Pondelok 16. septembra, 2024
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu reční 13. mája 2024 na vojenskom cintoríne na Herzlovej hore v Jeruzaleme počas slávnostného ceremoniálu pri príležitosti Dňa pamiatky padlých izraelských vojakov (Foto: GIL COHEN-MAGEN/POOL/AFP via Getty Images)

Netanjahu označil smrť civilistov po útoku v Rafahu za „tragickú chybu“

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondelok 27. mája vyhlásil, že pri izraelskom nálete v nedeľu v noci v meste Rafah na juhu Gazy pri hranici s Egyptom, ktorý zapríčinil požiar tábora pre vysídlených Palestínčanov a podľa miestnych úradov zabil najmenej 45 ľudí, došlo k „tragickej chybe“.

„Napriek nášmu maximálnemu úsiliu neublížiť nevinným civilistom došlo včera večer k tragickej chybe,“ povedal Netanjahu v pondelok v prejave v izraelskom parlamente. Izrael uviedol, že je v kontakte s egyptskými úradmi a obe strany vyhlásili, že prípad vyšetrujú.

Deň pred začiatkom operácie izraelská armáda pritom vyzvala civilistov vo východnej časti oblasti, aby sa evakuovali k pobrežiu. Výzvy na evakuáciu postupne rozširovala aj na ďalšie časti Rafahu.

Izraelské obranné sily oznámili, že pri nálete boli zabití dvaja vysokopostavení velitelia Hamasu zodpovední za útoky na Západnom brehu Jordánu. Netanjahu tvrdí, že Izrael musí zničiť posledné zostávajúce prápory teroristov Hamasu v Rafahu.

Izraelská armáda spustila pozemnú operáciu v Rafahu pred tromi týždňami napriek tomu, že ju od toho odrádzali viaceré krajiny vrátane USA.

Včera (28. mája) navyše podľa posledných informácií izraelské tanky vstúpili do mesta Rafah. Izraelská armáda sa k tomu zatiaľ nevyjadrila.

Bezpečnostná rada OSN mala 28. mája mimoriadne uzavreté zasadnutie o situácii v Rafahu. Národná bezpečnostná rada USA vo svojom vyhlásení uviedla, že „ zničujúce zábery“ zo zásahu v Rafahu sú „srdcervúce“. Uviedla, že Spojené štáty spolupracujú na vyšetrovaní s izraelskou armádou.

Izraelská armáda túto oblasť označuje za „bezpečnú humanitárnu zónu“. V Rafahu žije viac ako milión ľudí – približne polovica obyvateľov Gazy – presídlených z iných častí územia. Väčšina z nich opäť utiekla po tom, ako Izrael začiatkom tohto mesiaca začal tzv. obmedzený vpád.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj