Streda 16. októbra, 2024
Norska bankovka (Jonathan Nackstrand/ AFP via Getty Images)
»

Nový nórsky zákon podporil vymožiteľnosť platieb v hotovosti

Nórske médiá informovali, že od 1. októbra 2024 vstúpil v Nórsku do platnosti nový zákon, ktorý zaručuje ľuďom možnosť platiť v maloobchodných predajniach v hotovosti.

Server NewsinEnglish.no napísal, že „podľa nórskeho ministra financií Trygveho Magnusa Slagsvolda Veduma ľudia už mali právo platiť v hotovosti za nákupy v maloobchode, ale toto právo nebolo vymožiteľné na súde. A v posledných rokoch sa v Nórsku čoraz častejšie stáva, že maloobchodníci odmietajú platby v hotovosti.“

„Bolo jasné, že právo zákazníkov platiť hotovosťou je potrebné posilniť,“ citoval server ministerku spravodlivosti Emilie Enger Mehlovú.

Podľa nórskych médií až 600 000 Nórov nechce z rôznych dôvodov platiť digitálne a uprednostňuje hotovosť. Ľudia ako dôvod platenia v hotovosti uvádzajú najmä súkromie a väčšiu kontrolu nad tým, koľko peňazí minú.

„V digitálnom svete sa môže ľahko stať, že zabudneme na existenciu veľkej skupiny ľudí, ktorí nemajú radi digitálne platby. A títo ľudia by mali byť uistení, že v obchode, reštaurácii alebo kaderníctve môžu stále platiť v hotovosti,“ povedala Mehlová.

Šedá ekonomika vs. kybernetické útoky

Prijatie nového zákona malo v Nórsku aj svojich kritikov. Rune Aale-Hansen, vedúci účtovníckej organizácie Regnskap Norge, pre noviny Dagsavisen povedal, že „iba 3 % legitímnych transakcií sa uskutočňujú v hotovosti“, a nový zákon je podľa neho „darom pre zločincov“.

Aj nórska policajná jednotka s názvom Økokrim, ktorá sa zameriava na ekonomickú kriminalitu, podľa portálu NewsinEnglish.no varovala, že používanie hotovosti môže podporiť nepriznávanie príjmov.

Hlavný ekonóm národnej organizácie zamestnávateľov NHO Øystein Dørum pre verejnoprávnu televíziu NRK uviedol, že sa „obáva nebezpečenstva nárastu čierneho trhu, kamufláže a lúpeží“. Podľa neho „platba v hotovosti je minulosťou“.

Dørum však pripustil, že „v dnešnom nestabilnom svete a pri väčšej možnosti kybernetických útokov, ktoré môžu narušiť elektronické platobné systémy, je dobré mať po ruke hotovosť“.

Právo platiť v hotovosti bolo do ústavného zákona Slovenskej republiky zavedené minulý rok.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj