Štvrtok 19. septembra, 2024
Zrekonštruovaný bezpečnostný priepad na Zemplínskej Šírave pri obci Zalužice v okrese Michalovce 13. apríla 2024. (FOTO TASR - Roman Hanc)

Nevyhnutná oprava hrádze na Zemplínskej Šírave chráni pred povodňami

V oblasti juhozápadnej hrádze vodnej stavby Zemplínska Šírava pri obci Zalužice prešiel bezpečnostný priepad rekonštrukciou. Ako uviedol hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP) Marián Bocák, oprava bola nevyhnutná na zabezpečenie bezpečného a efektívneho fungovania hrádze. Náklady prevýšili 900 000 eur.

„V závislosti od rozsahu ďalšieho poškodenia by mohlo dôjsť k obmedzeniu jej prevádzky respektíve až k ohrozeniu prevádzkyschopnosti celej stavby a bolo by potrebné ju vypustiť,“ uviedol hovorca SVP. Projekt bol financovaný z Kohézneho fondu Európskej únie v rámci Operačného programu Životné prostredie.

Pred rekonštrukciou v roku 2015 zaznamenali vodohospodári na ľavom krídle priepadu výrazné poškodenia. „Po zahradení výpustu v deliacom pilieri a vyčerpaní vývaru bolo zistené, že opevnenie dna pod vývarom je poškodené hlavne výtokom z pilierového výpustu. Nachádzal sa tam výmoľ s plochou cca 100 štvorcových metrov, hlboký cca 2,5 metra,“ opísal poškodenia Bocák s tým, že niektoré konštrukcie boli poškodené zvetrávaním a vodnou eróziou, a miestami bola obnažená aj výstuž.

SVP zdôrazňuje, že v prípade nedostatku finančných prostriedkov z EÚ by museli tieto nákladné opravy financovať zo štátneho rozpočtu alebo kombinovanými zdrojmi.

V prípade stavby pri obci Zalužice ide o betónový, gravitačný, voľný, nehradený priepad. Budoval sa v rokoch 1961 až 1966. Slúži na odvedenie vody zo Zemplínskej Šíravy do odpadového kanála.

SVP predpokladá, že na Zemplínskej Šírave budú potrebné aj ďalšie opravy, ako rekonštrukcie hrádzí v katastroch obcí Jovsa, Lúčky a Zalužice, ako aj modernizácia pozorovacieho systému a rekonštrukcie administratívnych častí vodnej stavby.

Zemplínska Šírava, využívaná predovšetkým na rekreačné účely, má kľúčový význam v ochrane pred záplavami pre obyvateľov Michaloviec a okolitých obcí. Jej strategický význam sa ukázal počas veľkých povodní v rokoch 1999 a 2010.

Prečítajte si aj