Piatok 18. októbra, 2024
Ilustračné foto (The Epoch Times)

Niekedy nie je dôležité, čo jete, ale ako a s kým to jete

Keď ešte boli naše dve staršie deti na základnej škole, s manželom sme sa pevne zhodli na jednej veci – uprednostňovať rodinné večere.

Výskumom sa zistilo, že deti, ktoré sa pravidelne stravujú so svojimi rodinami, sú na tom lepšie po fyzickej aj emocionálnej stránke. Museli sme vyvinúť osobitné úsilie, aby sme jedli spolu, keď sme si všimli, ako hektické rozvrhy spôsobili, že naše rodinné väzby sa podobajú skôr lodiam, ktoré sa míňajú. Vyžadovalo si to isté plánovanie a zámer, ale večera sa stala našou príležitosťou spojiť sa a spoločne vydýchnuť.

Rodinné večere budujú dôveru a porozumenie. Môžu tiež zlepšiť naše trávenie, takže z jedla získame viac živín. Čiastočne za to môže cefalická fáza trávenia – myšlienky a zmyslové zážitky, ktoré máme pred jedlom a ktoré aktivujú sliny a ďalšie tráviace šťavy.

„V tradičnejších časoch si ľudia sadali k spoločnému stolu, aby sa najedli, neponáhľali sa a čakali, kým sa všetko jedlo dostane na stôl, a počas tohto procesu sa na jedlo pozerali, cítili jeho vôňu a viedli medzi sebou rozhovory,“ povedala Robin Fillnerová, certifikovaná poradkyňa pre funkčnú výživu, v článku o cefalickej fáze trávenia pre The Epoch Times.

Je to pre telo skutočná výzva, keď v aute medzi schôdzkami hltáme jedlo z rýchleho občerstvenia alebo počas obeda pracujeme na počítači, povedal Fillner. Viaceré úlohy môžu rozrušiť nervový systém, ktorý by mal byť pokojný pre optimálne trávenie. Mnohí ľudia nedokážu odložiť telefón ani pri jedle, čo môže tiež narušiť pocit uspokojenia z jedla, zistil výskum.

Rodinné večere môžu podporiť lepšie stravovacie návyky. K tomu patrí aj rozumné stravovanie a venovanie pozornosti jedlu, ktoré tak prináša väčší pôžitok a uspokojenie. Máme tiež tendenciu jesť pomaly a menej sa prejedať.

Dovolenka nás podľa osobného kuchára Jamesa Barryho často naladí na zmyslové zážitky pri jedle. Pokiaľ ide o stravovanie, ľudia na dovolenke nemajú kam ísť a nemajú čo robiť, len si vychutnávať jedlo.

„Sú uvoľnení, cítia sa prepojení s týmto zmyslovým zážitkom z jedla,“ povedal v článku pre The Epoch Times a navrhol spôsoby, ako začleniť dovolenkové myslenie do každodenného stravovania. Barry sa podelil o jednoduché relaxačné stratégie pri jedle, vrátane lepšieho osvetlenia pri varení, farebného podania jedla, svetla sviečok a tichej hudby.

Podľa článku Susan C. Olmsteadovej v Epoch Times z roku 2024 štúdia zistila, že počúvanie pomalšej hudby pri večeri vedie k pokojnejšiemu jedeniu a dôkladnejšiemu prežúvaniu.

Naša rodina mávala uprostred kuchynského stola škatuľu s podnetmi na konverzáciu. Často to vyvolávalo smiech a zároveň to dávalo našim deťom možnosť spracovať svoje emócie. Hromadenie stresu môže byť príčinou zlého trávenia.

Tu je ďalší skvelý nápad, ktorý sa mi páči. Rodina Soukupovcov hrá pri večeri hru, v ktorej sa každý podelí o významný, menej významný a zaujímavý príbeh zo svojho dňa.

Moje staršie deti sa nedávno odsťahovali – ale až keď im manžel dal lekcie varenia. Mojou materinskou modlitbou je, aby nielen dobre nakŕmili svoje telá, ale aby našli radosť aj pri stole – dokonca aj vtedy, keď budú stolovať sami.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj