Štvrtok 19. septembra, 2024
(Uprostred) predseda SNS a podpredseda Národnej rady Slovenskej republiky Andrej Danko (Foto: FB / Andrej Danko - predseda SNS)

Niektorí rodičia môžu využiť rekreačný príspevok 275 eur aj na deti. Musia byť splnené tieto podmienky

Rekreačné poukazy, o ktorých zavedenie sa predseda SNS Danko zasadil ešte v roku 2019, môže zamestnanec použiť aj inak, ako len na úhradu svojich výdavkov na rekreáciu. Vzťahujú sa totiž aj na oprávnené výdavky manžela / manželky, detí, či inej osoby žijúcej so zamestnancom v spoločnej domácnosti. V budúcom roku bude možné rekreačný poukaz preniesť aj na rodiča zamestnanca. Počas aktuálne prebiehajúceho obdobia dvojmesačných letných prázdnin je pre rodičov zaneprázdnených pracovnými povinnosťami dobrou správou, že príspevok môžu žiadať aj na rekreáciu detí. Avšak len za istých podmienok.

Rekreačné poukazy sa môžu použiť pre celú rodinu

Rekreačný poukaz je možné predstaviť si ako špecifický príspevok zamestnávateľa na rekreáciu. Povinnosť poskytnúť príspevok má ten zamestnávateľ, ktorý zamestnáva viac ako 49 zamestnancov a to len tým zamestnancom, ktorí uňho pracujú najmenej dva roky na plný úväzok. Pri skrátenom pracovnom pomere sa príspevok alikvótne poníži. 

Poskytuje sa v sume 55 % oprávnených výdavkov na dovolenku / rekreáciu na Slovensku, najviac však v sume 275 eur za kalendárny rok. Dobrovoľne takýto príspevok môže poskytnúť aj zamestnávateľ, u ktorého pracuje menej ako 50 zamestnancov. Rekreačný poukaz môže zamestnanec využiť raz ročne, a to len u jedného zamestnávateľa. Príspevok na rekreáciu je však možné rozdeliť na viacero pobytov. 

V súčasnosti sa rekreačný poukaz vzťahuje aj na oprávnené výdavky manžela / manželky, detí, či inú osobu žijúcu so zamestnancom v spoločnej domácnosti. Pokiaľ ide na dovolenku celá rodina, poukaz je možné využiť pre všetkých. Takisto je možné poukaz uplatniť na pobyt maloletého dieťaťa v detskom tábore. Teda zamestnanec nemusí absolvovať rekreáciu priamo s dieťaťom.

Poukaz platí len pre určitú skupinu detí

Medzi oprávnené výdavky v zmysle Zákonníka práce patria aj “organizované viacdenné aktivity a zotavovacie podujatia počas školských prázdnin na území Slovenskej republiky pre dieťa zamestnanca navštevujúce základnú školu alebo niektorý z prvých štyroch ročníkov gymnázia s osemročným vzdelávacím programom. Za dieťa zamestnanca sa považuje aj dieťa zverené zamestnancovi do náhradnej starostlivosti na základe rozhodnutia súdu alebo dieťa zverené zamestnancovi do starostlivosti pred rozhodnutím súdu o osvojení alebo iné dieťa žijúce so zamestnancom v spoločnej domácnosti.” 

Preplatenie časti výdavkov tábora môžete žiadať teda len za špecifickú skupinu detí a to tie, ktoré navštevujú základné školy, prípadne nižšie ročníky osemročných gymnázií.

“Príspevok sa v tomto prípade vzťahuje na viacdňové organizované aktivity, ako sú rôzne tábory, organizované rôznymi organizáciami, združeniami, skautmi, športovými klubmi, denné tábory, kde rodič odovzdá dieťa ráno a vyzdvihne večer, či lyžiarske kurzy organizované školou počas školských prázdnin,” informuje portál startitup. Upozorňuje však na to, že je dôležité si ustriehnuť, aby aktivita trvala aspoň dva dni a termín jej konania bol v rámci oficiálne stanoveného obdobia prázdnin.

“Skontrolujte si, kedy presne sú prázdniny, pretože daný tábor musí spadať do obdobia prázdnin podľa webstránky Ministerstva školstva SR”, radí právnička a autorka projektu Právne pre rodiča Mária Dvončová. 

Ak by tábor začínal napríklad dva dni pred prázdninami a zvyšok trval už počas prázdnin, zamestnávateľ preplatí iba tie dni tábora, ktoré spadali do obdobia prázdnin (v danom kraji). Podmienkou však nie je, aby išlo o tábor s prespávaním. Môže ísť o tzv. denný tábor, teda, že sa dieťa na noc vracia domov.

Čo sa týka preukazovania výdavkov na prázdninové aktivity detí, je potrebné ich doložiť dokladmi obsahujúcimi označenie zamestnanca. Ak zamestnanec žiada o príspevok na denné detské tábory, potom výdavky preukazuje dokladmi, ktorých súčasťou je označenie zamestnanca. “Pokiaľ zariadenie organizujúce napr. detské tábory nevystavuje vyúčtovací doklad, potom podľa nášho názoru môže zamestnanec úhradu preukázať účtovným dokladom s jeho označením, napr. výpis z bankového účtu, ku ktorému predloží ďalší doklad preukazujúci účasť dieťaťa na organizovaných viacdenných aktivitách alebo zotavovacích podujatiach,” objasňuje Finančná správa SR vo svojom stanovisku.

Poukazy budú môcť využiť aj rodičia zamestnanca

Predseda SNS avizoval zámer rozšíriť výpočet osôb, na ktoré bude možné rekreačný poukaz použiť, o rodičov zamestnanca, čo sa mu aj podarilo. Novelou Zákonníka práce parlament 12. júna schválil návrh na rozšírenie platnosti rekreačných poukazov. Predkladateľmi bola skupina poslancov SNS v zložení Andrej Danko, Rudolf Huliak, Dagmar Kramplová a Adam Lučanský.

„Pre mnohých ľudí na Slovensku rekreačný poukaz nie je zaujímavý, pretože cestujú do zahraničia a tam si ho nevedia vyčerpať. Takže je prirodzené, že chceme, aby benefit alebo úžitok mohol zamestnanec preniesť na rodičov. Starí rodičia často zoberú aj deti zamestnanca na dovolenku a ja v tom nevidím nič zlé,“ poznamenal Danko.

Prenosnosťou rekreačného poukazu si sľubuje zvýšiť efektívnosť využívania poukazov a maximalizovať ich pozitívny vplyv. “Vďaka možnosti prenosu rekreačného poukazu bude mať rodič zamestnanca s nižším disponibilným príjmom väčšiu možnosť zúčastniť sa na aspoň jednej rekreácii počas roka, ktorá je potrebná na regeneráciu fyzických a psychických síl a zvýšenie kvality ich života,“ uvádza sa v dôvodovej správe návrhu.

Prečítajte si aj