Sobota 6. júla, 2024
Ivan Rioufol, Paríž, 17. januára 2012 (BERTRAND GUAY/AFP via Getty Images)
»

Novú francúzsku vládu čaká neľahká úloha

Ivan Rioufol strávil väčšinu svojej kariéry ako novinár denníka Le Figaro. Dnes sa pravidelne objavuje v relácii Cnews, kde komentuje aktuálne dianie. Jeho francúzski kolegovia s ním urobili rozhovor tesne pred prvým kolom volieb do národného parlamentu, ktoré Macron vypísal v reakcii na debakel svojej strany vo voľbách do Európskeho parlamentu.

Odmietnutie tradičných politických elít

„Z môjho pohľadu zažívame kolaps všetkých ideológií, nielen globalistických, ale aj všetkých ostatných, všetkých tých prednastavených spôsobov myslenia, ktoré sa nám rúcajú pred očami. Stačí sa pozrieť na stav škôl, nemocníc, národnej súdržnosti atď. V skutočnosti sme svedkami štátneho prevratu,“ konštatuje.

Macron sa podľa neho nedokáže prispôsobiť novej situácii a rozpadu starého politického sveta, pretože je príliš vzdialený od reality Francúzov.

Hoci je Národný front (RN) pravidelne vykresľované ako krajne pravicová strana, ktorá sa nikdy nezbavila svojich starých démonov, bývalý novinár denníka Le Figaro verí, že toto hnutie už nie je fašistickou stranou a nepredstavuje žiadnu hrozbu pre demokraciu. Poukazuje na to, že sociológia voličov RN je veľmi blízka voličom Nicolasa Sarkozyho počas jeho posledných kampaní.

„Je urážkou, ak sa ľudia domnievajú, že táto väčšinová skupina […] by bola fašistickým, nacistickým národom, ktorý by požadoval návrat Hitlera,“ hovorí politický glosátor.

Pochybuje o účinnosti výziev na zablokovanie „krajnej pravice“, ktorými sa oháňa Macron a ďalší: „Teraz mám dojem, že čím viac Francúzom hovoríte, že sú krajná pravica, tým viac sú pripravení poslať preč každého, kto ich uráža…“

Neľahká úloha

Komentátor konštatuje, že aj keď Národný front vyhrá parlamentné voľby vo Francúzsku a získa väčšinu potrebnú na vládnutie, čaká ho nevďačná úloha.

„Emmanuel Macron opúšťa krvácajúce Francúzsko s dlhovou krízou, výraznou finančnou krízou. Scenáre sú čierne, bez ohľadu na to, či tam bude, alebo nie. Pripomínam, že Francúzsko má dlh viac ako 3 000 miliárd eur, vrátane 1 000 miliárd eur, ktoré veľmi nedávno minul sám Macron,“ konštatuje Rioufol.

„Nemyslím si, že by Národný front dokázalo zvládnuť túto hroziacu ekonomickú kataklizmu lepšie ako Macron. A považoval by som za logickejšie nechať Macrona upratať to, čo urobil zle, pokiaľ ide o dlh, úrokové sadzby a možný krach,“ dodal žurnalista.

Budúca vláda sa podľa neho bude musieť obrniť trpezlivosťou, ale aj odvahou a sebazaprením, aby nesklamala „neviditeľné Francúzsko“.

„Teraz sa budeme musieť sústrediť na nápravu. Musíme sa sústrediť na prežitie, musíme sa sústrediť na to, aby sme deň po dni postupovali malými krokmi vpred a snažili sa čo najviac reagovať na túžby ľudí, na ich pocit vyvlastnenia a opustenosti,“ uzatvára Ivan Rioufol.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj