Piatok 20. septembra, 2024
Na snímke zľava dekan Lekárskej fakulty (LF) Univerzity Komenského (UK) Juraj Payer, ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková (HLAS-SD) a riaditeľ Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) Alexander Mayer prestrihávajú pásku počas otvorenia nového angiografického pracoviska v Nemocnici akad. L. Dérera na Kramároch v Bratislave v pondelok 8. júla 2024. (FOTO TASR - Jakub Kotian)

Nový angiograf na Kramároch pomôže v endoskopickej liečbe pacientov (+Foto)

Nový angiograf v Nemocnici akademika Ladislava Dérera na bratislavských Kramároch pomôže v endoskopickej liečbe pacientov rôzneho spektra. Ide najmä o pacientov s ochorením cievneho systému, onkologických pacientov, ale aj pacientov z oblasti urológie či gynekológie a pôrodníctva. Nové pracovisko v pondelok uviedli do prevádzky ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD), riaditeľ Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) Alexander Mayer a dekan Lekárskej fakulty Univerzity Komenského (LF UK) v Bratislave Juraj Payer.

„UNB má v tejto chvíli dve moderné angiografické pracoviská – v Nemocnici Staré Mesto a teraz toto novootvorené v nemocnici na Kramároch. Som veľmi rád, že Rádiologická klinika v UNB, ktorá patrí k najväčším pracoviskám, sa dynamicky rozvíja. Sú tu postupne zavádzané najmodernejšie spôsoby liečby a rovnako je pracovisko aj vďaka obnove prístrojového vybavenia schopné zavádzať nové medicínske postupy,“ uviedol A. Mayer. Nové pracovisko ocenil aj J. Payer, ktorý vyzdvihol tiež jeho akademický rozmer.

Na snímke nový angiografický prístroj počas otvorenia nového angiografického pracoviska v Nemocnici akad. L. Dérera na Kramároch v Bratislave 8. júla 2024. (FOTO TASR – Jakub Kotian)

V súčasnosti má nové oddelenie platné zmluvy so súkromnými zdravotnými poisťovňami Dôvera a Union ZP, na zazmluvnenie štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne sa ešte čaká. Podľa A. Mayera by podpisu nemalo brániť nič a očakáva ho v najbližších dňoch. „Len čo budeme mať všetky tri zmluvy s poisťovňami, tak budeme prevádzkovať pracovisko na Kramároch ako dominantné pracovisko,“ ozrejmil s tým, že v prípade potreby budú výkony realizované v Starom Meste.

(FOTO TASR – Jakub Kotian)

Na nákup prístroja aj na prestavbu priestorov vyčlenilo Ministerstvo zdravotníctva SR viac ako 2,3 milióna eur. „Našou prioritou je zvýšiť úroveň zdravotnej starostlivosti pre slovenského pacienta a zároveň zlepšiť materiálno-technické podmienky na pracoviskách pre zdravotníkov, aby ich bolo v systéme dosť,“ povedala ministerka. Ďalší angiograf by sa mal spustiť do prevádzky v nemocnici v bratislavskom Ružinove, kde je prístroj už zakúpený a aktuálne je realizovaná prestavba priestorov.

(FOTO TASR – Jakub Kotian)

Prečítajte si aj