Štvrtok 19. septembra, 2024
Na Slovensku sa v sobotu začali voľby prezidenta Slovenskej republiky. Voľby prezidenta sú dvojkolové a občania si v prvom kole môžu vybrať z deviatich kandidátov. V prípade, že v ňom žiadny z uchádzačov nezíska nadpolovičnú väčšinu platných hlasov, bude sa druhé kolo konať v sobotu 6. apríla. Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová vhadzuje obálku s hlasovacím lístkom do volebnej schránky v prvom kole prezidentských volieb 23. marca 2024 v Pezinku. (FOTO TASR - Pavel Neubauer)

Nie je jedno, kto obsadí kreslo prezidenta

Prezident je jedným z troch hlavných ústavných činiteľov a v žiadnom prípade nie je jedno, kto toto kreslo obsadí. Obzvlášť v čase, keď sa medzinárodné vzťahy javia ako mimoriadne dôležité. Zhodujú sa na tom Petržalčania, ktorí sa v sobotných prezidentských voľbách rozhodli uplatniť si svoje volebné právo.

„Hlava štátu nielenže pomáha tvoriť atmosféru vo vnútri krajiny, ale zároveň akosi prezentuje krajinu a národ navonok. Takže v žiadnom prípade nie je jedno, kto túto úlohu zastáva,“ povedal Petržalčan Petr Hvalčák.

Medzi dôležité vlastnosti prezidenta považuje nielen znalosť Ústavy SR, ale aj úctu k nej. Zdôrazňuje tiež skromnosť a rozvahu, istý stupeň diplomacie pri rokovaniach so zahraničnými partnermi či schopnosť udržiavať slušnosť národa. „Mal by to byť človek slušný, ale zároveň rázny pri dodržiavaní zákona a ústavy. A očakávať by to mal aj od svojich politických partnerov,“ poznamenal Hvalčák.

Keďže má prezidentská funkcia okrem iného aj reprezentatívnu funkciu, hlavou štátu by mal podľa Petržalčanky Bianky Nagyovej byť človek s kultivovaným správaním a obrovským prehľadom vo veciach domácich aj zahraničných. Možnosť ísť voliť aj v prezidentských voľbách považuje nielen za využitie svojho práva, ale aj za svoju občiansku povinnosť.

„Mám možnosť svojou troškou ovplyvniť to, ako je Slovensko vnímané v očiach ostatných krajín. Ťažilo by ma svedomie, keby som túto svoju právomoc nevyužila. Bez ohľadu na výsledok volieb,“ skonštatovala Nagyová.

Čo sa týka právomocí prezidenta, považuje všetky za dôležité. Počnúc reprezentovaním krajiny v zahraničí cez vplyv na legislatívu prostredníctvom veta, po efekt na samotných ľudí.

Podľa Petržalčana Tomáša Mihályho má prezident doma garantovať ústavnosť a rovnoprávnosť občanov, v zahraničí na úrovni reprezentovať krajinu. Má byť tiež prezidentom všetkých občanov. Má byť taktiež vzdelaný, inteligentný či rozvážny. Za najdôležitejšiu kompetenciu hlavy štátu považuje právo vetovať zákony.

„Pri súčasnej politickej situácii na Slovensku ide naozaj o veľa,“ zdôraznil. Pri tohtoročných kandidátoch na prezidenta diskusie nesledoval. Ako hovorí, jeho duševné zdravie je pre neho dôležité, koho bude voliť, vedel aj bez toho.

Prezidentka Z. Čaputová opätovne vyzvala ľudí, aby išli voliť

Prezidentka SR Zuzana Čaputová opätovne vyzvala ľudí, aby išli voliť. V sobotu odovzdala aj svoj hlas v prvom kole prezidentských volieb v Pezinku. Účasťou na voľbách je podľa nej možné ovplyvniť spoločnú budúcnosť.

„Práve som odvolila, využila som svoje právo, ako má každý občan, vyplývajúce z ústavy. Je, samozrejme, dôležité a pozývam všetkých občanov SR, aby sa volieb zúčastnili, pretože pre budúcu hlavu štátu je dôležité, aby mala čo najsilnejšiu legitimitu,“ poznamenala prezidentka.

Želá Slovensku, aby sa novým prezidentom stal človek, ktorý bude chrániť a dodržiavať ústavu. Rovnako aj dôstojne reprezentovať krajinu v zahraničí a činnosťou aj rétorikou sa prihovárať všetkým, nielen svojim voličom.

P. Pellegrini: Čím vyššia je účasť, tým reprezentatívnejší je výsledok

Čím vyššia je účasť vo voľbách, tým reprezentatívnejší je výsledok. Uviedol to kandidát na prezidenta SR a predseda parlamentu Peter Pellegrini po tom, ako v sobotu odovzdal svoj hlas na bratislavskom Gymnáziu na Grösslingovej ulici. Vyzval občanov, aby využili demokratické právo a zúčastnili sa prezidentských volieb.

„Každé voľby sú sviatkom demokracie, a preto by ľudia mali využiť pri akýchkoľvek voľbách svoje právo, ktoré im vyplýva z ústavy, kedy majú jedinečnú šancu ovplyvniť veci verejné,“ zdôraznil P. Pellegrini. Právo voliť by mali využiť podľa neho aj preto, aby za nich nerozhodli iní.

Podotkol, že voliči rozhodnú, kto bude na čele ďalších päť rokov, v prípade úspechu prezidenta aj desať rokov. Prezident bude podľa neho ovplyvňovať smerovanie Slovenska. Rovnako by si mal zastať národ v ťažkých časoch, dodal.

