Nedeľa 8. septembra, 2024
ilustračná fotografia (Zdroj: Mo3ath photos / pexels)

NKÚ: Štát zanedbáva problematiku hluku, môžu za to hroziť miliónové sankcie

Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) SR upozorňuje, že problematika hluku vo vonkajšom prostredí nie je na Slovensku v podstate nikým riadená a za jej zanedbávanie môžu hroziť miliónové sankcie. Kontrolóri na základe svojich zistení odporúčajú parlamentnému výboru pre zdravotníctvo, aby zaviazal rezort zdravotníctva iniciovať legislatívne zmeny zákona o posudzovaní a kontrole hluku, ktoré komplexne zastrešia a budú riešiť túto problematiku. Informovala o tom hovorkyňa NKÚ SR Daniela Bolech Dobáková.

„Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR si v kontrolovaných rokoch 2020 až 2023 svoje úlohy plnil len formálne, Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR sa ako gestor o túto oblasť nezaujímalo, nekoordinovalo spoluprácu zainteresovaných rezortov cez pravidelné stretnutia či pracovnú skupinu,“ priblížila hovorkyňa s tým, že za neplnenie povinností Slovensko čelilo v roku 2020 žalobe pred Súdnym dvorom EÚ.

„Do budúcna pritom môže hroziť aj ďalšia žaloba už s miliónovými sankciami. NKÚ SR sa práve z tohto dôvodu zameral na preverenie procesov riadenia systému ochrany obyvateľstva pred hlukom v životnom prostredí a plnenie povinností zodpovednými orgánmi,“ doplnila. Preventívne opatrenia majú podľa kontrolórov výrazný vplyv na znižovanie výdavkov spojených s následnou liečbou ochorení ovplyvnených hlukom.

Podpredseda NKÚ Jaroslav Ivančo priblížil, že štát doposiaľ nepredložil strategické hlukové mapy ešte za rok 2021, čo predstavuje riziko ďalšej žaloby a možných až miliónových sankcií zo strany EÚ. Kontrola NKÚ odhalila, že ÚVZ okrem iného nezhromažďoval údaje zo strategických hlukových máp a akčných plánov a nevytváral databázu z týchto údajov. „Ukázalo sa tiež, že povinné osoby predkladali úradu strategické hlukové mapy a akčné plány s oneskorením,“ spresnil J. Ivančo s tým, že ÚVZ za neplnenie týchto povinností neukladal povinným osobám pokuty a na problematiku hluku mal vyčleneného jedného zamestnanca. Svoju úlohu si podľa NKÚ neplnil ani rezort životného prostredia, keďže neurčil tiché oblasti v otvorenej krajine.

Kontrolóri tiež upozornili, že ministerstvo zdravotníctva nemá zákonom vymedzené kompetencie v oblasti kontroly plnenia úloh úradom. Zákon tiež na Slovensku neurčuje orgán, ktorý by mal identifikovať povinné osoby na predkladanie strategických hlukových máp a akčných plánov. Je tak len na povinnej osobe, či sa z vlastnej iniciatívy k tejto povinnosti prihlási. V Českej republike napríklad podľa NKÚ takéto mapy vypracováva štátna príspevková organizácia rezortu zdravotníctva na základe dát, ktoré jej poskytujú externé subjekty.

Prečítajte si aj