Streda 18. septembra, 2024
Ilustračný obrázok (Foto MIGUEL SCHINCARIOL/AFP via Getty Images)

Nielen pre oligarchov: obchod so zlatými pasmi a vízami je v Rusku na vzostupe

Neistota spôsobená sankciami a vojnou prinútila niektorých ľudí v Rusku vypracovať si „plán B“. Zdá sa, že obchod s občianstvom Európskej únie je tam na vzostupe. Brusel vyzýva členské štáty EÚ na ukončenie programov „zlatých pasov“, avšak mnohé z nich naďalej fungujú.

V októbri minulého roka ruské investigatívne médiá „Projekt“ v spolupráci s viac ako desiatkou ďalších organizácií odhalili, že niekoľko významných ruských podnikateľov získalo občianstvo karibského ostrovného štátu Dominika. Týmto spôsobom chceli obísť sankcie, ktoré na nich uvalili západné krajiny kvôli ich väzbám na Kremeľ. Pas Dominiky okrem iného umožňuje bezvízový styk so schengenským priestorom EÚ na 90 dní v roku.

Túto prax, v Rusku známu aj ako „plán B“, propagujú rôzne agentúry na ruských webových stránkach. Veľký počet takýchto inzerátov vyvoláva otázku, či naozaj tak mnoho Rusov má v úmysle získať druhé občianstvo.

Podľa dánskej organizácie zaoberajúcej sa migráciou od eskalácie konfliktu na Ukrajine v roku 2022 opustilo svoju domovskú krajinu približne 800 000 Rusov. Moskovský denník Nezavisimaya gazeta v septembri 2023 uviedol, že približne 1,5 milióna ruských občanov už má druhé alebo dvojité občianstvo. Podľa denníka však v mnohých z týchto prípadov nejde o skutočné presťahovanie sa do inej krajiny. Ich cieľom je zabezpečiť si určité výhody pre seba a svoje rodiny.

Povolenie na pobyt alebo druhé občianstvo umožňuje Rusom v prípade potreby rýchlo opustiť krajinu a v inej krajine si kúpiť nehnuteľnosť alebo otvoriť bankový účet.

Podľa ruskej agentúry „Passportivity“ je jednou z najdôležitejších výhod pobytu v Európe „prístup ku kvalitnej zdravotnej starostlivosti“. Presťahovať sa na Cyprus alebo do Maďarska sa odporúča najmä kvôli daňovým výhodám a priaznivému podnikateľskému prostrediu.

Občianstvo EÚ za dvanásť mesiacov?

Podľa inzerátov na ruských vyhľadávacích portáloch je možné získať občianstvo členského štátu EÚ už za dvanásť mesiacov. Napríklad bulharské alebo rumunské občianstvo sa dá vybaviť len za niekoľko tisíc eur. Ak sa pozriete na webové stránky, na ktorých sú inzeráty umiestnené, je jasné, že zrýchlený postup má byť možný najmä na základe pôvodu.

Za predpokladu, že zákazník môže preukázať, že jeho predkovia boli občanmi danej krajiny, je v niektorých krajinách EÚ možné získať občianstvo v pomerne krátkom čase – v Bulharsku to trvá 12 až 24 mesiacov. Žiadatelia musia preukázať svoj pôvod príslušnými notársky overenými dokumentmi. V skutočnosti však doklad o pôvode často nestačí. V niektorých prípadoch sa vyžaduje znalosť jazyka a môžu byť stanovené ďalšie podmienky.

Na jednej strane by tieto informácie mohli byť znakom toho, že v Rusku žije veľa občanov s rumunskými alebo bulharskými rodičmi alebo starými rodičmi. Na druhej strane by mohli naznačovať nelegálnu činnosť. Podľa správy portálu Euractiv sa ten druhý prípad vyskytol v Bulharsku len niekoľko mesiacov dozadu.

