Nedeľa 8. septembra, 2024
Ilustračné foto (Pixabay/ lindsayfox)

Liek na rastlinnej báze môže pomôcť prestať s fajčením

Liek na rastlinnej báze s názvom cytisiniklín môže byť prvou účinnou liečbou, ktorá by mohla pomôcť viac ako piatim miliónom ľudí snažiacim sa prestať fajčiť.

Vyplýva to z výsledkov randomizovanej klinickej štúdie, ktorú viedla Massachusettská všeobecná nemocnica. Výsledky boli zverejnené začiatkom mája v časopise JAMA Internal Medicine.

Liek funguje aj na odvykanie od elektronického fajčenia

Cytisiniklín (v minulosti známy ako cytizín) sa v Európe používa na odvykanie od fajčenia už desaťročia, ale v Spojených štátoch sa skúmal len nedávno. Liek sa získava z alkaloidu získavaného z mnohých druhov rastlín, najmä zo štedreca ovisnutého. Štedrec alebo „zlatý agát“ je žlto kvitnúci strom, ktorý rastie v Európe. Na Slovensku ho obsahuje napríklad liek Defumoxan.

Cytisiniklín je čiastočný agonista (činiteľ pôsobiaci rovnako ako iný činiteľ, napr. liek alebo sval, pozn. prekl.) receptorov zohrávajúci úlohu pri závislosti od nikotínu. Keď sa zlúčenina dostane do krvného obehu, zablokuje nervové dráhy vrátane receptorov natoľko, že dokáže kontrolovať nutkanie človeka fajčiť.

V štúdii dostávalo 160 dospelých, ktorí fajčili nikotín, ale nefajčili cigarety, buď perorálny liek cytisiniklín, alebo placebo počas 12 týždňov. Účastníci mali tiež týždennú behaviorálnu podporu pri odvykaní od vapovania (elektronického fajčenia).

Na konci 12-týždňovej štúdie mali účastníci, ktorí užívali cytisiniklín, viac ako dvakrát vyššiu pravdepodobnosť, že počas 9. až 12. týždňa úspešne prestanú fajčiť, ako tí, ktorí dostávali placebo.

„V USA zatiaľ FDA neschválila žiaden liek na odvykanie od fajčenia,“ uviedla hlavná autorka štúdie dr. Nancy Rigottiová, profesorka medicíny na Lekárskej faktulte Harvardovej univerzity. „Naša štúdia naznačuje, že cytisiniklín by mohol byť možnosťou, ako vyplniť túto medzeru a pomôcť dospelým fajčiarom prestať používať e-cigarety.“

Cesta k schváleniu v USA

Ide o druhú štúdiu, v ktorej Dr. Rigottiová testovala účinnosť cytisiniklínu pri odvykaní od nikotínových prípravkov. V roku 2023 spolu s tímom vedcov publikovala výsledky randomizovanej klinickej štúdie, ktorá hodnotila účinnosť lieku pri pomoci ľuďom prestať fajčiť. Účastníkom bol pridelený buď liek alebo placebo. Výskumný tím zistil, že miera abstinencie u ľudí, ktorí dostávali cytisiniklín, bola v 9. až 12. týždni 24-týždňovej štúdie viac ako 32 %. Na porovnanie, iba 7 % ľudí, ktorí dostávali placebo, bolo schopných počas rovnakého obdobia prestať fajčiť.

V štúdiách o fajčení menej ako 30 % účastníkov hlásilo menšie nežiaduce účinky vrátane abnormálnych snov, nespavosti, úzkosti, bolesti hlavy, únavy a v niektorých prípadoch infekcií horných dýchacích ciest.

Štúdiu financovala farmaceutická spoločnosť Achieve Life Sciences, ktorá vyvíja cytisiniklín ako liek na liečbu závislosti od nikotínu. Na základe výsledkov 3. fázy klinického testovania spoločnosť v tlačovej správe z roku 2023 uviedla, že plánuje predložiť americkému Úradu pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) žiadosť o nový liek (NDA) na cytisiniklín ako doplnkovú liečbu závislosti od nikotínu z fajčenia cigariet.

Keďže sa cytisiniklín viaže na nikotínové receptory v mozgu, vedci predpokladajú, že by mohol fungovať aj pri odvykaní od fajčenia. „Výsledky našej štúdie je potrebné potvrdiť vo väčšej štúdii s dlhším sledovaním,“ povedal doktor Rigottiová, „ale sú veľmi sľubné.“

Pôvodný článok

Prečítajte si aj