Štvrtok 19. septembra, 2024
Členovia špeciálnej policajnej jednotky eskortujú muža podozrivého z útoku nožom v Solingene z vrtuľníka do kancelárie spolkového prokurátora v Karlsruhe na juhu Nemecka 25. augusta 2024. (Foto: THOMAS KIENZLE/AFP via Getty Images)

Nemecko vyslalo do Afganistanu prvý deportačný let od prevzatia moci Talibanom

Po smrteľnom útoku nožom, ktorý minulý týždeň spáchal žiadateľ o azyl, sa zvyšuje tlak na Berlín, aby zaujal tvrdší postoj k migrácii.

Nemecko v piatok obnovilo lety odsúdených afganských zločincov do ich domovskej krajiny, keďže Berlín zmenil svoju politiku deportácií do krajiny ovládanej Talibanom. Der Spiegel informoval, že po mesiacoch tajných rokovaní, ktoré sprostredkoval Katar, v piatok ráno odštartoval let z Lipska do Kábulu s 28 odsúdenými zločincami na palube.

Hovorca vlády Steffen Hebestreit označil deportovaných za odsúdených zločincov, ale zatiaľ neobjasnil ich trestné činy. Berlín vo vyhlásení poďakoval „kľúčovým regionálnym partnerom“ za podporu a uviedol, že podobné deportácie sa pripravujú naďalej.

Koaličná vláda Olafa Scholza sa dostala pod tlak, aby zaujala tvrdší postoj k migrácii po masovom pobodaní na „Festivale rozmanitosti“ v Solingene pred týždňom, ktoré si vyžiadalo troch mŕtvych a osem zranených, a po tom, ako Afganec v júni v Mannheime dobodal na smrť nemeckého policajta.

Podozrivý z útoku v Solingene, pomenovaný ako Issa Al H., je občanom Sýrie, ktorý mal byť minulý rok deportovaný do Bulharska, ale údajne na istý čas zmizol a vyhol sa deportácii.

Je zadržiavaný pre podozrenie z vraždy a členstva v teroristickej organizácii, pričom sa čaká na ďalšie vyšetrovanie a prípadné obvinenie. Nemecko zastavilo repatriáciu Afgancov z dôvodu dodržiavania ľudských práv po tom, ako sa v roku 2021 po stiahnutí USA z krajiny dostal k moci Taliban. Berlín v júni uviedol, že po zabití policajta v meste Mannheim zvažuje deportáciu afganských migrantov, ktorí predstavujú bezpečnostnú hrozbu.

Priame vyjednávanie s Talibanom sa všeobecne považuje za problematické, keďže na niektorých jeho predstaviteľov sa vzťahujú medzinárodné sankcie.

V snahe obmedziť straty v týchto voľbách Scholzova vláda ohlásila sprísnenie azylových a pobytových zákonov a postupov vrátane zníženia hranice pre „prísnu deportáciu“, keď sa deportovaný dopustil trestného činu so zbraňou alebo nebezpečným nástrojom.

Kritériá na vylúčenie osôb z azylu alebo štatútu utečenca budú obmedzené a budú zahŕňať prísnejšie tresty za závažné trestné činy, a to aj pre mladých páchateľov. Podľa dokumentov zverejnených tento týždeň budú žiadatelia o azyl vylúčení z poberania dávok, ak majú žiadosti v iných európskych krajinách, a utečenci, ktorí vycestujú do svojich domovských krajín bez závažných dôvodov, budú riskovať stratu štatútu ochrany.

Berlín bude tiež presadzovať reformy spoločného európskeho azylového systému, ktoré zjednodušia transfery a deportácie, uviedla vláda. V tom istom balíku sa zavádzajú aj prísnejšie predpisy týkajúce sa zbraní vrátane prísnejších pravidiel ich vlastníctva, všeobecného zákazu vystreľovacích nožov a absolútneho zákazu používania nožov na verejných podujatiach, ako sú ľudové slávnosti, športové podujatia a veľtrhy.

Boli oznámené aj ďalšie opatrenia na boj proti „násilnému islamizmu“ vrátane udelenia povolenia orgánom činným v trestnom konaní používať biometrické údaje z verejne prístupných online zdrojov na rozpoznávanie tváre na identifikáciu podozrivých osôb.

Vláda posilní právomoci domácej spravodajskej služby, pokiaľ ide o finančné vyšetrovanie, a bude pokračovať v zákaze islamistických organizácií, uvádza sa vo vládnom dokumente, v ktorom sú tieto opatrenia načrtnuté.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj