Štvrtok 19. septembra, 2024
(Zľava) Minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Richard Raši a štátny tajomník ministerstva Michal Kaliňák (obaja Hlas-SD) (Foto: FB / Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR)

Novela verejného obstarávania: zrýchlenie procesov či otváranie dverí korupcii? Prehľad kľúčových zmien

Od 1. augusta platí novela zákona o verejnom obstarávaní z dielne Ministerstva investícií. Novela, ktorá prešla riadnym legislatívnym procesom, zvyšuje limit pre verejné obstarávanie z 10-tisíc na 50-tisíc eur s cieľom zrýchliť a zjednodušiť procesy. Minister Raši tvrdí, že zmeny neohrozujú transparentnosť, keďže zmluvy budú zverejňované a pod verejnou kontrolou. Reakcie na novelu sú zmiešané. Nadácia Zastavme korupciu a časť opozície varuje pred rizikom korupcie a predraženia nákupov, zatiaľ čo KDH podporilo novelu argumentujúc jej prínosom pre efektívnosť verejnej správy, hoci ich pozmeňovacie návrhy neboli zohľadnené.

Prvého augusta vstúpila do platnosti novela zákona o verejnom obstarávaní z pera Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI). Návrh prešiel riadnym legislatívnym procesom vrátane medzirezortného pripomienkového konania a jeho cieľom je zrýchliť a zjednodušiť proces verejného obstarávania.

Jednu z podstatných zmien predstavuje zvýšenie limitu pre postupy verejného obstarávania, opisuje rezort. Doposiaľ si inštitúcia, na ktorú sa zákon o verejnom obstarávaní vzťahuje, mohla mimo zákona o verejnom obstarávaní nakúpiť tovary, služby a stavebné práce do 10-tisíc eur. Nový limit predstavuje 50-tisíc eur.

„Keby sa niekto spýtal, či to nenavodzuje dojem netransparentnosti, tak hovorím nie. Všetci sú totiž povinní zverejňovať  zmluvy v Centrálnom registri zmlúv, objednávky a faktúry na svojich weboch a všetky ďalšie doklady cez infozákon,“ ubezpečuje minister Richard Raši (Hlas-SD) a argumentuje tým, že ak by niekto nakúpil niečo predražene, je tu široká verejná kontrola a verejný obstarávateľ by musel nákup vysvetľovať. Zároveň dodal, že obstarávateľ je aj naďalej povinný dbať na hospodárnosť a efektívnosť vynaložených verejných peňazí, čo bude musieť preukázať.

„Tento zákon sa nijako nevymyká zo zákonov, ktoré platia v iných krajinách Európskej únie,“ skonštatoval.

Novela má zrýchliť a zefektívniť verejné obstarávanie

MIRRI ďalej informovalo, že novelou sa dvíha aj hranica pri podlimitných zákazkách na stavebné práce, pri ktorých nemožno podať námietky, z pôvodne stanovených 800-tisíc eur na 1,5 milióna eur. „Pre urýchlenie verejného obstarávania sa zo zákona vypustil inštitút žiadosti o nápravu, upravila sa aj možnosť podávania námietok. Zákon tiež upravuje pokuty, ktoré bude úrad udeľovať podľa závažnosti prípadného porušenia zákona od 0,1 až 5 percent zo zmluvnej ceny alebo súčtu zmluvných cien. Doteraz to bolo automaticky 5 percent,“ vymenúva rezort ďalšie zmeny.

V konečnom dôsledku by novela mala mať podľa slov Rašiho praktický prínos v tom, že ústredné orgány štátnej správy, samosprávy, ale aj ďalšie úrady a inštitúcie ušetria financie za prípravu verejného obstarávania, „ale najmä, už by sa nemalo stávať, že čerstvú zeleninu do školy niekde na juhu Slovenska dodá priekupník zo Žiliny, ale tamojšie deti budú jesť produkty miestnych farmárov, ktoré sú kvalitnejšie, zdravšie a aj lacnejšie,“ povedal minister.

Podľa štátneho tajomníka MIRRI Michala Kaliňáka (Hlas-SD) sa Slovensko vďaka novele dostalo na rovnakú štartovaciu pozíciu v porovnaní so susednými krajinami, čo má vytvoriť rovnocenné možnosti zapájania sa do projektov cezhraničnej spolupráce. „Je to dobrá správa nielen pre naše regióny, ale dobrý signál aj pre našich susedov. Prichádzame k situácii, kedy môžeme konštatovať, že regionálny rozvoj dostal zelenú,“ poznamenal.

NZK: Uvoľňujú sa pravidlá a súčasne sa znižuje kontrola

Mimovládna organizácia Nadácia Zastavme korupciu (NZK) tvrdí, že nové pravidlá pre štátne nákupy prinesú skôr korupciu a predraženie ako zrýchlenie nákupov. Uviedla to vo svojom príspevku na sociálnej sieti. „Viac, ako zrýchlenie nákupov to priniesie predraženie. Napriek tomu, že sme na to Rašiho rezort upozorňovali nielen my, ale aj generálna prokuratúra a iné štátne úrady, tieto zmeny začali platiť,“ píše NZK.

Mimovládka upozorňuje aj na rozdielne pravidlá nastavené pri míňaní štátnych a európskych peňazí. „Pri eurofondových nákupoch musia úrady a obce postupovať prísnejšie ako pri míňaní peňazí zo slovenského rozpočtu,“ vysvetľuje. Za negatívum uvoľnenia pravidiel vníma skomplikovanie prípadných neskorších preverovaní, či sa verejné inštitúcie, úrady alebo obce nedopustili nehospodárneho míňania verejných zdrojov.

Xénia Makarová z NZK poukazuje na uvoľňovanie pravidiel súčasne so znižovaním kontroly, čo nakoniec môže viesť k nárastu predražených nákupov. „Súčasne sa tým skomplikuje situácia pre menšie firmy, ktoré sa vôbec o množstve zákaziek nemusia dozvedieť, čo pôjde na úkor konkurencie a cien,“ hovorí.

NZK zároveň upozorňuje na skutočnosť, že do sumy 50-tisíc eur už nepôjde o trestný čin machinácií pri verejnom obstarávaní, keďže takéto nákupy zákon nepokrýva.

„U nákupov do 50 000 eur to môže mať aj následok menej odstíhaných páchateľov, pretože ak by aj polícia preverovala podozrenie z nehospodárneho nákupu, bude také konanie vylúčené spod skutkovej podstaty trestného činu machinácie pri verejnom obstarávaní,“ upozorňuje právnik NZK Ľubomír Daňko.

Ďalším úskalím novelizovanej právnej úpravy je podľa NZK reálny scenár „ak napríklad starosta obce nebude pri nákupoch do 220-tisíc eur a stavebných prácach do 800-tisíc eur súťažiť, ale bude stále oslovovať ním vybrané tri firmy, nepôjde (vtedy) o žiadny trestný čin.“

Dostál: Verejné obstarávanie bude svojvoľné

Poslanec Ondrej Dostál (SaS) ešte pred schválením novely upozorňoval na to, že v mnohých prípadoch bude verejné obstarávanie do 50-tisíc eur nepovinné, a teda menšie samosprávy nebudú musieť postupovať podľa zákona o verejnom obstarávaní. 

„Keď budú chcieť štátne orgány napríklad stráženie od firmy Bonul, nebudú musieť klasicky obstarávať, len sa obstarávanie zverejní, oslovia sa traja dodávatelia a na základe dohody sa vyberie ten, ktorého si obstarávateľ želá. Zjednoduší sa tak svojvoľné rozhodovanie o verejných zdrojoch,“ vysvetlil svoje výhrady.

Podľa jeho slov to bude daň za urýchlenie obstarávaní. Výsledkom toho podľa Dostála nebudú žiadne verejné obstarávania alebo ak budú, tak „len formálne, drahšie a menej kvalitné“.

„Do 50-tisíc eur ich už nebude nutné obstarávať, postačí si nájsť firmu a priamo jej zákazku zadať. Ide o päťnásobné zvýšenie oproti súčasnému stavu,“ kritizoval zmeny aj odborník na verejné obstarávanie v PS Pavol Krajči.

KDH novelu podporuje

Kresťanskodemokratické hnutie ako jediné z opozície podporilo novelu spoločne s vládnou koalíciou. Podľa Jozefa Hajka verejné obstarávanie v stave pred novelou sťažovalo samosprávam realizáciu zákaziek alebo ich vyslovene znemožňovalo. 

„Zákon o verejnom obstarávaní je jedným z pravidiel, ktoré vo veľkej miere určujú efektívnosť vynakladania finančných prostriedkov vo verejnej správe. V nie dávnej minulosti zákonodarca pristúpil k podmienke, že jediným kritériom pri vyhodnotení verejného obstarávania je cena,“ pripomenul Hajko a podotkol, že v mnohých prípadoch sa zákon zneužíval a nezohľadňovali sa kvalitatívne podmienky predmetu obstarávania.

„Súčasný zákon tieto problémy rieši napriek neprijatiu našich pozmeňujúcich návrhov v dostatočnej miere,“ uzavrel poslanec.

Prečítajte si aj