Snímka z ruskojazyčnej webovej stránky ponúkajúcej bulharské občianstvo za 3000 eur do jedného roka. Foto: Screenshot / https://twocitizenship.com/bulgaria-citizenship

Nelegálne programy

Vo februári tohto roku Euractiv informoval, že bulharská kontrarozviedka SANS bola obvinená zo zlyhania „v zabránení nelegálnej operácie, ktorá umožnila Rusom na základe falošných dokumentov získať bulharské občianstvo – a tým aj občianstvo EÚ“.

Bývalý šéf kontrarozviedky Atanas Atanasov pre bulharskú televíziu BNT uviedol, že osoba ruského pôvodu menom Gleb Mišin poskytla ruským občanom bulharské pasy. Podľa Atanasova falšovanie vykonával Mišin prostredníctvom svojej moskovskej kancelárie.

„Euractiv“ preveril niektoré ruské webové stránky, ktoré inzerujú získanie bulharského občianstva, pričom tvrdia, že ide o legálny proces.

Za poplatok zákazníci dostanú falošný rodný list jedného z rodičov, v ktorom by bolo uvedené, že má bulharský pôvod, uviedol „Euractiv“. Za ďalší poplatok by im bol umožnený prístup k bulharskej administratíve, pričom celkové náklady na získanie občianstva by mali predstavovať približne 8 000 eur.

„Euractiv“ tiež upozorňuje na to, že podľa oficiálnych údajov počet ruských občanov, ktorí získali bulharské občianstvo za posledné tri roky, prudko vzrástol. Portál má podozrenie, že počet „nových“ Bulharov nebol v plnej miere nahlásený štatistickému úradu Európskej komisie Eurostat. „Napríklad v roku 2021 udelilo Bulharsko občianstvo 14 421 osobám, zatiaľ čo v tabuľkách Eurostatu je uvedených 2 183 osôb,“ píše médium.

K prípadu sa vyjadril bulharský premiér Nikolaj Denkov. Pre Euractiv povedal, že nariadil vyšetrovanie, a niekoľkokrát zopakoval, že „situácia nie je normálna“.

Podobné praktiky boli zaznamenané aj v iných krajinách. Napríklad na Cypre odhalili nezákonné obchody z roku 2023, ktoré mali pomôcť sankcionovaným ruským podnikateľom. K podobnému škandálu došlo aj v Maďarsku v roku 2021, ešte pred vojnou na Ukrajine.

Čo zákon umožňuje – zlaté víza a zlaté pasy

Medzi ruskými inzerátmi sa však objavujú aj ponuky legálnych ciest k získaniu občianstva alebo víz. Najmä krajiny EÚ sú na čele rebríčka poskytovateľov takzvaných „zlatých víz“ alebo „zlatých pasov“. Poskytujú povolenia na pobyt alebo občianstvo výmenou za veľké investície alebo dary.

Napríklad španielsky program „pobyt na základe investícií“ udeľuje od roku 2013 povolenia na pobyt, ak žiadateľ investuje viac ako 500 000 eur do nehnuteľností alebo určitého typu biznisu. Aby ste získali maďarské „zlaté víza“, musíte byť schopní investovať aspoň 250 000 eur.

Poradenská spoločnosť Henley & Partners tieto programy skúma každý rok. Hodnotia sa faktory, ako je napríklad čas potrebný na naturalizáciu, dane, výdavky a celková povesť krajiny. Ich štúdia „Global Citizenship Programme Index“ hodnotila 13 programov pre zlaté pasy v roku 2024.

Strategicky umiestnená európska krajina Malta sa opakovane umiestnila na prvom mieste. Tento ostrovný štát ponúka občianstvo cudzincom a ich rodinným príslušníkom po 36 mesiacoch (alebo vo výnimočných prípadoch po dvanástich mesiacoch) pobytu. Na druhom mieste v rebríčku nasleduje Rakúsko, ktoré ponúka občianstvo za investície do svojho hospodárstva. Na treťom mieste nasledujú tri karibské ostrovné štáty.

Spoločnosť Henley & Partners hodnotí aj programy zlatých víz. Európske krajiny sú opäť v prvej päťke, pričom spomedzi 26 programov sa na prvom mieste umiestnil portugalský program zlatého povolenia na pobyt. Rakúsky program súkromného pobytu sa delí o druhé miesto s gréckym programom zlatých víz. Za ním nasleduje švajčiarsky program pobytu. Napríklad v Nemecku alebo na Slovensku v súčasnosti takýto program neexistuje.

Nie všetky krajiny umožňujú ruským občanom sa o tieto programy uchádzať. Existujú najmä obmedzenia týkajúce sa získania zlatých pasov.

Aby cudzinec získal občianstvo na základe investícií na Slovensku, musí do rozvoja spoločnosti investovať minimálne 100 miliónov eur a vytvoriť najmenej 300 pracovných miest. Celý proces sa musí uskutočniť vo verejnom záujme podľa uváženia slovenskej vlády.

Situácia na Slovensku by sa však mohla onedlho zmeniť. Vo februári počas svojej reči na Svetovom ekonomickom fóre vo švajčiarskom Davose premiér Robert Fico naznačil, že podmienky pre pobyt na Slovensku na základe investícií by mohli byť výrazne prijateľnejšie. „Sme pripravení prijať množstvo atraktívnych zákonov, aby sme k nám priviedli bohatých ľudí, ktorí by u nás investovali. Na Slovensku už hovoríme o zákone o zlatých vízach. Ide o nástroj, ktorý je používaný aj v krajinách EÚ. Toto je prvá výzva pre trh práce v našej krajine,“ povedal.

Obavy Bruselu

V roku 2022 Európska komisia (EK) vyzvala členské štáty, aby investorom prestali udeľovať občianstvo a tiež aby sprísnili zlaté vízové programy. V súvislosti s vojnou na Ukrajine sa objavili obavy, že tieto programy by mohli predstavovať bezpečnostné riziko. Napriek tomu mnohé takéto programy naďalej fungujú.

Brusel tiež požiadal členské štáty, aby skontrolovali, či sankcionovaným ruským osobám boli udelené zlaté pasy alebo víza. Vo viacerých prípadoch boli sankcionovaným osobám takéto doklady odobraté.

Nie je ľahké odpovedať na otázku, ktoré krajiny v súčasnosti umožňujú ruským občanom kúpiť si zlaté pasy a víza. Napríklad v Portugalsku bol takýto program oficiálne pozastavený, avšak podľa správ z tlače sa v ňom stále pokračuje. Rovnako Španielsko informovalo o ukončení programu, avšak podľa „Euronews“ naďalej prebieha.

Čo motivuje zákazníkov z Ruska

Denník Nezavisimaya Gazeta uviedol, že od roku 2022, po tom, čo voči Rusku a ruským občanom boli zavedené viaceré sankcie, je jedným z hlavných dôvodov žiadostí o druhé občianstvo snaha o ich obídenie. Olgy Myagkikhová, výkonná riaditeľka spoločnosti Synergy Trust, pre noviny povedala, že prekážky, ktoré sa obchádzajú, sú „logistické, vzdelávacie, zdravotné, obchodné, investičné a ďalšie“.

Typický profil klienta – ruského občana, ktorý chce získať druhé občianstvo – opísala takto: 40 až 50-ročný muž, vedie malú alebo strednú firmu a má mesačný príjem približne 3 000 eur. Jeho hlavným motívom je rozšíriť svoje podnikanie na zahraničné trhy.

Približne 45 % ruských žiadateľov uprednostňuje krajiny, kde je možné získať pas na základe pôvodu. Len 5 % je ochotných získať pas výmenou za investíciu.

Podľa zákona musí ruský občan, ktorý získal povolenie na pobyt alebo druhé občianstvo v zahraničí, túto skutočnosť nahlásiť úradom. Ak tak neurobí, môže byť trestne stíhaný.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj