Štvrtok 19. septembra, 2024
Kjersti Dahle, riaditeľka NPD pre technológie a analýzu (foto Nórske ropné riaditeľstvo)
, »

Nórsko objavilo kovy vzácnych zemín, ktoré by mohli znížiť závislosť Európy od Číny

Nórski vedci objavili v severnej časti svojho územia kovy vzácnych zemín. Tento objav má podľa nich potenciál transformovať ekonomiku krajiny a zabezpečiť jej miesto ako významného hráča na svetovom trhu s hi-tech a zelenými technológiami. Okrem toho by nálezy mohli znížiť závislosť Európy od Číny v oblasti vzácnych kovov.

Predpokladá sa, že Čína v súčasnosti dodáva viac ako 80 % mnohých kovov, ktoré sú potrebné pre riešenia v oblasti zelenej energie, ako napr. kovy vzácnych zemín používané v elektromobiloch a veterných turbínach.

Karl Kristensen, konzultant spoločnosti Bergfald Environmental Consultants hovorí, že zelený posun v ekonomike len znásobí závislosť sveta od týchto materiálov. V prednáške na túto tému počas ekonomického festivalu KÅKÅnomics v nórskom Stavangeri v októbri 2022 varoval, že Čína má takmer úplnú kontrolu nad trhom s kovmi vzácnych zemín.

Objavy v Nórsku sa uskutočnili počas rutinného prieskumu regiónu a boli potvrdené rozsiahlymi vrtmi a analýzami. Predpokladá sa, že ložiská patria k najväčším svojho druhu na svete a potenciál pre ďalšie objavy v tejto oblasti je značný.

Za výskumom, ktorý viedol k objavu, stojí Nórske riaditeľstvo pre ropu (NPD). „NPD si budovalo odborné znalosti počas mnohých rokov, a to aj prostredníctvom množstva expedícií. Zmapovali sme príslušné oblasti, zhromaždili údaje a odobrali veľké množstvo vzoriek minerálov,“ uviedla Kjersti Dahle, riaditeľka pre technológie a analýzy v NPD.

Výskum NPD ukázal, že v nórskom kontinentálnom šelfe  sa nachádza rozsiahla oblasť významných zásob nerastných surovín, najmä v hlbokomorských oblastiach, kde sa koncentruje niekoľko týchto minerálov. Nórska vláda a NPD teraz spolupracujú na vytvorení potrebného rámca pre udržateľný a zodpovedný prieskum a ťažbu týchto nerastov.

Podľa NPD sa pozornosť zameriava na zabezpečenie ochrany morského prostredia, zachovanie rozmanitosti morského života a zmiernenie dopadov činností spojených s prieskumom a ťažbou nerastných surovín.

Objavenie týchto nerastov v nórskom kontinentálnom šelfe sa považuje za významný krok vpred v úsilí krajiny znížiť svoju závislosť od dovozu nerastných surovín a stať sa popredným hráčom vo výrobe udržateľných technológií. Správa NPD má teraz slúžiť ako základ pre ďalší výskum a prieskumné činnosti v nasledujúcich rokoch.

 „V rámci kovov nájdených na morskom dne v skúmanej oblasti sa horčík, niób, kobalt a kovy vzácnych zemín nachádzajú na zozname kritických nerastov vydanom Európskou komisiou,“ uviedlo NPD vo svojom vyhlásení k výskumu.

Dodávateľský reťazec kovov vzácnych zemín na Západe

Nórsky objav je výsledkom obnovy dodávateľského reťazca minerálov vzácnych zemín na Západe. Nadväzuje na skoršie oznámenie švédskej ťažobnej spoločnosti LKAB z januára 2023. Spoločnosť LKAB oznámila objav najväčšieho európskeho ložiska oxidu vzácnych zemín na ďalekom severe krajiny.

Objav bol označený za prospešný nielen pre danú spoločnosť, región a Švédsko, ktoré je členom EÚ, ale aj pre Európu a klímu.

Západné krajiny investujú do prieskumu, ťažby a spracovania týchto nerastov v snahe znížiť svoju závislosť od Číny. Napríklad Spojené štáty financujú projekty na ťažbu vzácnych zemín z uhlia a fosfátov a pracujú tiež na recyklačných technológiách, aby znížili potrebu nových nerastov.

Európa sa snaží zabezpečiť si vlastné dodávky vzácnych zemín a financuje výskum nových technológií na ťažbu a spracovanie týchto nerastov. Prestavba dodávateľského reťazca vzácnych zemín je krokom k zníženiu závislosti od Číny a zabezpečeniu udržateľnej budúcnosti pre technológie a ekologické energetické riešenia.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj