Štvrtok 19. septembra, 2024
(Zľava) minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD), predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD), podpredseda NR SR Andrej Danko (SNS), minister školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR Tomáš Drucker (Hlas-SD), minister financií SR Ladislav Kamenický (Smer-SD) a podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS) počas tlačovej konferencie na tému Konsolidácia verejných financií - splácanie účtu za bývalú vládu. V Bratislave, 17. septembra 2024. (FOTO TASR - Dano Veselský)

Niektorí členovia vlády zásadne zmenili na DPH názor. Knihy sú podľa nich doménou bohatých

Vláda predstavila ambiciózny plán konsolidácie verejných financií, ktorý má zlepšiť stav štátneho rozpočtu o 2,6 až 2,7 miliardy eur. Premiér Fico označil tieto kroky za nevyhnutné a sociálne udržateľné. Zdôraznil, že sa dotknú všetkých naprieč celou spoločnosťou vrátane firiem, bánk a občanov. Zvýšenie sadzby DPH na 23 % možno označiť za prekvapujúce najmä preto, že ešte v apríli premiér takýto spôsob konsolidácie verejných financií rázne odmietal. Kontroverzným sa stalo vyhlásenie ministra financií Kamenického, ktorý odôvodnil stanovenie 23 % DPH na knihy konštatovaním, že knihy sú doménou bohatých. Voči tomu sa ohradil aj koaličný poslanec za SNS. Všetky vládne návrhy musí následne odobriť parlament.

Vláda predstavila plán veľkého šetrenia

Stav našich verejných financií je kritický a rezort financií mal za úlohu naplánovať veľkú konsolidáciu v objeme najmenej 1,4 miliárd eur. V utorok (17. 9.) vládna koalícia predstúpila pred verejnosť a spoločne predstavila balík opatrení, ktorý by mal zabezpečiť stabilizovanie štátnej kasy na úrovni 2,6 až 2,7 miliardy eur.

Premiér Robert Fico (Smer-SD) označil proces ustálenia verejných financií za nevyhnutný a sociálne udržateľný. „Nevyhnutné preto, lebo sme súčasťou eurozóny a musíme reagovať na pravidlá spoločnej menovej únie. Sociálne udržateľné, lebo sme našli rovnováhu. Ide nielen za ľuďmi, ale aj za firmami či bankami. Každý musí prispieť,” objasnil.

Celkovo sa konsolidačný balík skladá zo 17 opatrení, ktoré ministerstvo financií pripravilo podľa premiérových slov tak, aby sa rozložili naprieč všetkými vrstvami spoločnosti. Predseda vlády v mene celej koalície vyhlásil, že našli rovnováhu a nadchádzajúca reforma sa nedotkne len bežných ľudí, ale aj právnických osôb, firiem, či bánk. “Každý v tomto štáte sa musel nejakým spôsobom poskladať na to, aby sme pristúpili k takémuto rozhodnutiu,“ uzavrel.

Okrem markatných zmien v DPH dôjde k navýšeniu aj osobitého odvodu pre energetické spoločnosti, ako sú Slovenské elektrárne a distribučné firmy. Vláda počíta aj so zavedením špeciálneho odvodu pre rafinérie vo výške 36 miliónov eur. Mobilní operátori prispejú do rozpočtu ďalšími 25 miliónmi eur. Vládny kabinet sa zhodol aj na zvýšení dane z príjmu právnických osôb pre veľké spoločnosti. Daňová sadzba sa zvýši o jeden percentuálny bod pre firmy, ktorých daňová povinnosť presiahne 5 miliónov eur. Zamestnancom s mesačným príjmom nad 11-tisíc eur sa zvýši aj strop pre sociálne odvody. Okrem toho stúpne aj cena ročnej diaľničnej známky zo 60 na 90 eur.

Podľa analytika Slovenskej sporiteľne Mateja Horňáka vládne kroky konsolidujú štátnu peňaženku predovšetkým prostredníctvom zvýšenia príjmov, konkrétne zvyšovaním daní. „Súčasná podoba konsolidácie sa sústreďuje najmä na príjmovú stranu rozpočtu, menší dôraz je kladený na zoštíhľovanie a efektívnejšie fungovanie štátnej a verejnej správy, čím by sa väčší dôraz kládol na osekávanie a zefektívňovanie výdavkov,“ skonštatoval.

Zmena názoru

Najprekvapivejším pre spoločnosť sa zdá byť navýšenie sadzby DPH z pôvodných 20 na 23 %, najmä kvôli skorším vyjadreniam premiéra k tejto téme. Ešte v apríli zvyšovanie DPH vôbec nepripúšťal. „Ja hovorím veľmi jasne. Ja som odporcom zvyšovania DPH a musíme nájsť, ak máme konsolidovať, iné možnosti, ako sa postaviť verejným financiám,“ prízvukoval. Dodal, že jeho vláda v roku 2023 prebrala krajinu s najhorším stavom verejných financií v rámci Európskej únie.

Vicepremiér a minister životného prostredia Tomáš Taraba (nom. SNS) ešte v roku 2021, keď sa hovorilo o zvyšovaní dane z pridanej hodnoty, ako opozičný politik túto daň ostro kritizoval. DPH pokladal za “najzlodeskejšiu daň, akú štát môže od ľudí vyberať”. Taraba výber DPH označil za parazitovanie na ľuďoch, ktorým už predtým štát zdanil ich zárobky a cez DPH ich ide zdierať druhýkrát v prípade, že zdanenú výplatu idú minúť na jedlo a živobytie. ”Som za silnú ekonomickú podporu rodín, ale zvyšovanie DPH je cestou k nižšiemu výkonu ekonomiky a nakoniec horšiemu postaveniu všetkých, bez rozdielu, samotných rodín nevynímajúc,” argumentoval.

V súčasnosti vláda plánuje DPH zvýšiť o 3 percentuálne body, na druhej strane zníži DPH na základné potraviny na 5%. „Dohodli sme sa, že pokiaľ ide o DPH, zavádzame základnú sadzbu na 23 % s tým, že pokiaľ ide o všetky ostatné potraviny, tie pôjdu do 19-percentnej sadzby a tie základné potraviny, kde sme zaviedli pred niekoľkými rokmi 10 % DPH, pôjdu do 5-percentnej sadzby DPH,“ objasnil na premiér Fico na utorkovej tlačovej konferencii.

Nižšiu 5 %-nú DPH by mali mať aj zdravotnícke pomôcky a lieky. DPH elektrickej energie má klesnúť o 1 bod na 19 %. Najnižšou 5 %-nou DPH budú zaťažené aj ubytovanie či nájomné bývanie. Daňový bonus by sa mal v súvislosti s vyšším príjmom rodiča znižovať, aby bol adresnejší.

Knihy sú doménou bohatých

Pod novú vyššiu sadzbu DPH budú po novom spadať aj knihy. Tie boli doteraz zaťažené len 10 %-nou DPH. „Musíme povedať, že knihy ako také, sú doménou bohatších vrstiev obyvateľstva, takže budú za základnú sadzbu,“ odôvodnil minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD) prekvapivú zmenu. Zároveň uviedol, že vychádzal z analýzy Inštitútu finančnej politiky patriacom pod jeho rezort.

S takýmto zvýšením DPH na knihy nie je stotožnený koaličný poslanec SNS Roman Michelko. „Mám zásadný problém s 23-percentnou DPH na knihy. A rozhodne nesúhlasím, že si ich kupujú len bohatí ľudia. Možno bohatí duchom. Beriem to ako návrh, nie ako fakt,“ vyjadril sa na sociálnej sieti.

K plánovaným zmenám sme požiadali o vyjadrenie dve najväčšie siete kníhkupectiev na Slovensku. Článok budeme aktualizovať.

Gröhling: Chlieb a hry podľa Fica

„V poriadku, ak sa bude kupovať chladnička, práčka, televízor, alebo niečo podobné, tak samozrejme je 23-percentná DPH. Ja za týmto rozhodnutím stojím, nebojte sa, ja teraz nebudem chodiť po kútoch, ani po chodbách a vyhýbať sa otázkam,“ uzavrel premiér.

Štefan Kišš z najsilnejšej opozičnej strany PS si myslí, že nepatrne nižšia DPH na potraviny nárast cien nevykompenzuje. „Zvýšenie DPH o tri percentuálne body bude znamenať výrazný rast cien, ktorý zasiahne všetkých. Nepatrne nižšia DPH na potraviny ho ani zďaleka nevyváži,“ reagoval na predstavené opatrenia.

Šéf SaS Branislav Gröhling včerajšiu tlačovú konferenciu vlády, ktorá sa konala krátko po odvolaní opozičného podpredsedu parlamentu Michala Šimečku, komentoval s rozčarovaním. “Chlieb a hry podľa Fica. Slovákom dal hry v podobe odvolania Michala Šimečku. A medzitým im zobral chlieb v podobe zvýšenia DPH na 23 %. Všetko zdražie, ľudia sa budú mať horšie, ale hlavne, že Šimečku odvolali!” skonštatoval na sociálnej sieti.

Nová daň z finančných transakcií

Nová daň z finančných transakcií by mala začať platiť od 1. apríla 2025. Do štátnej kasy by vďaka nej malo potiecť až 610 miliónov eur. Nebude sa vzťahovať na bežných ľudí. Budú ju platiť podnikatelia, živnostníci a firmy.

„Veľmi sa teším, že vláda sa rozhodla zaviesť daň z finančných transakcií. Bolo veľa klamstiev popísaných v médiách, že to ideme zaviesť na úkor ľudí, nie je to pravda. Táto daň sa bude týkať výlučne právnických osôb,“ uviedol premiér Fico.

Narážal tým na medializovanú správu Denníka N o tom, že ministerstvo financií zvažuje zaviesť novú daň na bezhotovostné transakcie. Podľa článku sa mali zdaňovať bežné prevody z účtu na účet, posielanie výplat, platenie faktúr, platby kartou a výbery z bankomatov. Denníku to mali potvrdiť dve nezávislé osoby oboznámené s prípravou samotného materiálu. Tieto informácie sa nepotvrdili. Fyzické osoby – živnostníci však pod novú daň spadať budú.

Minister Kamenický informoval aj o znížení dane z príjmu pre malé firmy. Ak príjem nepresiahne 100-tisíc eur, daň sa zo súčasných 15 zníži na 10 %. Rovnako aj zrážková daň klesne z 10 na 7 %.

Všetky spomínané návrhy vlády budú musieť byť schválené Národnou radou SR.

Prečítajte si aj