Streda 31. júla, 2024
Foto: So súhlasom Tamary Springerovej

Neznámy génius za hitmi Elvisa a Sinatru: Phillip Springer získava uznanie vo veku 98 rokov (+Foto)

98-ročný Phillip Springer je vynikajúcim skladateľom, ktorý inšpiruje svojou vášňou k hudbe a stále denne cvičí na klavíri napriek tomu, že trpí neuropatiou. Tento ocenený hudobník vytvoril skladby, ktoré naspievali také legendy populárnej hudby 20. storočia ako Elvis Presley a Frank Sinatra.

Napriek mnohým úspechom je pán Springer pomerne neznámy. Jeho dcéra Tamar Springerová povedala pre The Epoch Times, že „nikdy nedostal uznanie, aké si jeho talent zaslúžil“.

Pán Springer so svojou zlatou doskou. (So súhlasom archívu Tamir Music)

Bolo jasné, že je predurčený pre hudbu

Phillip Springer začal hrať na klavíri v šiestich rokoch. Do šiestich mesiacov dokázal hrať spamäti Bacha.

„Bolo jasné, že je predurčený pre hudbu v nejakej podobe a stal sa z neho klavirista,“ spomína pani Springerová, ktorá v súčasnosti vedie rodinnú hudobnú vydavateľskú spoločnosť Tamir Music, vlastniacu autorské práva na väčšinu otcových skladieb.

(So súhlasom Tamir Music)

Vo veku 17 rokov pán Springer založil profesionálnu kapelu, ktorá hrávala v populárnych podnikoch v New Yorku a následne narukoval do armády. Springerovo pôsobenie v armáde bolo nezvyčajné a plné hudby. „Keď jeho nadriadení zistili, že ovláda všetky populárne hity, oslobodili ho od strážnej služby. Namiesto toho ho nechávali celé noci hrať na klavíri,“ spomína pani Springerová.

Pán Springer so svojou kapelou. (So súhlasom Tamir Music)

Po vojenskej službe študoval na Kolumbijskej univerzite. Jeho otec, úspešný právnik, si želal, aby sa jeho syn stal klasickým klaviristom namiesto skladateľa populárnej hudby.

Pán Springer neprestal hrať na klavíri, ani keď sa oženil a mal deti. „Vyrastala som s klasickým koncertom každý deň,“ hovorí jeho dcéra.

Nadaný hudobník stále cvičí na klavíri napriek tomu, že trpí neuropatiou (neuorologickou poruchou postihujúcou nervy končatín). Je veľmi disciplinovaný vo svojom remesle a trénuje na klavíri s časovačom niekoľkokrát denne.

„Niekedy vidím, že keď je z niečoho v strese, okamžite vstane a ide hrať na klavír,“ prezrádza pani Springerová. „Myslím, že je to aj jeho spôsob, ako sa vyrovnať s čímkoľvek, čím prechádza.“

Pán Springer so svojou dcérou. (So súhlasom archívu Tamir Music)

Tento deväťdesiatnik zabáva svojich susedov klasickým koncertom každý večer.

Mesačná sonáta očarila svet

V roku 2020 zahral Phillip Springer svojej dcére na narodeniny precítenú verziu Beethovenovej „Mesačnej sonáty“. Tamar Springerová nahrala vystúpenie na mobil a zverejnila ho na Facebooku.

„Sadol si a jednoducho to z neho vyšlo,“ spomína pani Springerová. Video sa stalo virálnym po tom, čo ho objavila beethovenovská skupina. Vzbudilo pozornosť po celom svete, vrátane známeho novinára Dana Rathera.

Keďže nahrávku zverejnili počas pandémie, pani Springerová verí, že priniesla „nádej a ľudskosť do sveta v čase, keď to najviac potreboval“. Video sa viackrát rozšírilo po internete a nedávno opäť získalo popularitu na Instagrame.

„Je to veľmi jedinečná interpretácia. Myslím, že ľudí sa dotkla čistá, úprimná emócia,“ vysvetľuje pani Springerová. V komentároch videla len lásku, vďačnosť a obdiv.

Video Mesačnej sonáty získalo World Classical Music Award a pán Springer dostal Webby Award za „Najlepší individuálny výkon“ práve, keď oslávil 98 rokov.

Aby sa podelila o otcov odkaz so svetom, pani Springerová v súčasnosti pracuje na dokumentárnom filme „Viac než Santa Baby“ o jeho živote a kariére. Názov odkazuje na jednu z najznámejších Springerových skladieb, vianočný hit „Santa Baby“, ktorý preslávila americká speváčka Eartha Kittová.

Keď sa jej pýtali na otcove slová múdrosti pre začínajúcich hudobníkov, povedala: „Myslím, že hovorí, aby ste naozaj, naozaj poznali svoje remeslo, poznali svoj nástroj, poznali ho zvnútra i zvonku. Študujte tých, ktorí prišli pred vami.“

(So súhlasom Tamary Springerovej)

Phillip Springer skomponoval tieto známe skladby:

  • „Never Ending“ pre Elvisa Presleyho
  • „How Little it Matters, How Little We Know“ pre Franka Sinatru
  • „Santa Baby“ pre Earthu Kittovú
  • „Teasin'“ pre Connie Hainesovú a The Beverly Sisters
  • „Peek-A-Boo“ pre Rose Murphyovú
  • „The Day the World Stopped Turning“ pre Johnnyho Hartmana
  • „Lovin‘ Spree“ pre Ann-Margretovú
  • „Miracles“ pre Kiki Deeovú
  • „Ten Good Reasons“ pre Donnu Lorenovú
  • „Sweet William“ pre Millie Smallovú

Prečítajte si aj