I. Korčok: Je dôležité, aby bol prezident zvolený s vysokou účasťou

Je dôležité, aby bol prezident SR zvolený so silnou a vysokou účasťou vo voľbách. Uviedol to kandidát na prezidenta SR Ivan Korčok, ktorý v sobotu odovzdal svoj hlas v Senci. Vyzval všetkých, aby išli voliť.

Za najdôležitejšie považuje, aby občania využili svoje ústavné právo voliť a prejavili svoj názor. „Preto ďakujem všetkým tým, ktorí už takto prejavili postoj k našej krajine, keď sa volí hlava štátu,“ poznamenal.

Zároveň pozval ostatných občanov, ktorí rozmýšľajú alebo hľadajú čas, aby ho naozaj využili na zúčastnenie sa na voľbách.

Prezident má mať podľa Bratislavčanov aj intelektuálnu a morálnu výbavu

Tak ako v každej verejne exponovanej funkcii, ktorá disponuje širokými kompetenciami a právomocami, by aj pri funkcii prezidenta malo platiť, že ten, kto ju vykonáva, má na to aj patričnú odbornú, intelektuálnu a morálnu výbavu. Myslí si to Pavel Drábik, ktorý v sobotných prezidentských voľbách odvolil v jednom z volebných okrskov v bratislavskej Rači.

„Prezident by mal mať tiež charizmatickú osobnosť, ktorá má reprezentačné predpoklady. Mal by byť silným a efektívnym komunikátorom so schopnosťou spolupracovať a riešiť konflikty. A zároveň neustupovať v principiálnych otázkach, na ktorých je široká všeobecná zhoda,“ uviedol P. Drábik.

Za dôležité tiež považuje jednoznačné proeurópske a prozápadné hodnotové ukotvenie, a to aj pri konkrétnych krokoch a reálnych činoch, nielen iba v deklaratívnej rovine. Opomínať podľa neho netreba ani jeho správne nasmerovanie či „nevychýlenie“ morálneho kompasu. Platiť by to malo nielen pred zvolením, ale aj počas výkonu mandátu.

Napriek tomu, že politický systém je parlamentný, neznamená to podľa neho, že voľby prezidenta sú bezvýznamné. „Za uplynulých 30 rokov sme sa už niekoľkokrát presvedčili, že rola prezidenta vo fungovaní ústavných mechanizmov má niekedy aj pomerne veľkú váhu. A pri dôslednom uplatňovaní ústavou daných právomocí nie je možné ho len tak obísť,“ poznamenal P. Drábik.

Podľa Staromešťana Miroslava Behinu by mal byť prezidentom človek, ktorý žije v treťom tisícročí a 21. storočí nielen telom, ale aj mysľou a duchom. Mal by byť podľa neho spájajúcou osobnosťou s vysokou dôveryhodnosťou, morálnym kreditom, bezúhonnosťou a čestnosťou, rovnako tak víziou, vytrvalosťou a silou. Samozrejmosťou by mala byť aj rozhľadenosť, vo výbave tiež súčinnosť a zmierlivosť.

„Je jedno, či dám alebo nedám do cesta na chlieb kvások, droždie? Bez kvásku (droždia) chlieb nebude. Teda bude. Ale aký? Chceme taký chlieb? Každý deň?“ odpovedal M. Behina na otázku, či je dôležité, kto stojí na čele krajiny alebo by to mohlo byť „jedno“.

Premiér R. Fico v sobotu odvolil v Bratislave

Premiér Robert Fico (Smer-SD) v sobotu odvolil v Bratislave. Oznámil to na sociálnej sieti.

„Potichu, bez médií som volil v Bratislave. Volebný akt je do určitej miery súkromná vec každého jedného z nás a ja sa už dlhšie snažím chodiť na voľby bez strapca novinárov,“ poznamenal.

Význam prezidenta treba vnímať v mnohých rovinách, hovorí Bratislavčan

Keďže sa prezident priamo alebo nepriamo podieľa na vytváraní spoločenskej klímy v krajine a ovplyvňuje jej medzinárodnú akceptáciu, smerovanie a medzinárodné ukotvenie, je veľmi dôležité, kto stojí na čele krajiny. Myslí si to Bratislavčan Jakub Kintler. Význam hlavy štátu vníma vo viacerých rovinách.

„Prezident by mal byť vzorom v správaní, v schopnosti komunikovať, spájať spoločnosť, povzbudzovať ľudí a nie ich zastrašovať. V prípade krízovej situácie vziať na seba bremeno aj tých najnáročnejších a možno aj nepríjemných rozhodnutí,“ uviedol J. Kintler.

Druhú rovinu podľa neho tvorí nepriama možnosť vplývať na politické „špičky“ krajiny a spoločnosti, predovšetkým právomocami, ako aj formou zaužívaných tradícií, ktoré sa u nás historicky aplikujú. Tretiu tvoria témy, ktoré môže otvárať, pretože potrebujú dostať v spoločnosti väčší priestor a pozornosť. Štvrtú predstavuje spolupodieľanie sa na politickom diskurze krajiny a jej akceptácii zahraničnými, medzinárodnými a globálnymi mocnosťami.

„Súčasne je potrebné zdôrazniť aj to, že prezident by mal byť aj určitou protiváhou k zákonodarnej a výkonnej moci v krajine v rámci systému nastavených váh a protiváh. To je jeden zo základných pilierov demokratického usporiadania našej krajiny,“ podotkol J. Kintler.

Prezident by mal byť podľa neho zároveň zásadový človek, konzistentný vo vyjadreniach a postojoch a autentický vo všetkom, čo robí a hovorí. Mal by mať schopnosť aktívne načúvať všetkým občanom a vedieť kriticky vyhodnocovať informácie. Tiež by to mal byť charakterný, komunikatívny, spoločenský a jazykovo zdatný človek s otvorenou mysľou a srdcom.

Prečítajte si aj