Nedeľa 7. júla, 2024
Sýrčania žiadajú o vodu na sýrskej hranici s Tureckom. (Foto: BULENT KILIC / AFP / Getty Images)

Nepokoje proti sýrskym utečencom v Turecku – Erdogana žiadajú o odstúpenie

Čo to znamená pre nové utečenecké toky cez známe trasy do EÚ, ak Turci už nechcú svojich tri a pol milióna sýrskych utečencov? Nepokoje po sexuálnych útokoch by teraz mohli byť miskou na váhach.

Turecký minister vnútra Ali Yerlikaya 2. júla informoval o nepokojoch v Kayseri, 350 kilometrov juhovýchodne od tureckého hlavného mesta. 

Ako oznámil minister Yerlikaya prostredníctvom svojho účtu na X, nepokoje proti Sýrčanom sa začali po tom, ako tureckí občania zatkli sýrskeho občana a odovzdali ho polícii za údajné napadnutie sýrskeho dievčaťa. Podľa ministra nasledovali pogromy na domy, obchody a vozidlá Sýrčanov. Počas týchto nepokojov bolo zatknutých 67 osôb, ktoré sa na pogromoch podieľali.

Turecko nebude tolerovať xenofóbiu

Minister Yerlikaya sa vyjadril, že Turecko nemôže tolerovať xenofóbiu, „ktorá nie je v súlade s našou vierou, našimi civilizačnými hodnotami a históriou nášho milovaného národa“.

V utorok ráno sa Yerlikaya opäť vyjadril k nepokojom a opäť prisľúbil, že Turecko bude pokračovať v opatreniach proti nelegálnej migrácii „v súlade s našimi národnými záujmami [a] v súlade s právami, zákonom a našimi civilizačnými hodnotami“.

Minister tiež uviedol, že v posledných týždňoch sa uskutočnilo približne sto policajných operácií proti prevádzačom a nelegálnym migrantom. Pri nich bolo chytených 149 prevádzačov, 49 z nich bolo zatknutých a na 21 z nich bol vydaný zatykač. Okrem toho bolo údajne zatknutých 2 500 nelegálnych migrantov, ktorí budú teraz deportovaní.

V treťom tweete na túto tému sa turecký minister vnútra vyjadril k analýze komentárov na platforme X, ktoré sa týkali nepokojov v Kayseri. Podľa analýzy bolo na 79 000 účtoch X uverejnených takmer 350 000 príspevkov. A podľa ministra Yerlikaya bola väčšina komentárov bola negatívna. Podľa ministra je 63 účtov vyšetrovaných pre nenávistné prejavy.

O nepokojoch informovala televízia ZDF, ktorá uviedla, že na videozáznamoch zo spontánnych demonštrácií sa údajne objavili skandovania, ktoré boli namierené aj proti prezidentovi Erdoganovi: „Na videozáznamoch bolo vidieť, ako ľudia pochodujú ulicami Kayseri a vykrikujú skandovania ako ‚Sýrčania von‘ a ‚Odstúp, Erdogan‘.“

Erdogan sa už údajne vyjadril aj k výtržnostiam proti Sýrčanom, keď povedal, že je neprijateľné podpaľovať domy, vykonávať vandalizmus a podpaľovať ulice.

Deportácia milióna Sýrčanov

Bol to však samotný Erdogan, kto sa počas kampane pred prezidentskými voľbami v máji 2023 uchádzal o hlasy voličov s prísľubom, že presadí deportáciu milióna Sýrčanov z Turecka.

Epoch Times začiatkom tohto roka informoval, že Turecko bolo dlho vzorovou krajinou v prijímaní miliónov utečencov zo Sýrie a starostlivosti o nich. Medzitým sa nálada obrátila proti nim. Hrozili deportácie – čo mnohých žiadateľov o azyl podnietilo k tomu, aby zvážili cestu ďalej do EÚ. Podľa správy má migračná politika Turecka priamy vplyv na prisťahovalectvo do Nemecka.

Tento rok do konca mája požiadalo o azyl v Nemecku už 33 600 Sýrčanov a počet sýrskych migrantov v krajine čoskoro prekročí jeden milión.

Nepokoje v Kayseri majú pre Turecko mimoriadny význam aj z iného dôvodu:  v reakcii na útoky proti Sýrčanom v Turecku údajne vypukli ozbrojené zrážky v severosýrskych oblastiach, ktoré od roku 2016/17 okupujú turecké vojenské sily a ktoré sa považujú za bezpečnostnú zónu. V meste Afrín údajne zahynuli traja ľudia a v meste Džarábulus ďalší, pričom dvadsať ľudí bolo zranených.

Podľa Sýrskeho pozorovateľského centra pre ľudské práva so sídlom v Londýne sa do útokov zapojili ozbrojení demonštranti a príslušníci tureckých ozbrojených síl, ako aj milície, ktoré sa spontánne spojili s protestujúcimi. Vzhľadom na to, že sýrski Kurdi žijú najmä pozdĺž hraníc s Tureckom, turecko-sýrsky konflikt tu pravdepodobne tiež zohráva dôležitú úlohu.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj