Štvrtok 19. septembra, 2024
Výber detských kníh o prírode (foto: Marcela Colucci)
,

Neviete, čo čítať s deťmi? Predstavujeme vám neobyčajné detské knihy o prírode

Všade okolo nás robí príroda zázraky. Každý deň, hodinu za hodinou, sa priamo pred nami dejú zázračné premeny. Nie vždy je však ľahké ich vidieť. Ponúkame vám recenzie na detské knihy o prírode, ktoré neobyčajným spôsobom pritiahnu pozornosť vašich malých milovníkov prírody a odhalia im svet plný fascinujúcich zázrakov.

Momentky z divočiny – Európa (veková kategória 6+)

Kniha Európa vyšla z pera maďarskej spisovateľky Ilony Bagolyovej a patrí do série kníh Momentky z divočiny.

Mladí čitatelia sa pri čítaní majú možnosť zoznámiť s faunou a flórou na našom kontinente. Spolu s knihou preskúmajú lesy, šíre pláne, rieky a močiare.

Encyklopédia v tvrdej väzbe je plná krásnych príbehov so zaujímavými názvami o rôznych zvieratkách žijúcich v Európe ako rys ostrovid, korytnačka močiarna alebo včelárik zlatý. Po stopách zvieracích dobrodružstiev sa dozviete ich najvýnimočnejšie vlastnosti.

Viete, ktoré zvieratko sa volá podkovár veľký, akému športu sa venuje vydra, alebo prečo sa labuť naťahuje? Odpovede na tieto a iné otázky nájdete pri spoločnom bádaní územia Európy očami osemnástich zvierat. Neobyčajnosť knihy spočíva práve v tom, že pri jej čítaní sa ponoríte do života zvierat a prežijete s nimi krátke ale výnimočné okamihy, akoby ste ich prežívali vy sami.

Príbehy sú obohatené realistickými maľbami a vtipnými obrázkami od kolektívu ilustrátorov.

Naj… Voda v pohybe (veková kategória 4+)

Anne-Sophie Baumannová je francúzska autorka kníh pre deti, ktorá vyštudovala modernú literatúru na Sorbonne. Po niekoľkých rokoch práce vo vydavateľstve sa rozhodla venovať detským knihám, v ktorých vysvetľuje fungovanie sveta jednoduchým spôsobom, vhodným pre deti. Na svojej webovej stránke vysvetľuje, že chce odovzdávať vedecké aj literárne poznatky a vyzývať deti, aby sa pýtali na svet okolo seba.

V knihe Naj… Voda v pohybe autorka ponúka odpovede na mnohé otázky, ako napríklad: Odkiaľ sa na Zemi vzala voda? Môžeme žiť bez vody? Ako sa voda dostane až do kohútika? Ako sa o vodu môžeme starať? Počas písania vyspovedala mnohých odborníkov – hydrológov, oceánografov, lekárov a iných. V spolupráci s popularizátorom vedy Arnaudom Lemaistrom potom spísala nadobudnuté poznatky do tejto veľmi neobyčajnej knihy o vode.

Výnimočnosť tohto leporela spočíva v tom, že má viac ako 60 pohyblivých prvkov, vďaka ktorým sa malí bádatelia pozrú na pohyb vody veľmi zblízka. Budú napríklad pozorovať odparovanie vody zo stromov, ako voda putuje v našom tele alebo sledovať tok vody z riečky až do vodovodného kohútika.

Ilustrátorkou knihy je Vanessa Robidouová a dielo obohatila o krásne realistické ilustrácie. Knižka o vode je vyrobená ručne, a preto si vyžaduje jemnejšie zaobchádzanie.

Spomaľ a pozoruj (veková kategória 3+)

Autorka knihy Rachel Williamsová vyštudovala literatúru a potom sa stala redaktorkou a vydavateľkou detských kníh. Je milovníčkou prírody a tvorkyňou najpredávanejších prírodopisných a dobrodružných kníh pre deti. Žije s manželom a dvoma malými deťmi v Londýne.

Výnimočnosť knihy spočíva v jej schopnosti zastaviť  vás a upriamiť vašu pozornosť na prítomný okamih, presne ako sa to deje, keď sme priamo v prírode. Pozriete sa z blízka na to, ako sa motýľ vykľuje z kukly, ako oceán tvorí vlnu, ako sa prebúdza plamienka driemavá alebo ako padajúca hviezda prereže nočnú oblohu.

Túto pôvabnú zbierku príbehov o prírode ilustrovala Freya Hartasová a je v nej vyobrazených 50 momentov z prírody, ktoré približujú malé zázraky odohrávajúce sa každý deň okolo nás.

Farebný svet zvierat (veková kategória 2+)

Anita Ganeriová je indická autorka, ktorá získala striebornú cenu asociácie Geographical Association a cenu Modrý Peter za najlepšiu knihu s faktami.

Jej kniha Farebný svet zvierat je v nadrozmernej veľkosti, a preto je vhodná aj pre najmenších čitateľov. Je plná fotografií tých najzaujímavejších zvierat z celého sveta, z ktorých nebudete chcieť spustiť oči.

Kniha je neobyčajná tým, že zvieratká sú usporiadané do skupín podľa farieb. Dozviete sa, že farby zvieratám neslúžia len na predvádzanie, ale majú často aj oveľa dôležitejšiu úlohu. Prekvapí vás napríklad, že krokodíly môžu byť aj biele, žaby fialové a korytnačky modré.

Vy aj vaše dieťa budete očarení farebnými fotkami zvierat, ktoré pôsobia tak živo, akoby stáli priamo pred vami. Presvedčíte sa o tom, že kráľovstvo zvierat je naozaj nevídané vo svojej kráse a plné prekvapení.

Prajeme vám neobyčajné čítanie!

Prečítajte si aj