Streda 3. júla, 2024
Informačné foto (Pixabay/ neelam279
»

Poľská vláda chce lobovať za zmiernenie zelenej politiky v EÚ

Poľská vláda chce využiť svoje budúcoročné predsedníctvo v Rade EÚ k revízii kľúčových zelených politík únie. Kabinet Donalda Tuska má v úmysle lobovať v Bruseli za zmeny balíka Fit for 55, Green Dealu všeobecne, ako aj v oblasti emisných povoleniek ETS2.

Systém druhej fázy emisných povoleniek ETS2, ktorý má začať platiť v roku 2027, je pre Poľsko v súčasnej podobe „absolútne neprijateľný“, uviedla podľa portálu Money.pl Katarzyna Pełczyńska-Nałęczová, ministerka financií a regionálnej politiky.

Fit for 55 je balíček reformných opatrení s cieľom znížiť závislosť na fosílnych palivách a do roku 2030 zredukovať emisie v EÚ o 55 %. Emisná povolenka ETS je forma eko dane, ktorú v súčasnosti platia veľkí znečisťovatelia ovzdušia, a od roku 2027 sa má rozšíriť na menších znečisťovateľov vo forme emisnej povolenky ETS2.

Táto druhá fáza sa dotkne spotrebiteľov bezprostredne citeľnejšie ako tá prvá, pretože spoločnosti obchodujúce s fosílnymi palivami a tí, ktorí používajú fosílne palivá, prenesú ceny povoleniek na svojich klientov. V dôsledku zavedenia ETS2 sa zdraží benzín, nafta, uhlie aj plyn.

Pre Poľsko by však tento systém znamenal veľké hospodárske i sociálne škody, obáva sa podľa portálu Money.pl poľská vláda. Server uviedol, že v krajine sú stále približne 3 milióny domácností, pre ktoré by emisné povolenky za emitovaný CO2 po zavedení ETS2 znamenalo výrazné zvýšenie nákladov domácností na vykurovanie.

Poľsko totiž patrí medzi štáty, ktoré sa stále vo veľkej miere spoliehajú na uhlie nielen v priemysle, ale aj v domácnostiach. Podľa nedávnej analýzy, ktorú Money.pl uvádza, by vstup do systému ETS2 stál priemernú poľskú rodinu v období rokov 2027 – 2035 navyše 24 000 zlotých (približne 5 600 eur) pri vykurovaní plynom a až 39 000 zlotých (9 000 eur) pri vykurovaní uhlím.

„Musíme urýchlene oznámiť revíziu ETS2 vrátane nastolenia tejto otázky na najbližšom zasadnutí Európskej rady. Najprv by sme mali signalizovať potrebu zmien a potom predložiť na stôl návrh úpravy,“ uviedla ministerka Pełczyńska-Nałęczová.

Podľa nemenovaného vládneho zdroja sa poľské vedenie bude snažiť odložiť začiatok ETS2 o jeden až dva roky a zohľadniť rozdielnu situáciu v jednotlivých členských štátoch, ktoré by mali dostať šancu na hľadanie individuálnych ciest, ako dosiahnuť svoje klimatické ciele.

Ako v minulosti informoval denník Epoch Times, pôvodné plány na zdanenie pohonných hmôt počítali so zvýšením dane o 8 až 12 centov na liter benzínu či nafty. Niektorí politici však už pripustili, že cena by mohla vzrásť oveľa viac, ako sa očakávalo.

Česká vláda neinformovala o finančnom dopade

Schválenie balíčka Fit for 55 si prisvojuje česká vláda, ktorá ho pomohla počas svojho predsedníctva v Rade EÚ v roku 2022 presadiť a dotiahnuť do konca. Podľa českého Ministerstva životného prostredia (MŽP) má systém ETS2 „zaistiť, aby udržateľnosť bola ekonomicky výhodnejšia ako spaľovanie fosílnych palív“.

„Zelení inžinieri“ EÚ to chcú dosiahnuť spoplatnením fosílnych palív a naopak dotovaním klimaticky šetrnejších spôsobov vykurovania a dopravy a úsporami energie.

„Sociálny klimatický fond, Modernizačný fond a Inovačný fond (všetky financované z predaja emisných povoleniek) budú podporovať ekologickú dopravu a bývanie, zatepľovanie, obnoviteľné zdroje energie, komunitnú energetiku a ekologickú modernizáciu priemyslu a teplární,“ uvádza sa na internetovej stránke českého ministerstva životného prostredia.

Štát teda vezme peniaze jednej skupine spotrebiteľov, aby ich prerozdelil druhej skupine. „S trochou nadsádzky sused, ktorý kúri uhlím, vám zaplatí za zateplenie domu, fotovoltaiku na streche a tepelné čerpadlo,“ uvádza ministerstvo.

Časť vyzbieraných prostriedkov bude posielaná nízkopríjmovým skupinám s cieľom zaistiť, „že zelená modernizácia bude sociálne citlivá a spravodlivá“, uvádza sa na webovej stránke.

Šéf Teplárenského združenia Martin Hájek v minuloročnom podcaste v súvislosti s ETS2 uviedol, že českí spotrebitelia sa musia pripraviť na zvyšovanie cien ako nafty a benzínu, tak aj zemného plynu a uhlia. „Myslím si, že najmä tí ľudia, ktorí doma spaľujú uhlie, budú mať  veľký problém s nárastom cien,“ uviedol Hájek.

V relácii upozornil, že smernicu o zavedení ETS2 vyjednala Česká republika počas svojho predsedníctva v druhej polovici roka 2022 a následne ju schválila, ale domácnosti nikto neinformoval.

„Vláda nikomu nepovedala, že tu bude systém ETS2. Ako sa majú tieto domácnosti racionálne rozhodovať, keď niekto niečo schváli v Bruseli a potom nemá odvahu povedať to domácemu trhu, čo schválil a aké to bude mať dôsledky,“ namieta Hájek.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj