Pondelok 16. septembra, 2024
Výsledky štúdie naznačujú, že faktory životného prostredia a životného štýlu zohrávajú významnú rolu pri prejavoch príznakov symptomov autistického spektra (Image by freepik)

Autizmus u dvojčiat sa vytratil vďaka úprave životného štýlu a prostredia

Čoraz viac dôkazov naznačuje, že personalizovaná medicína a strava majú významný vplyv na celý rad ochorení vrátane porúch autistického spektra.

Výsledky nedávnej prípadovej štúdie ukazujú, že individuálne zmeny životného štýlu a prostredia dokázali úspešne zvrátiť príznaky autistizmu u dievčat, ktoré mali diagnózu poruchy autistického spektra (PAS). Štúdia vyšla v časopise Journal of Personalized Medicine.

Práca tiež preskúmala dostupnú literatúru o vplyve zmien životného štýlu a prostredia na poruchy autistického spektra a svoje zistenia podoprela dôkazmi z podobných prípadov a štúdií.

Podrobnosti o štúdii

Prípadová štúdia sa týkala 4-ročných dvojčiat, ktorým bola diagnostikovaná porucha autistického spektra 3. stupňa – tú štúdia opisuje ako „poruchu vyžadujúcu si veľmi významnú podporu“. Dvojčatám bola diagnóza zistená vo veku 20 mesiacov.

Dvojvaječné dvojčatá vznikajú oplodnením dvoch rôznych vajíčok dvoma rôznymi spermiami. Tieto dvojčatá sú geneticky podobné typickým súrodencom, ale môžu sa od seba líšiť rovnako ako súrodenci narodení v rôznom čase. Nemajú presne rovnaký genetický materiál, a preto sa môžu líšiť vzhľadom a mať odlišné vlastnosti.

Prípadová štúdia ukazuje, že individuálny, bezliekový prístup tímu interdisciplinárnych lekárov úspešne znížil počet a závažnosť príznakov poruchy autistického spektra pomocou rôznych metód.

Počatie

Dvojčatá boli počaté prostredníctvom mimotelového oplodnenia od darkyne vajíčok a vynosila ich náhradná matka. Ich otec mal v čase počatia 51 rokov. Narodili sa o dva mesiace skôr a niekoľko týždňov strávili na novorodeneckej jednotke intenzívnej starostlivosti. Dvojčatá boli rutinne očkované v 3. a 6. mesiaci, ale ďalšie očkovanie dostali až vo veku 14 mesiacov. Pred očkovaním a po ňom bol dievčatám podávaný paracetamol.

Počiatočné príznaky

Rodičia dievčat zaznamenali niektoré počiatočné príznaky. Jedno z dvojčiat malo citlivosť na zmeny, ekzém a tráviace problémy a druhé malo problémy s nadväzovaním očného kontaktu, komunikáciou s deťmi, problémy s dojčením a znížený svalový tonus (hypotóniu).

Obe dvojčatá dostávali materské mlieko (od náhradnej aj biologickej matky) počas 12 mesiacov a nemali žiadne problémy s jedlom ani spánkom.

V dvanástich mesiacoch obe dievčatá prestali piť materské mlieko a zmena za kravské mlieko spôsobila obom problémy s trávením, správaním a rečou.

V marci 2021 dostali dievčatá sériu vakcín, ktoré boli odložené kvôli pandémii covid-19. Po tejto sérii očkovaní si rodičia všimli zhoršenie niektorých príznakov vrátane „výraznej straty reči“ u jedného z dievčat, ktoré začalo komunikovať len pomocou jednotlivých slov.

Diagnostika poruchy autistického spektra

Vzhľadom na zhoršujúce sa príznaky boli dvojčatá vyšetrené na poruchu autistického spektra a obe následne splnili kritériá pre diagnózu poruchy autistického spektra podľa DSM-5 (Diagnostický a štatistický manuál duševných porúch, piate vydanie).

Opatrenia týkajúce sa životného štýlu a prostredia

Po stanovení diagnózy začali rodičia dvojičiek uplatňovať komplexný a individuálny prístup k zdravotnému stavu svojich dcér. Ich prístup bol holistický a nefarmakologický, pričom zohľadňoval mnohé potenciálne environmentálne a biologické faktory ovplyvňujúce poruchu autistického spektra.

Po diagnostikovaní dvojičiek vo veku približne 20 mesiacov boli zahájené opatrenia a podpora pre dvojičky a ich rodičov, pokračujúce počas nasledujúcich 2 rokov. Nasleduje zhrnutie ich opatrení a podpory:

  • Rodičia spolupracovali s koučom, ktorý im pomohol pochopiť diagnózu dvojčiat a získať sebadôveru.
  • Rodičia boli oboznámení s konceptom „celkovej alostatickej záťaže„, ktorý spája chronické stresory s chorobami, a využívali zdroje, ako sú webové semináre a fóra prostredníctvom Epidemic Answers.
  • Rodičia vyplnili Child Health Inventory for Resilience and Prevention – „komplexné hodnotenie celkovej alostatickej záťaže (kumulatívne účinky chronického stresu na duševné a fyzické zdravie) u detí“.
  • Urobili zmeny v stravovaní – dodržiavali diétu so zníženým obsahom zápalových látok, vylúčili glutamát, lepok, kazeín, cukor, umelé farbivá a spracované potraviny a zamerali sa na organické, čerstvé, miestne a doma pripravované potraviny z miestnych zdrojov.
  • Zaradenie výživových doplnkov – dievčatá užívali výživové doplnky, ktoré obsahovali omega-3 mastné kyseliny, vitamíny a homeopatické lieky.
  • Rozlišovanie potrieb dvojčiat – genetické odchýlky odhalili, že každé z dvojčiat má iné potreby, napríklad jedno dievča potrebuje viac vitamínu D, zatiaľ čo druhé potrebuje podporu neurozápalu a detoxikáciu.
  • Dvojčatá absolvovali rôzne terapie vrátane aplikovanej analýzy správania, logopédie a ergoterapie zameranej na integráciu neuro-senzomotorických reflexov.
  • Rodina sa zaoberala toxínmi vo svojej domácnosti a využila služby environmentálneho poradcu na posúdenie kvality vzduchu, vlhkosti a škôd spôsobených vodou.
  • Jedno z dvojčiat podstúpilo osteopatickú starostlivosť na odporúčanie vývojového optometristu, čo viedlo k výraznému zlepšeniu komunikácie a celkovej dispozície.

Počas štúdie sa rodičia detí podelili o svoje postrehy z procesu: „Bežné štatistiky vylučujú možnosť uzdravenia dieťaťa s diagnózou poruchy autistického spektra. Náš prístup bol preto zameraný na sledovanie netradičného, holistického pochopenia bioindividuálnych potrieb každej dcéry, skúmanie príčin a navrhovanie podpory šitej na mieru,“ uviedli.

„Vybrali sme si lekárov, s ktorými sme sa zhodli v našej viere, že naše dcéry sú schopné sa uzdraviť, ak dostanú správnu podporu.“

Výsledky

Predovšetkým vďaka zavedeniu zmien životného štýlu a prostredia v priebehu 2 rokov sa dvojčatám podarilo zvrátiť diagnózu poruchy autistického spektra 3. stupňa. Výrazné zlepšenie bolo zaznamenané v ich sociálnych interakciách, komunikačných zručnostiach a vzorcoch správania.

Výrazne sa tiež zlepšilo skóre v kontrolnom zozname hodnotenia liečby autizmu – obsahuje kontrolný dotazník so 77 otázkami a používa sa na hodnotenie účinnosti liečby porúch autistického spektra, pričom nižšie skóre znamená zlepšenie symptómov.

Obe dvojčatá sa „dramaticky“ zlepšili, pričom jedno sa za sedem mesiacov dostalo zo 76 na 36 bodov a druhé za rovnaký čas zo 43 na 4 body.

V štúdii sa uvádza, že zlepšenie bolo také výrazné, že pediater vyhlásil, že u jednej z dievčat došlo k „zázraku“.

Kombinované zásahy spolu so zapojením rodičov detí viedli k „dramatickému zlepšeniu a zvráteniu diagnózy poruchy autistického spektra“ u dvojčiat.

Beth Lambertová je zakladateľkou a výkonnou riaditeľkou webu Epidemic Answers, ktorú tvoria rodičia, lekári, výskumníci, autori a odborníci na wellness venujúci sa pomoci deťom pri riešení ich zdravotných problémov. Je tiež jednou z autoriek štúdie.

Lambertová poskytla rozhovor denníku Epoch Times a vysvetlila, že pre deti s poruchou autistického spektra a ďalšími poruchami existuje nádej a existujú aj nástroje pre rodičov, ktoré ich v tomto procese podporia.

„Robíme výskum, aby sme sa pokúsili získať dôkazy o tom, že mnohé z týchto stavov sa dajú zvratiť. Snažíme sa však vytvoriť aj platformu, kde môžeme poskytnúť riešenia pre rodičov – snažíme sa ich vzdelávať a máme online komunitu [Healing Together], kde ich učíme, ako túto prácu robiť sami,“ povedala.

Prevalencia PAS má celosvetovo stále stúpajúcu tendenciu. Presné štatistiky nie sú dostupné, podľa odhadov WHO dostane diagnózu PAS asi jedno percento populácie.

V Slovenskej republike presné štatistiky výskytu PAS neexistujú. Podľa odhadov Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) dostane diagnózu PAS asi jedno percento populácie. Prednostka Fyziologického ústavu na Lekárskej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave Daniela Ostatníková pre portál Aktuality uviedla, že „ak vychádzame z európskych údajov, tak je každý rok ohrozených približne 560 detí z celkového počtu živonarodených (ročne cca 56 500 ) detí na Slovensku.“

Záverečné zhrnutie

Výsledky štúdie naznačujú, že faktory životného prostredia a životného štýlu zohrávajú významnú úlohu pri prejavoch symptómov porúch autistického spektra a že cielené zásahy do týchto oblastí môžu viesť k podstatnému a trvalému zlepšeniu – vrátane zvrátenia symptómov.

Autori štúdie upozorňujú, že zásadný význam v tomto procese má zapojenie rodičov alebo opatrovateľov.

„Odhodlanie a vedenie dobre informovaných rodičov alebo opatrovateľov je nevyhnutnou súčasťou efektívnej personalizácie, ktorá sa zdá byť nevyhnutná pre realizáciu takýchto zlepšení.“

V štúdii sa vysvetľuje, že liečba porúch autistického spektra si vyžaduje skôr individuálny, mnohostranný prístup ako univerzálne riešenie, keďže diagnózy porúch autistického spektra sú rovnako jedinečné a zložité ako jednotlivci, ktorých sa to týkajú.

Zhodujú sa na tom aj rodičia dvojčiat – ako je uvedené v časti štúdie obsahujúcej ich pohľad na vec. „Vďaka súrodeneckým dvojčatám, ktorým bola diagnostikovaná porucha autistického spektra vo veku 20 mesiacov, sme dokázali pochopiť, že autizmus je veľmi individuálny.“

Rodinám, ktoré bojujú s diagnózou poruchy autistického spektra, Lambertová odkazuje: „Nie ste na to sami.“

„Chcem, aby ľudia vedeli, že majú podporu. Organizujeme konferenciu [Documenting Hope], kde pozývame rodičov, aby sa stali súčasťou našej komunity. Môžeme to zvládnuť spoločne, čo je spoločná snaha o uzdravenie našich detí.“

Emma Suttie je akupunktúrna lekárka. Za poslednú dekádu napísala o zdraví viaceré publikácie. V súčasnosti pracuje ako reportérka pre denník The Epoch Times, kde sa venuje východnej medicíne, výžive, úrazom a životnému štýlu.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj