Štvrtok 19. septembra, 2024
Účastníci demonštrácie proti AfD 21. januára 2024 v Berlíne. (Foto: Matthias Kehrein / Epoch Times)
»

Nemecko zachvátila vlna protestov. 1,4 milióna ľudí protestovalo proti pravicovému extrémizmu

Podľa organizátorov cez víkend v Nemecku protestovalo proti pravicovému extrémizmu a strane AfD (Alternatíva pre Nemecko) viac než milión ľudí.

Iba v Berlíne sa v nedeľu 21. januára vo vládnej štvrti zišlo okolo 350 000 ľudí, uviedli stránky Campact a Fridays for Future. Aliancia ZusammenGegenRechts (SpoluProtiPravici) vyzvala na „silný signál proti pravicovému extrémizmu, na ochranu našej demokracie a proti neľudským plánom AfD na deportácie“.

Aliancia zastrešuje tiež odborové, sociálne a ekologické asociácie a jej výzva nasledovala po zverejnení správy portálu Correctiv o „protimigračnom stretnutí“ v Postupime. Zúčastniť sa ho mali aj niektorí politici protiimigračnej AfD a jednotlivci z radov Kresťanskodemokratickej únie Nemecka (CDU), najväčšej opozičnej strany v krajine.

V Mníchove organizátori hovorili o približne 250 000 účastníkoch. Nedeľné demonštrácie v bavorskej metropole boli popoludní z bezpečnostných dôvodov zrušené, pretože areál akcie bol preplnený.

Reportáž z veľkej farmárskej demonštrácie v Berlíne: „V Nemecku ešte bude horúca zima.“

40 zhromaždení po celom Nemecku

Organizácie odhadli celkový počet účastníkov v rôznych nemeckých mestách počas piatkových a sobotných protestov na 1,4 milióna. Polícia spočiatku uvádzala číslo okolo 100 000 účastníkov v Berlíne a rovnaký počet v Mníchove.

Člen predstavenstva organizácie Campact, Christoph Bautz, hovoril o „víkende nádeje“.

Pod heslom „Rozmanitosť namiesto nenávisti“ skandoval dav v Berlíne po hlasných výzvach moderátorov programu na pódiu: „Celý Berlín nenávidí AfD!“

Mnoho účastníkov demonštrácie proti AfD v Berlíne. (Foto: Matthias Kehrein / Epoch Times)

„Túto krajina zachvátila vlna protestov“

Ch.Bautz povedal pre Epoch Times: „Túto krajinu zachvátila vlna protestov, akú sme nikdy predtým nevideli.“

Podľa neho je potrebná robustná demokracia a tam, kde je AfD protiústavná a pravicovo extrémistická, musí byť zakázaná.

Všetky strany vrátane CDU, teraz musia podľa Bautza dať jasne najavo, že nemôžu vytvárať koalície a zostavovať vlády s takými nepriateľmi ústavy, ako je AfD, obzvlášť nie v Durínsku, Sasku-Anhaltsku a Sasku.

Bautz narážal na takzvaný firewall proti AfD v nemeckých parlamentoch pred nadchádzajúcimi regionálnymi voľbami.

Čo dosiahli nemeckí farmári protestmi?

„AfD chce zničiť Európu“

„Som veľmi rád, že mnoho ľudí spontánne nasledovalo našu výzvu,“ povedal Bautz.

AfD chce podľa neho zničiť Európu, a teraz je dôležité, aby sa všetci voliči zúčastnili volieb. „Fašisti“ by podľa neho mohli byť úplne zastavení prostredníctvom európskych a troch regionálnych volieb.

Hádajúca sa spolková vláda podľa neho blokuje a ničí krajinu a sociálnu súdržnosť. Mnoho ľudí je z politiky frustrovaných, dodal.

Kancelár Olaf Scholz je vyzývaný, aby priniesol zmenu, znova viedol krajinu a robil dobrú politiku. „To tiež podkope úsilie nacistov a privedie ľudí späť, aby stáli za touto demokraciou a bránili ju,“ dodal Bautz.

AfD zbiera hlasy od naštvaných občanov

 Psychoterapeutka Anne Matthiesová (62) pricestovala z Kolína nad Rýnom, aby sa zúčastnila protestov pred nemeckým Bundestagom: „Som proti tomu, aby sa AfD tak rozširovala a demokracia bola podkopávaná.“

Domnieva se, že vysoké čísla AfD v prieskumoch sú spôsobené tým, že sa dokáže infiltrovať do všetkých vrstiev spoločnosti a zbiera hlasy od „naštvaných občanov“.

Demonštrácia pred Ríšskym snemom. (Foto: Matthias Kehrein / Epoch Times)

„Nemyslím si, že majú poňatie, kam chce AfD veci smerovať,” uviedla Matthiesová. AfD sa podľa nej snaží, aby sa ľudia na témy pozerali čiernobielym spôsobom a hľadali len jednoduché riešenia. Potom budú hľadať silných vodcov, ktorí by im vládli, doplnila. Tento model by potom priniesol stav, v ktorom by už neexistoval odlišný názor ani konštruktívna diskusia. „Mám z toho obavy,” dodala.

Antisemitizmus a rasizmus na vzostupe

Emeritný profesor germanistiky Hartmut Eggert (86) z Berlína vysvetľuje pre Epoch Times, že celá jeho generácia pracovala proti pravicovému extrémizmu.

Zažil druhú svetovú vojnu a potom pracoval na tom, aby si nemecká spoločnosť zločiny extrémnej pravice neustále pripomínala a chránila sa pred podobnými zločinmi. Bolo by podľa neho kruté, ak by antisemitizmus a rasizmus opäť zaberali v spoločnosti viac priestoru.

Spoločenský záväzok k parlamentnej demokracii podľa profesora Eggerta poklesol. Veľký ohlas na súčasné demonštrácie mu ale dodáva akú-takú nádej.

Anti-AfD demoštrácia. (Foto: Matthias Kehrein / Epoch Times)

[Ľudové] strany strácajú podľa Eggerta podporu, čo je všeobecný trend v spoločnosti. „To sa týka aj cirkví,“ dodává. Ľudia sa podľa neho zapájajú selektívne, ale nie trvalo. Športové kluby len ťažko nachádzajú mladých ľudí. Ľudia nemajú záujem byť súčasťou organizácií, dodává. Eggert sa domnieva, že je nebezpečné, ak sa menšina radikálne zorganizuje a ostatní stoja trochu bezmocne bokom.

Ľudia sa proti tomu musia postaviť

Olaf Bohn (49) prišiel na zhromaždenie so svojou 13-ročnou dcérou Marlou, pretože podľa jeho názoru je demokraciu potrebné chrániť. AfD a pravicoví extrémisti v iných európskych štátoch sú podľa neho „úplne nepriateľskí k demokracii“. „Preto je veľmi dôležité, aby sa proti tomu ľudia postavili.“ AfD spochybňuje slobodu tlače a slobodu demonštrácií, vysvetlil, bez konkretizácie.

Jeho dcéra povedala, že sa zúčastňuje demonštrácie, pretože si myslí, že je dôležité, aby sa za demokraciu postavili aj mladší ľudia. Vyrastala podľa svojich slov v Berlíne s kopou kamarátov z celého sveta. „To by sa malo zachovať.“

Pôvodný článok

Americké úrady potvrdili pravosť nechválne známeho notebooku Huntera Bidena

Prečítajte si aj