohli im zapracovať sa a motivovali ich v prvých mesiacoch ich pracovného života,“ uviedol minister v marci s tým, že projekt sa mal spúšťať už začiatkom apríla.

Rezort práce spustil nástroj na pomoc a podporu znevýhodnených uchádzačov na trhu práce napokon v auguste (7. 8.). Cieľom je pomáhať znevýhodneným uchádzačom a mladým ľuďom vo veku do 30 rokov, ktorí sú bez práce a nepokračujú ďalej vo vzdelávaní alebo odbornej príprave. Ide teda o motivačný „finančný príspevok pre znevýhodnených uchádzačov o zamestnanie a finančný príspevok pre mladých na vykonávanie absolventskej praxe“.

Za znevýhodneného uchádzača o zamestnanie sa podľa zákona o službách zamestnanosti považujú napríklad absolventi škôl, občania nad 50 rokov, dlhodobo nezamestnaní občania (ak sú vedení v evidencii uchádzačov o zamestnanie najmenej 12 po sebe nasledujúcich mesiacov), občania s nižším ako stredným odborným vzdelaním, či občania so zdravotným postihnutím.

Nedostatok pracovnej sily na trhu práce

„Na jednej strane pomáhame ľuďom nájsť uplatnenie a viesť plnohodnotnejšie životy. Na strane druhej je našou ambíciou nájsť riešenie pre samotný trh práce, ktorý trpí nedostatkom pracovnej sily. Intenzívne pracujeme na príprave ďalších podporných nástrojov v rámci komplexného a rozsiahleho projektu Finančné stimuly pre zamestnanosť,“ povedal generálny riaditeľ a generálny tajomník služobného úradu Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny Peter Ormandy. 

Ministerstvo za účelom pomôcť týmto ľuďom zapojiť sa do pracovného procesu vytvorilo národný projekt Finančné stimuly pre zamestnanosť, ktorý sa realizuje vďaka spolufinancovaniu z fondov EÚ v rámci Programu Slovensko. Nebudú podporovaní len samotní znevýhodnení uchádzači, ale môžu si polepšiť aj zamestnávatelia, ktorí sa rozhodnú týchto uchádzačov zamestnať. Budú môcť totižto získať príspevok na mzdu nového zamestnanca, taktiež napríklad aj na mentora, ktorý sa bude prvé dni nováčikovi venovať a zamestnanca na pracovisku bude zaškolovať.

„Chceme znevýhodneným uchádzačom o zamestnanie dať možnosť a príležitosť, a preto aj jednou z podmienok je, aby si ich zamestnávatelia na danom pracovnom mieste udržali po určitú dobu,“ zdôraznil minister Tomáš. Tiež vyzdvihol mimoriadnu dôležitosť osoby, ktorá bude nového zamestnanca zaúčať.

Dĺžka a výška príspevku na mzdu uchádzača

Rezort práce na webstránke uvádza, že dĺžka doby poskytovania príspevku na mzdu znevýhodnených uchádzačov o zamestnanie a mladých uchádzačov o zamestnanie a príspevok na mentoring sú rozdelené do troch kategórií. Výška príspevku bude závisieť od doby podporovania.

Pre dlhodobo nezamestnaných a osoby s nižším než stredným odborným vzdelaním je dĺžka podpory stanovená na 12 mesiacov, pričom príspevok na mentoring trvá 4 mesiace a zamestnávateľ musí udržať pracovné miesto ďalších 6 mesiacov. U osôb so zdravotným postihnutím je zamestnávateľovi poskytovaný príspevok na mzdu po dobu 9 mesiacov, mentoring trvá 4 mesiace a pracovné miesto musí byť udržané 5 mesiacov. Pre uchádzačov nad 50 rokov sa príspevok na mzdu poskytuje 9 mesiacov, mentoring trvá 2 mesiace a zamestnávateľ je povinný udržať pracovné miesto 5 mesiacov.

„Pri ostatných znevýhodnených uchádzačoch o zamestnanie a mladých uchádzačoch o zamestnanie je doba podporovania 3 mesiace, z toho 2 mesiace aj príspevok na mentora a udržanie pracovného miesta je stanovené na 2 mesiace. Spoločnou podmienkou pre všetkých zamestnávateľov je prijatie do pracovného pomeru v rozsahu najmenej 20 hodín týždenne na dobu neurčitú,“ objasnil rezort.

Samotná výška príspevku sa určí ako percento z celkovej ceny práce (CCP), pričom bude závisieť od cieľovej skupiny a trvania podpory. Podpora sa alikvótne poníži v prípade, ak podporovaná osoba bude pracovať na kratší pracovný úväzok.

„Príspevok je nastavený tak, aby bol zamestnávateľ podporovaný počas celej doby, no zároveň aj aby si postupne nastavil svoje vlastné finančné krytie pracovného miesta. Ide o príspevok od 40 do 10 percent celkovej ceny práce, čo predstavuje pre aktuálny rok sumu maximálne od približne 188 Eur do 753 Eur,“ vysvetľuje Ormandy. Zároveň dopĺňa, že prínos projektu vidí v podmienkach nastavených na udržanie pracovného miesta. Cieľom je predísť situáciám, kedy by zamestnávateľ zrušil pracovné miesto a zamestnanec by sa opätovne ocitol v evidencií uchádzačov o zamestnanie.

„Zamestnávateľ je povinný zachovať vytvorené pracovné miesto, na ktoré mu bol poskytnutý príspevok, najmenej v rozsahu zodpovedajúcom polovici dohodnutého obdobia poskytovania príspevku,“ uvádza sa na stránke Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny.

Príspevok na mentora

„Hneď v prvé dni ich na pracovisku zaškolí aj skúsený mentor, ktorý im pomôže adaptovať sa v novom pracovnom prostredí,“ opisuje minister Tomáš dôležitosť funkcie osoby, ktorá bude nového zamestnanca zaúčať.

Výška tohto príspevku sa nebude meniť. V roku 2024 bude po celý čas v sume maximálne 282,54 Eur (15 % z celkovej ceny práce) a zodpovedá dohodnutému pracovnému času podporeného zamestnanca. Ak sa pracovný čas skráti, príspevok sa pomerne znižuje.

Do budúcna sa v rámci projektu Finančné stimuly pre zamestnanosť počíta s príspevkom pre zamestnávateľov na prispôsobenie pracovísk pre potreby osôb so zdravotným postihnutím a príspevkom na udržanie osoby so zdravotným postihnutím v zamestnaní na otvorenom trhu práce. 

„Ak sa počas trvania pracovného pomeru zamestnanec stal osobou so zdravotným postihnutím, štát prispeje zamestnávateľovi na jeho pracovné miesto,“ uvádza ministerstvo.

Prečítajte si aj