Štvrtok 19. septembra, 2024
Nový minister spravodlivosti Boris Susko (Screenshot FB / Smer-SSD)
,

Nový minister spravodlivosti B. Susko chce znížiť tresty za korupciu

Minister spravodlivosti Boris Susko (Smer) označil za základný krátkodobý cieľ svojho rezortu „zhumanizovať“ celé trestné právo a používať ho ako prostriedok až vtedy, keď zlyhajú všetky ostatné možnosti nápravy s ohľadom na obsadenosť väzníc.

„Chceme prejsť od doterajšej funkcie trestného práva zameranej na represiu a posilniť funkciu trestného práva, ktoré má mať najmä preventívny a prevýchovný charakter. A to najmä tým, že znížime jednotlivé trestné sadzby ekonomickej a majetkovej trestnej činnosti vzhľadom na nepomer sadzieb k násilným trestným činom a trestným činom proti životu a zdraviu,“ uviedol na tlačovej konferencii.

Ministerstvo spravodlivosti (MS) tak chce reagovať na rozhodnutia Ústavného súdu SR a Európskeho súdu pre ľudské práva, ktoré zistili porušenia základných ľudských práv a slobôd v niektorých trestných prípadoch. Toto sa má dosiahnuť zmenou trestnej politiky štátu a jednotlivých trestných kódexov.

„Musíme reagovať na rozhodnutie ústavného súdu, ktoré označilo trest prepadnutia majetku v dnešnej podobe za protiústavný, budeme reagovať na nezmyselne vysoké trestné sadzby, drakonické, ktoré nič neriešia, budeme reagovať na zneužívanie postavenia kajúcnikov v trestnom konaní, ale predovšetkým máme praktický problém, že máme preplnené väznice,“ povedal na tej istej tlačovej konferencii premiér Robert Fico (Smer).

Podľa predsedu vlády musí štát začať stavať nové väznice alebo sa prijme nová trestná politika a vo väzniciach budú len tí, ktorí tam majú byť a tí, ktorí môžu byť pod kontrolou cez náramky a alternatívne tresty, by mohli uvoľniť kapacity, čím by sa vytvorili lepšie podmienky pre prácu zboru väzenskej justičnej stráže.

Premiér a minister spravodlivosti sa dohodli na novelizácii Trestného zákona a Trestného poriadku. Podľa R. Fica  pripravujú obdobnú úpravu trestnej legislatívy aj v Česku. „Preto by som privítal a myslím si, že pán premiér Fiala by dal na to zelenú, keby existovala komunikácia, koordinácia aj medzi Slovenskou republikou a Českou republikou,“ uviedol.

Pripravované kroky MS sú kontroverzné, keďže ich presadenie by mohlo pomôcť osobám odsúdeným alebo obvineným z korupčných trestných činov, ktoré boli napojené na minulé vlády Smeru. Za ich éry sa mali vďaka „systému našich ľudí“ nezákonne obohacovať z verejných financií. Odsúdených bolo vyše 40 ľudí a viac ako dvakrát toľko je stále trestne stíhaných.

„Rýchlo, kým sa občania nezobudia! Takto si to predstavuje Smer. Už chcú znížiť tresty za korupciu a porátať sa s „kajúcnikmi”, aby sa zločinci zachránili,“ komentovala na svojom Facebooku pripravované kroky poslankyňa Veronika Remišová (Za Ľudí).

V rebríčku svetovej korupcie, ktorý zostavuje Transparency International figuruje Slovensko momentálne na 49. mieste spoločne s Fiji. Na prvých troch miestach, sú Dánsko, Fínsko a Nový Zéland, teda krajiny s najnižšou korupciou vo svete. Na úplnom chvoste sa nachádzajú Somálsko, Sýria, Južný Sudán a Venezuela.

Ďalšiu obrovskú výzvu podľa Borisa Suska predstavuje prehodnotenie dôsledkov súdnej reformy tzv. „súdnej mapy“ a napraviť chaos, ktorý po reforme nastal. Minister sa zmienil aj o plánovanej rekodifikácii civilného práva, probácie a mediácie.

Prečítajte si aj