Pondelok 16. septembra, 2024
Riaditeľ Virologického inštitútu Charité Hospital Christian Drosten (foto: Sean Gallup/Getty Images)
»

„Nemecký dr. Fauci“ sa podieľal na experimentoch a zatajovaní pôvodu wuchanského koronavírusu

Analytický komentár

Jedným z najbizarnejších a úprimne povedané nepochopiteľných aspektov reakcií americkej vlády na covid-19 je skutočnosť, že človek, ktorý sa podieľal na vybudovaní jedného z virologických laboratórií v čínskom Wuchane a pomáhal financovať (v USA zakázané) experimenty s koronavírusmi, sa stal vedúcou osobnosťou riešenia následnej pandémie.

Je to, ako keby ste podpaľača, ktorý založil požiar, poverili vedením hasičov, ktorí ho majú uhasiť. Reč je, samozrejme, o doktorovi Anthonym Faucim, dnes už bývalom riaditeľovi amerického Národného inštitútu zdravia (NIH).

Avšak čo keby sme vám povedali, že niečo podobné sa stalo aj v inej krajine. Totiž, že dosadila do čela reakcie na covid-19 človeka hlboko zapojeného do podobných experimentov ako tie, čo sa vykonávali vo wuchanskom virologickom laboratóriu…

Nech to znie akokoľvek neuveriteľne, naozaj sa to stalo a tou krajinou je Nemecko – ktoré má svojho vlastného „Fauciho“, muža menom Christian Drosten.

Ešte v máji 2020 o ňom server Aktualně.cz píše ako o nemeckom virológovi „ukazujúcom, ako sa hovorí o covide“, a „ako sa vysvetľujú proticovidové opatrenia“, za čo dostal ocenenie – Záslužný rád Spolkovej republiky Nemecko I. triedy.

Nemecký virológ pôsobí na Virologickom ústave berlínskej nemocnice Charité. V roku 2000 ukončil štúdium na Lekárskej fakulte Univerzity J. W. Goetheho vo Frankfurte nad Mohanom. Pracoval na Ústave tropickej medicíny Bernharda Nachta a na univerzite v Bonne. Je špecialistom na vírusové infekcie. Bol členom tímu, ktorý vyvinul metódu kvantitatívnej real-time PCR.

Po vypuknutí pandémie covid-19 sa Christian Drosten stal poradcom nemeckej vlády a Európskej komisie. Bol hlavným komunikátorom vydávaných opatrení medzi vládou a verejnosťou. Niektoré médiá vytvorili Drostenovi pozitívne PR a dali mu prezývku „strážca Nemecka“.

Jeho podcast s názvom Das Coronavirus-Update mit Christian Drosten na stanici Norddeutsche Rundfunk údajne sledovalo až 15 miliónov poslucháčov. Jeho vplyv a dosah na spoločnosť nebol zanedbateľný.

Dnes vieme, že Christian Drosten bol fanúšikom experimentovania s výskumom gain-of-function (obohacovanie/ posilňovanie funkcií vírusov). Je spoluzakladateľom skupiny „Vedci za vedu“ (Scientists for science) obhajujúcej výskum a vyzýva na zmiernenie regulácií takýchto experimentov. Inými slovami, táto skupina lobovala za širšie vykonávanie experimentov, ktoré neskôr viedli ku globálnej pandémii.

Denník Epoch Times teraz odhaľuje časti 69-stranového dokumentu (pdf) z roku 2016 s názvom projekt RAPID, opisujúceho prístupy k modifikácii koronavírusov a plán zaobchádzania so spike proteínom s cieľom lepšie prispôsobiť vírus na prenos na človeka. Projekt mal trvať päť rokov a stáť 3,6 milióna eur.

V dokumente sa hovorí o zaobchádzaní s koronavírusom MERS-CoV, zatiaľ čo vírus, ktorý spôsobil pandémiu, bol typu SARS-CoV. Manipulácie vykonávané s koronavírusmi SARS sú však identické s manipuláciami navrhovanými v dokumente RAPID.

Manipulácia s vírusom SARS je opísaná v inom, už skôr odhalenom projekte s názvom DEFUSE (archív). Ide o takmer identický projekt zameraný na spike proteín vírusu a práve tieto experimenty sa uskutočňovali vo Wuchane.

Projekt RAPID, na ktorom sa podieľal nemecký virológ Christian Drosten, bol oveľa nebezpečnejší ako manipulácia s koronavírusmi typu SARS, ktorá viedla k pandémii. RAPID v skutočnosti plánoval experimenty s mnohonásobne nebezpečnejším vírusom MERS.

Spojenie Drostena s Faucim

Drosten bol jedným z účastníkov tajnej telekonferencie zvolanej Anthonym Faucim, riaditeľom amerického Národného inštitútu pre alergie a infekčné choroby (NIAID).

Bezprostredne pred telekonferenciou 1. februára 2020 poslal virológ Ch. Anderson Faucimu e-mail, v ktorom poznamenal, že „je potrebné sa naozaj pozorne pozrieť na všetky sekvencie, aby bolo vidieť, že niektoré vlastnosti (pravdepodobne) vyzerajú ako umelo vytvorené“.

Aj ďalší účastníci telekonferencie vyjadrili podobné podozrenia. Okrem toho sme v predchádzajúcej reportáži odhalili e-mailovú komunikáciu jasne ukazujúcu, že Fauci mal pred telekonferenciou mimoriadne podrobné informácie o tom, čo sa deje v laboratóriu vo Wuchane, a o prepojení jeho úradu s týmito aktivitami.

Po tejto telekonferencii sa všetci zúčastnení vedci intenzívne zapojili do presadzovania takzvaného „prirodzeného pôvodu vírusu“.

Nemecký virológ Christian Drosten presadzoval túto teóriu pri mnohých príležitostiach počas dlhého obdobia.

Drosten sa 19. februára 2020 pripojil k vyhláseniu uverejnenému v prestížnom vedeckom časopise Lancet, v ktorom „vedci z oblasti verejného zdravia“ vyhlasovali, že „rýchle, otvorené a transparentné zdieľanie údajov o tejto epidémii je teraz ohrozené fámami a dezinformáciami o jej pôvode“.

Drosten a ďalší tu uvádzajú, že „dôrazne odsudzujú konšpiračné teórie naznačujúce, že covid-19 nemá prirodzený pôvod“.

Dnes môžeme s istotou povedať, že toto vyhlásenie silne ovplyvnilo médiá po celom svete, ktoré začali opakovať, že vírus má prirodzený pôvod, čo nebola pravda. Ich vyhlásenie okrem iných vysielala aj britská rozhlasová a televízna spoločnosť (BBC).

Až v roku 2021 sa zistil laboratórny pôvod vírusu a neskôr sa zistilo, že s najväčšou pravdepodobnosťou unikol z wuchanského virologického ústavu, čo táto skupina vedcov zámerne popierala.

Drosten v nemeckých médiách (napr. v časopise Zeit) dôrazne vyhlasoval, že nevie nič o wuchanskom virologickom laboratóriu a že nie je v osobnom kontakte s nikým z tohto laboratória.

Na fotografii zverejnenej na Twitteri pritom stojí Drosten hneď vedľa čínskej virologičky Shi Zhengli, ktorá sa špecializovala na netopierie koronavírusy a objavila súvislosť medzi netopiermi a ochorením SARS. Pracovala vo Virologickom inštitúte P4 vo Wuchane.

Keď nemecký fyzik Roland Wiesendanger, špecialista na nanovedy, uverejnil v roku 2022 jednu z prvých vedeckých prác, v ktorej preukázal veľkú pravdepodobnosť úniku laboratórne vytvoreného vírusu z laboratória vo Wuchane, Drosten ho zažaloval a úspešne získal súdne rozhodnutie, že Wiesendanger ho nesmie obviňovať z úmyselného zavádzania verejnosti, čo výrazne ovplyvnilo verejnú diskusiu na túto tému.

Ďalšou zaujímavosťou je, že to bol práve Drosten, kto v januári 2020 pretlačil používanie PCR testov na odhalenie prítomnosti vírusu v slizniciach ľudí na celom svete ako „dokonalé testy na detekciu covidu“.

Prinajmenšom jeden zo spoluautorov práce dokazujúcej vhodnosť a účinnosť PCR testov bol v konflikte záujmov a neskôr sa ich predajom obohatil o stovky miliónov dolárov. Dodajme tiež, že samotný Drosten bol členom tímu, ktorý vyvinul testovaciu metódu Real-Time PCR.

Drosten, podobne ako aj Fauci, sa vyhol akejkoľvek zodpovednosti za svoje verejné vyhlásenia a rady, ktorými usmerňoval reakciu na pandémiu.

Jeho snahy umlčať niektorých vedcov však pokračujú aj v októbri 2023. Drosten uvádza (pozri video v reportáži v čase 12:27), že by sa mali korigovať a kontrolovať vedecké názory na určité témy, aby sa v médiách mohli objavovať len vybraní „skutoční vedci“.

Na záver treba povedať, že Dr. Fauci pozval na tajnú konferenciu o covid-19 len vedcov, ktorí podporovali výskum gain-of-function a mali (rovnako ako on sám) väzby na virologické laboratórium vo Wuchane.

Viac podrobností a zdrojov nájdete vo videoreportáži tu.

Prečítajte si aj