Nedeľa 8. septembra, 2024
Mesto Gelnica, ilustračná fotografia (Foto: FB / Gelnica - oficiálna stránka mesta)

Novela Trestného zákona dostala podvodníkov na slobodu: prípad dôchodcu v Gelnici vyvolal pobúrenie

Jozef Štefánik sa stal obeťou podvodu, pri ktorom prišiel o 83-tisíc eur a takmer aj o svoj rodinný dom. Podvodníci využili dôverčivosť a osamelosť dôchodcu, aby ho postupne obrali o všetky úspory. Napriek tomu, že boli pôvodne odsúdení na nepodmienečné tresty, novelizácia Trestného zákona umožnila ich prepustenie na slobodu. Tento krok vyvolal v miestnej komunite veľké pobúrenie a obavy o bezpečnosť zraniteľných občanov.

Najprv nižšie sumy, nakoniec rodinný dom

Dôchodca z Gelnice Jozef Štefánik sa stal obeťou podvodu, keď od neho Igor Bandi a Lucia Bandyová postupne vylákali až 83-tisíc eur. Začali s menšími pôžičkami a neskôr požadovali stále väčšie sumy. Nakoniec sa im dokonca podarilo dôchodcu presvedčiť, aby na nich na pár dní prepísal svoj rodinný dom, čo údajne potrebovali na dokončenie finančnej transakcie.

Podvodníci dom v skutočnosti nemali v úmysle vrátiť späť. Plánovali sa doň nasťahovať, čo zaujalo pozornosť susedov. Tí okamžite zasiahli, kontaktovali advokáta a na dvojicu podali trestné oznámenie. Podľa susedov podvodníci zneužili, že Jozef nemá príbuzných a dostali ho na pokraj psychického zrútenia. Skončil v starostlivosti psychiatrov a postupne sa zotavoval.

Novela zmenila zločin na prečin

Dvojica z Mníška nad Hnilcom bola obvinená a koncom mája ich okresný súd v Spišskej Novej Vsi odsúdil za obzvlášť závažný zločin podvodu na nepodmienečné tresty. Bandi mal stráviť za mrežami 6 rokov a 8 mesiacov a Bandyová 6 rokov. Avšak po tom, čo sa odvolali, Krajský súd v Košiciach zohľadnil novelu Trestného zákona, ktorá zmenila právnu kvalifikáciu ich konania z obzvlášť závažného zločinu na prečin, a rozsudok zrušil. Podvodníci sa tak 11. júla ocitli na slobode.

„Krajský súd v Košiciach zrušil rozsudok Okresného súdu v Spišskej Novej Vsi v celom rozsahu a vec vrátil prvostupňovému súdu na opätovné prejednanie a rozhodnutie. Po zverejnení nálezu pléna Ústavného súdu bude zásadným spôsobom upravený rozsah škody, ktorá v prípade oboch obžalovaných radikálne zmení právnu kvalifikáciu ich konania z obzvlášť závažného zločinu na prečin,“ informoval Krajský súd v Košiciach.

Prípad vyvolal veľké sklamanie v miestnej komunite. „Cítim obrovskú zlosť, pretože je tu veľká nespravodlivosť,“ povedal Jozefov sused Jaroslav Kolesár.

„To, čo sa udialo teraz, to je niečo neuveriteľné – či novelizáciou zákona, či prístupom – to je neuveriteľné, že ľudia, ktorí spáchali trestný čin vo výške okolo 200-tisíc, sú vonku z väzenia,“ skonštatoval ďalší sused poškodeného Ladislav Lukáč.

„Ako som sa dozvedel, že ich pustili na slobodu, tak som si najprv myslel, že to je zlý vtip,“ uviedol primátor Gelnice Dušan Tomaško. „Sú to ľudia, ktorí okradli o všetko človeka, ktorý na to celý život makal. Verím tomu, že keď si tento prípad pozrú na vláde, začnú sa tým zaoberať.“

Dvojica bola opäť zadržaná, Jozef sa však vrátiť domov nechce

5-krát súdne trestaný Bandi a 3-krát súdne trestaná Bandyová na slobode nepobudli dlho. Už o týždeň po prepustení boli opäť zadržaní. Tentoraz čelia obvineniam z úžery v celkom inom prípade. Súd v Spišskej Novej Vsi ich vzal opäť do vyšetrovacej väzby.

Jozef sa napriek tomu kvôli obavám z podvodníkov ukrýva na neznámom mieste. Zrejme dokonca prespáva v aute. „On ušiel,“ vyslovil sa Ladislav Lukáč. „Mne sa hlási na telefón, ale nedvíha nikomu telefón. Bojí sa vrátiť domov, pretože už nikomu neverí. Aj keď som mu povedal: Neboj sa, vráť sa domov, oni sú zatvorení znovu, nie za to, čo urobili, za nový trestný čin, ktorý spáchali. Ale sú pod kontrolou. Nie, on sa nevráti, lebo on už neverí ani mne.“ Podľa suseda Jozef neverí, že sa opäť neocitnú na slobode.

Štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti Katarína Roskovanyi uviedla, že rezort novelu neplánuje prehodnocovať na základe prípadu, ktorý nie je právoplatne ukončený, keďže sa vracia na úroveň prvostupňového súdu. Podľa nej bol prípad zneužitý na vyvolanie strachu z novely Trestného zákona. „Účelom nového Trestného zákona je vždy ochrániť spoločnosť a najmä naučiť páchateľa viesť riadny život a nahradiť škodu poškodenému,“ uzavrela.

Prečítajte si aj